KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, tüketicilerin son 6 yılda kaldıramayacağı bir vergi ve zam yükü altında ezildiğini, yoksullaştırıldığını ve varlık içinde yokluğa mahkum edildiğini söyledi.

“YÜZDE YÜZE VARAN ARTIŞLARA RAĞMEN % 3 ARTIŞ”

Yılmaz Işık, KKTC’de kişi başı milli gelir 3 bin Dolar iken, kamu çalışanlarına %40’a varan maaş ve ücret artışı yapılırken, bugün kişi başı milli gelir 17 bin Dolar olmasına ve %100’e varan zamlara rağmen çalışana %3’lük bir artış verildiğini ifade etti.

Işık, bugün düzenlediği basın toplantısında, başta sosyal sigorta emeklileri olmak üzere çalışanların adeta “sefalet maaşına” mahkum edildiğini savundu ve adaletsiz bir sosyal düzen yaratıldığını iddia etti.

“ASTRONOMİK” FATURALAR

Elektrik kurumunda elektrik hizmetleri için gerekenden 5 kat; LTB’de ise 4 kat daha fazla çalışan bulunduğunu iddia eden Işık, bu kuruluşlarda maaşların ödenebilmesi  için çıkarılan astronomik faturaların artık tüketicilerin ödeyebilme gücünü aştığına işaret etti.

“NEREDEN BULDUN” YASASI

“Nereden Buldun Yasası”nın çıkarılması ve adil vergilendirme yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz Işık, tüketici, esnaf, tüccar ve üreticinin üzerindeki kaldıramayacağı “dolaylı vergi” yükünden kurtarılması gerektiğini ifade etti.

BANKALAR

Bankaların bileşik faiz uygulamalarından bireysel ve ailece mağduriyetler yaşandığını ve en temel hak olan özgürlüğün sınırlandırıldığını belirten Yılmaz Işık, kredi veren bankaların satıcı ile beraber tüketicilere karşı sorumlu olmasını sağlayacak maddenin 2003 yılında Meclis’te görüşülürken yasadan çıkarıldığını söyledi.

Işık, Türkiye’de 80 milyon tüketiciye mal ve hizmetler ile konut kredilerinde “malın hiç veya zamanında teslim edilmemesi durumunda” bu hak  tanınırken, 300 bin nüfusa sahip ve aynı para birimini kullanan KKTC halkına bu hakkın layık görülmemesinin anlaşılmaz olduğunu ifade etti.

MAZBATALAR BOŞANMALAR HACİZLER

Yılmaz Işık bu tabloya ek olarak, 2 yıl içerisinde 2 bin 100 boşanma davası ile evlilik ve haciz davalarının 30 bini aşmasının durumun vahametini daha iyi gösterdiğine de işaret etti.

“REJİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞART”

“Kıbrıs Türk halkının haklarının açıkça gasp edildiği sömürü düzenine artık son verilmesi zamanının geldiğini” ileri süren Işık, bu siyasi soyguna son verecek “rejim değişikliği” için hükümete ve tüm partilere uzlaşma çağrısında bulundu.

Dernek ayrıca tüm STÖ, sendika ve ekonomik sektörleri birlikte mücadeleye davet etti.

BOZTUNA TRADING’LE PROTOKOL İMZALANDI

Basın toplantısında Tüketiciler Derneği ile Boztuna Trading LTD. arasında bir de protokol imzalandı.

Protokole göre, İstikbal, Bellona ve Mondi marka mobilya ürünlerinde Tüketiciler Derneği üyelerine peşin ödemede %27 taksitli ödemelerde %15 indirim uygulanacak.

Ayrıca Ariston marka çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı ve gazocağı gibi beyaz eşya ürünlerinde peşinde dernek üyelerine %25, taksitli ödemede %10 indirim uygulanacak.

Editör: TE Bilisim