KIBRIS TİME-ÖZEL

Kırnı Piliçleri Tesisleri İşletme Müdürü Köksal Berberoğlu, Gıda Mühendisi Emre Yılmaz ve Besin Hijyen Uzmanı Nedim Taşkanal tesis hakkında önemli bilgiler vererek, “Halk, beslediğimiz tavukları güvenle tüketebilir” dediler.

Mustafa Hacı Ali Limited, Kırnı Piliçleri’nin 1966 yılında Belediye Pazarı’nda (Bandabulya) canlı tavuk satışıyla tavukçuluk sektörüne adım atmış, yılların deneyimi ve tecrübesi ile halkına sağlıklı beyaz et üretme felsefesi ve hedefi ile günümüze kadar geldiğini belirten yetkililer, “ Kırnı Piliçleri Tesisleri, Türkiye’de ve Avrupa Ülkelerinde kullanılan en ileri teknoloji alt yapısına sahip entgre bir kesimhanedir. Ayrıca Güney Kıbrıs’ta dahi Kırnı Piliçleri Kesimhanesi ayarında bir tesis bulunmamaktadır” dediler .

Entegre yapıya sahip Kırnı Piliçleri, yumurtadan sofralara kadar uzanan üretim sürecini, alanında deneyimli profesyonel personeli ile bilgisayar destekli kuluçkahane ve tamamen kapalı sistem ve yine bilgisayar destekli kümeslerde gerçekleştirmektedir. Yıllık 9 milyon üretim gerçekleştiren Kırnı Piliçleri, ada genelinin beyaz et ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, çeşitli ülkelerede tavuk ve tavuk ürünlerini Kırnı Piliçleri kalitesi ve güvencesinde ihraç etmektedir. Kırnı Piliçleri sofralık tavuk üretimi yanında günlük 220 bin kapasiteli sofralık yumurta üretimi de gerçekleştirmektedir.

Devlet veteriner hekimleri gözetiminde yapılan kesimler, ayrıca firmanın kendi bünyesindeki veteriner hekimler ve gıda mühendisleri tarafından da sürekli kontrol edilmektedir.

Kırnı Piliçleri, ISO 22000, ISO 9001 – HACCP, TSE ve HELAL kesim belgelerine sahip olup, bağımsız firmalar tarafından da ayrıca denetlenmektedir.




“Günlük 28 bin kesim”

Köksal Berberoğlu kesimlerle ilgili soruları ve bazı eleştirileri yanıtladı:

“Günlük kesimimiz şuan için 28 bindir. Bu kesimler veteriner hekimlerimizin ve gıda mühendisimizin denetiminde yapılmaktadır. Kesimlerimiz ayrıca devlet veteriner hekimlerinin denetimi ve kontrolü altındadır.

Tavukçuluk sektörü için çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bunların tümü hayal ürünü ve mantık dışı şeyler. 21 günde tavuk kesiyormuşuz, 17 günde kuluçkadan civciv çıkıyormuş. Bilimsellik bunun neresinde. Doğanın kanununa aykırı. Nerden uyduruyorlar, nerede araştırma yapmışlar da bunları ortaya çıkarmışlar. Tamamen uydurma ve kulaktan dolma laflar bunlar. Ellerinde bir rapor var mı? İspatları var mı? Sadece çamur atmaktan başka bir şey değil bunlar. Ada şartlarının üzerinde üretim yapan bir kuruma bu şekilde dil uzatılması üzücüdür.

Bizler kümese konan tavukları, piyasanın talebi doğrultusunda kesim yaşı geldikten sonra kesime alıyoruz. Örneğin, ızgara çevirme tavuk yapan restorantcılar için 35 günde ilk kesimimizi yapıyoruz. Ki bu kesilen tavukların temizlenmiş ağırlığı yaklaşık olarak 1 kg ile 1,4 kg arası gelmektedir. Son kesimimizi ise 48 ile 52 günlük tavuklarla yapmaktayız. Ki bu tavukların temizlenmiş ağırlığı ise, 1,7 kg ile 2,5 kg arasında gelmektedir. Kısacası tavuğun yaşı ile tavuğun kilogramı arasında doğru bir orantı vardır. Biz bu üretimi yapabilmek için dünya standartlarında yem ve yaşam alanları sunmaktayız” dedi.



Bu noktada söz alan Besim ve Hijyen Uzmanı Nedim Taşkanal, “tavukların yetiştirilmesi ve ideal kiloya gelebilmesi için uygun koşulların sağlanması gerekir. Bu kilolar için antibiyotik veya hormon kullanımı söz konusu değildir. Zaten dünyada tavuklara uygulanabilecek böyle bir ilaç da yoktur. Her ilacın emilim ve faydalı olma zamanı vardır. Tavukçuluk sektöründe de böyle bir süreniz yoktur. Tavukçulukta kullandığımız tek şey, tıpkı bizlerin çocuklarımızı koruma amaçlı yaptırdığımız karma aşılar gibi, tavuklar civciv sürecindeyken hastalıklara karşı koruma aşılarıdır. Örnek olarak ülkemizde gündemde olan New Castle (Yalancı Veba) hastalığı var. Bu hastalığın aşısı civcivlere yapılmaktadır. Böylelikle bu hastalıktan kümeslerimiz etkilenmemiştir. Ayrıca kapalı sistemde üretim yapmamız, açık kümeslerde yapılan üretimlere karşı tavukları dıştan gelebilecek tüm hastalıklara karşı koruma altına almaktadır. ” diye konuştu.


“İçte ve dışta denetim”

Gıda Mühendisi Emre Yılmaz şu bilgileri verdi; “Yurt dışına haftada 70 ton tavuk ve 300 bin adet sofralık yumurta ihraç etmekteyiz. Bu ihracatımız gerçekleşebilmesi için, ihraç yapılan ülkenin standartlarının da karşılanması gerekmektedir. Örneğin Irak’a yapılan ihracatta, Irak hükümeti Bureau Veritas Türkiye firmasını yetkili kılmış, tüm ihracatımızdaki ürünler bu firmanın yetkililerinin yaptığı denetleme ve tahliller sonucunda söz konusu ülkeye girebilmektedir” şeklinde konuştu.






Emre Yılmaz ayrıca, “Dünyada ve ülkemizde yalanlarla, yanlışlarla ve hileliklerle üretim yapan firmaların akıbeti hep ayni olmuştur. Ticari hayattan silinip gitmişlerdir. Yıllarını ve tecrübesini tavukçuluk sektörüne vermiş olan Kırnı Piliçlerinin, hem içte hem dışta bu kadar denetlenirken insan sağlığına zarar verecek üretim yapması söz konusu bile olamaz” dedi.



Köksal Berberoğlu bilgi vermeye şöyle devam etti:

Mustafa Hacı Ali LTD Kırnı Piliçleri olarak, “ilk günden bugüne kadar halkın sağlığını düşünerek üretim yapıyoruz. Tek amacımız kalitemizden ödün vermeden sağlıklı bir ürünü sofralara ulaştırmak ve Kırnı lezzetini ada genelinde olduğu gibi dünya sofralarına da alıştırmak ve kalıcı hale getirmek bunu yaparken de ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefindeyiz. Her zaman dediğimiz gibi, Sağlığınız Bizim İçin Önemlidir” diye sözlerini tamamladı.


 
Editör: TE Bilisim