Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın dünya kamuoyunda yarattığı olumlu etkinin 5 yıldır ortadan kalktığını, halkın özgüvenini kaybettiğini savunarak, bunu geri kazanmak için çalışacağını ifade etti.

Meclis Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber dün akşam partisinin Gazimağusa’da düzenlediği ilçe toplantısına katıldı.

CTP-BG’den yapılan açıklamaya göre toplantıda CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşma gerçekleştirdi.

SİBER

Meclis Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, partililere seslenerek mevcut liderliğin kaybettirdiğini iddia ettiği özgüveni yeniden kazanmak için Kıbrıs Türk halkına çağrıda bulundu.

Siber, CTP-BG’nin kuruluşundan bu yana barış ve demokrasi için mücadele eden, 2004’te halkı sürükleyen, değişimi gerçekleştiren bir parti olduğunu vurguladı.

2. Cumhurbaşkanı Talat’ın gelmesiyle toplumun özgüven kazandığını vurgulayan Siber, “Kendi liderimizin vereceği yanıtlar, dinamik, proaktif politikalar çok önemlidir. CTP ve destekçileri sadece Kıbrıs Türk toplumu için değil bu ada için önemlidir. Bu süreçte de statükoyu yenecek olan bu anlayıştır. Mevcut statükonun en büyük korkusu halkın gücüdür; bu güçle hareketle aşamayacağımız engel yoktur” dedi.

“5 yıl daha kaybetmenin büyük yıkım ve göç olacağını” söyleyen Siber, vizyonu çözüm olan barış olan, insanı merkezde tutan bir partinin adayı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Siber, ilk kadın başbakan, ilk kadın meclis başkanını çıkaran partisinin ilk kadın cumhurbaşkanı adayını da çıkardığını belirterek, partisinin tüm kadınlar adına bir kez daha teşekkürü hak ettiğini vurguladı.

Siber, “Dünyada kadın cumhurbaşkanı o kadar az ki gözler üzerimizde. ‘Müzakere masasında kadın olmalı’ diyor BM kararı. Dolayısı ile bu yönden de ekip ruhuyla, donanımlı ekibimizle beraber biz bu işi başaracağız. Barışı getireceğiz ama bunun için önce inanmak lazım” dedi.

“Ben de çözüm istiyorum” diyerek çözümün getirilemeyeceğini kaydeden Siber, isteksizliğin gayet net görüldüğünü, Anastasiadis’in masaya geri dönmesi için oturulan yerden birşeylerin olmasının beklendiğini ileri sürdü.

Müzakere masasında 6 başlıktan sadece toprak konusunun konuşulmadığını savunan Siber, “Çok iyi biliyoruz ki, altı başlıktan tek toprak konusu konuşulmadı ve bunu seçim kazanmak için malzeme yapıyor. Zaten göç ve göçmenlik yaşadı halk. Halkı korkutmak ve ürkütmekle oy toplamak isteniyor. Son beş yılda ne yaptınız diye sorulduğunda söyleyecek hiçbir şeyi yok. Biz hep birlikte çalışarak bir beş yılı daha heba etmemenin inancı ve isteğiyle çocuklarımız için geleceğimiz için halkımız için çalışacağız ve hep beraber kazanacağız” dedi.

YORGANCIOĞLU

CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da yaptığı konuşmada cumhurbaşkanı seçimlerinin önemini anlatarak, “İlk kadın cumhurbaşkanını da biz çıkaracağız ve siyasal zaferlerimize bir ilki daha katacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu partilerin içini karıştırmakla suçlayan CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Eroğlu’na eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı makamının aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmeleri yürüten bir makam olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, ”Talat’ın bıraktığı yerden başlayacağım demiş olmasına rağmen Talat’ın mutabakatlarına inanmayan bir yaklaşım sergilemiştir. Ben bunları kabul ediyorum bunların görüşülmesiyle ilgili politika üreteceğim demiş olmasına rağmen Anastasiadis’in ters önerilerine onay verdi. Varılan mutabakatların geriye gitmesine çanak tuttu. Şimdi önümüzde çok önemli bir görev var. Bu gidişatı durdurmak için kazanmamız gereken bir zafer” dedi.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da cumhurbaşkanlığı seçiminin hayati önem taşıdığını kaydetti.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde müzakere masasının çöktüğünü savunarak, “Eroğlu, Denktaş’ın kötü bir kopyasıdır” dedi.

Talat “ Eroğlu dönemi Denktaş döneminin kötü bir taklididir. Denktaş ideoloji sahibiydi. ‘Ben Kıbrıs’taki Türklerin temsilcisiyim’ derdi. Kıbrıslı Türk diye bir şey kabul etmezdi. İdeolojisi için sonuna kadar direnirdi.

Ama Eroğlu çıkarları için yapıyor hiçbir ideolojisi yok. Bütün çabası çevresini, kendini öne çıkarmak ve kendi çıkarlarını sağlama almaktır o yüzden bu sorunun çözümünü istemez” ifadelerini kullandı

SOYER

CTP-BG eski genel başkanlarından Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer çözüm ve barış konusunda yaratıcı bir lidere ihtiyaç olduğunu ve önlerindeki şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Soyer, kötü gelişmelerin yaşandığı bir coğrafyada Kıbrıs’ta barışa ulaşmanın hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

“Bıkkınlık hali içerisinde olabiliriz. Statükonun ekonomik düzenin yarattığı aynı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ama bıkkınlık asla bezginliğe dönüşmemelidir. Barış ekmek kadar zaruri bir ihtiyaçtır” diyen Soyer, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bütün kazanımları gerilettiğini savundu. 
Editör: TE Bilisim