Bakanından Başbakanına sendikasından  teknisyenine herkes AKSA'dan ve pahalılıktan şikayetçi ama kimse bir şey yapamıyor.

Herkes şikayet ediyor, nutuk atıyor ancak halk dünyanın en pahalı elektrik faturalarını ödemeye devam ediyor.

Yüksek ve haksız bir geliri olduğunu iddia edilen AKSA'nın 2024 yılı nisan ayına kadar KIBTEK ile sözleşmesi bulunuyor.

TATAR: 16-17 SENE BU MEMLEKETİ BAĞLADILAR

Söz konusu sözleşme dönemin ilgili Bakan ve Başbakanı Ahmet Uzun ve Ferdi Sabit Soyer tarafından 16 yıllığına imzalanmış.

16 yılık sözleşme Başbakan Ersin tarafından da şu sözlerle eleştiriyor:

“Kulakları çınlasın. Ferdi Sabit çıkar açıklama da yapar, her şeyi çok iyi bilir. 2008’de imzalandı. Neden 2008’de 16 senelik sözleşmeye ne gerek vardı? Belediye başkanı bile geldiğinde bakanlar kurulundan geçirir ve karar alınır. Sürene kadar yapabilin sözleşmeyi. Yaptıkları sözleşme 16 senelik. 16-17 sene bu memleketi bağladılar. Akaryakıt maliyeti artı kira bedeli var.

TAÇOY: AKSA’NIN YÜKSEK VE HAKSIZ BİR GELİRİ VAR

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy'da AKSA ile yapılan sözleşmeden rahatsızlığını dile getirerek haklı bir serzenişimiz var ifadelerini kullanmıştı.

Taçoy, KIB-TEK ile  AKSA sözleşmesinin fes edilip edilmeyeceğine ilişkin görüşü sorulduğunda, “ AKSA’nın yüksek ve haksız bir geliri olduğunu iddia ettik. AKSA KKTC için ne kadar önemli? Bir yerde artan kapasitenin parçası olarak yer aldı. 2008 yılında yenilenen sözleşme ile 2024 yılı Nisanı’na kadar elimizde olan bir sözleşme. Bizim söylediklerimizi saptıran arkadaşlarda var ama AKSA KKTC arasındaki ilişkileri yasal çerçeveye bağlamış durumda. Bu yasal çerçeve içinde mücbir sebep diye bir madde de var. Mücbir sebebin süresi çok önemlidir." şeklinde yanıt vermiş.

ELSEN: HALKIN PARASIN SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

EL-SEN'de KIB-TEK’in kötü yönetildiğini AKSA’nın ülkeyi sömürdüğünü ve hükümetin “teşvik” adı altında halkın parasını sermayeye peşkeş çektiğini iddia etti.

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Kubilay Özkıraç da, AKSA ile 2030 yılına kadar sözleşme uzatılmasının gündemde olduğunu kaydederek 'birlikte mücadele' çağrısında bulundu.

KALYONCU: AKSA OLMASA, 'ELEKTRİK FİYATLARI TÜRKİYE'DEN DAHA UCUZ OLURDU

El-Sen Eski Başkanı Tuluy Kalyoncu, da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda KKTC'deki yüksek elektrik fiyatlarının sebebinin AKSA olduğunu savundu.

Kalyoncu, AKSA olmasa, 'elektrik fiyatları Türkiye'den daha ucuz olurdu!' dedi.

Tuluy Kalyoncu, AKSA ile nasıl pahalı elektrik kullandığımızı teknik olarak da şöyle ifade etti

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren Türkiye'de konutlarda tüketilen elektriğin tüm vergiler eklenmiş fiyatı; 78,65 Kuruş/kWs oldu. Ülkemizde ise vergiler eklenmiş rakam, tek zamanlı tarife kullanıcıları için 108,60 Kuruş/kWs.

Ancak KIB-TEK, 300 kWs altında aylık tüketimi olan tüketicilere % 15 indirim uyguluyor ve tüm konutların yaklaşık % 70'i bundan yararlanıyor.

Diğer yandan; 98,73 Kuruş/kWs olan tek zamanlı tarifenin 15 Kuruşluk kısmı, AKSA'dan alınan pahalı elektrikten kaynaklanıyor.

AKSA'nın pahalı üretimi olmasa, tek zamanlı tarife 83,73 Kuruş/kWs olacak ve konutların yaklaşık % 70'ine, % 15 indirimle birlikte 71,17 Kuruş/kWs'e mal olacaktı. KDV'li rakam ise Türkiye'dekinin altında 78,27 Kuruş/kWs olarak gerçekleşecekti.

Yapılan hesaplamalar, LNG'ye (sıvılaştırılmış doğal gaz) geçişle birlikte ortaya çıkan tasarrufla bir yandan bu geçiş için gerekecek finansman karşılanırken diğer yandan mevcut fiyatların % 40 ucuzlayabileceğini göstermektedir.



 

Editör: TE Bilisim