Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, devlet yönetiminde, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gözetildikçe ve halkın kurumlar üzerindeki denetimi arttıkça, hem halkın kurumlarla ilgili bağlarının güçleneceğini, hem de kurumlardaki kalitenin artacağını söyledi. Siber, bu ilkeye her zaman vurgu yaptığını ve inandığını kaydetti.

Meclis’in son Yasama Yılı faaliyetlerini değerlendiren Başkan Siber, bu dönemde Meclis’te toplam 91 birleşim yapıldığını, iki kez nisap sorunu yaşandığını, bir önceki dönemde ise 79 birleşim yapıldığını ve 12 kez nisap sorunu yaşandığını söyledi. Meclis Komitelerinin geçen yıl toplamda 83, bu yıl ise 175 toplantı yaptığını belirten Siber, geçen yıl 9 değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 25, bu yıl ise 48’i değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 65 olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bugün Meclis Mavi Salon’da bir basın toplantısı düzenleyerek, Meclis’in bir yıllık performansının özetini sundu. Siber, toplantının amacının, bilgilendirme yoluyla denetimi ve motivasyonu artırma olduğunu vurguladı.

Toplantıda, sosyal sorumluluk projeleri, kültür ve sanat, çevre, dilekçeler, dış ilişkiler, yasama ve Anayasa referandumu konularını değerlendiren Siber, gerçekleştirilen, üzerinde çalışılmaya devam edilen projelerle ilgili bilgi verdi. Siber, Meclis Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalar, Meclis’in yasama faaliyetleri ve komitelerdeki çalışmalara da değindi.

“HAK VE ADALET DUYGUSU YARA ALDI”

Devletin üst kademelerinde görev yapan seçilmişlerin, halka karşı sorumlu olduğuna işaret eden Siber, bu sorumluluğun en önemli ayaklarından birinin de halkla sağlıklı iletişim kurmak olduğunu belirtti. Siber, bu sorumluluk bilinciyle, Meclis’teki bir yıllık göreviyle ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla basın toplantısını yapma gereği duyduğunu ifade etti.

Meclis Başkanlığı’nın bir icra makamı olmadığını belirten Siber, Meclis Başkanı’nın, yasa çalışmalarının yapıldığı esas komitelerde, yer alamadığını, oy kullanamadığını anımsattı.

Siber, “Ama tabii ki toplum yararına olan yasaların geçmesi için hükümet ve milletvekilleri ile istişarede bulunabilir, komite başkanlarına görüşlerini bildirebilir. Bunun için hem ülkesini seven bir yurttaş bilinciyle, hem de makamın bana verdiği yasal yetki dahilinde elimden gelen çabayı ortaya koyduğumdan emin olabilirsiniz” dedi.

Devlet yönetiminde başarının, yaşam kalitesinden mutlu olan yurttaş sayısı ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Siber, “Hak ve adalet duygusu toplumumuzda geçmişten bugüne büyük yara almıştır. Bu duyguyu yeniden halka kazandırabilmek yapılabilecek en önemli icraattır diye düşünüyorum. Halkımızın ülkesine olan aidiyet duygusu, güveni, birlik ve beraberlik ruhu ve toplumsal dayanışma ancak bu şekilde sağlanabilir” diye konuştu.

“VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ”

Meclis’in verimliliğinin artırılmasının, toplumsal beklenti ve en önemli hedefleri olduğunu vurgulayan Siber, yeni dönemde Genel Kurul toplantılarının saatinde başlaması ve çalışmaların aksamaması için düzenlemeler yaptıklarını, Genel Kurul toplantılarında iç tüzüğe uyulması yönünde azami çaba gösterildiğini ifade etti.

Siber, geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Meclisi’nin 79 birleşim gerçekleşirken, bu yıl toplam 91 birleşim gerçekleştirdiğini, geçen yıl 12 kez nisap sorunu yaşanırken, bu yıl iki kez nisap sorunu yaşandığını belirtti.

Meclis çalışmalarının halk tarafından daha yakından takip edilebilmesi, yasa tasarı ve önerileriyle ilgili görüşlerin alınabilmesi için Meclis Web sayfası yeniden düzenlendiğine işaret eden Siber, bu düzenlemeyle yasa tasarı ve önerilerle ilgili yorumların web sayfası aracılığıyla yapılabildiğini, yine elektronik posta yolu ile Meclis’e dilekçe sunulabildiğini kaydetti.

Meclis’in sosyal medyada da yer almaya başladığını söyleyen Siber, “Facebook sayfasından sürekli günlük Meclis haberlerini verirken, yazılan yorumlara da yanıt vermeye çalışmaktayız” diye konuştu.

“BASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER”

Meclis çalışmaları hakkında halkı bilgilendiren basın mensuplarının daha iyi şartlarda çalışabilmesi için birtakım düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Siber, Meclis oturumunun basın tarafından izlendiği alanın düzenlendiğini, küçük bir stüdyo kurulduğunu, Meclis’teki Mavi Salon’un, basın toplantılarının yapılabilmesine uygun hale getirildiğini kaydetti.

Milletvekillerinin, müşavirlerin, deneyim ve bilgisinden yararlanabilmesi için danışman olarak Meclis’te görevlendirilmeleri yoluna gidildiğini söyleyen Siber, halen 13 müşavirin Meclis’te görev yaptığını ifade etti.

Siber, hizmet içi eğitime önem verildiğini söyleyerek, bu yönde yapılan çalışmaları anlattı.

“TASARRUF TEDBİRLERİ UYGULANDI”

Tasarruf tedbirlerinin tüm kurumlarda uygulanmasının önemli olduğunu kaydeden Siber, Meclis’te alınan tedbirlerle, özellikle temsili giderlerde bir yılda büyük tasarruf sağlandığını belirtti.

“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ”

Meclis başkanlığınca yürütülen sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili bilgi veren Siber, 7 proje üzerinde durdu.

Meclis’te engellilere göre bir düzenleme bulunmadığını söyleyen Siber, Meclis’in her alanına engelsiz ulaşabilmesi projesinin tamamlandığını, bütçesinin onaylandığını, ihale aşamasında olduğunu kaydetti.

Lefkoşa’da, Girne Kapısı’ndan, Atatürk Meydanı’na kadar olan bölge, İnönü Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı ile o bölgedeki parkları da içine alacak şekilde Master Plana uygun düzenleme yapılması için ortak proje çalışması başlatıldığını kaydeden Siber, projenin, Meclis Başkanlığı öncülüğünde, Lefkoşa Belediyesi ve Mimarlar Odası işbirliğiyle sürdüğünü, proje yarışma bütçesinin onaylandığını vurguladı.

Siber, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ile protokol imzalanarak Lefkoşa Surlariçi’ndeki bir binanın Çağdaş Sanat Müzesi olarak restore edilmesi için çalışma başlatıldığını belirtti.

Meclis ve devlet arşivinde 1920’lerden beri mevcut tüm yerli Türkçe gazetelerin tarayıcıdan geçirilip Meclis web sayfasında yayınlanmaya başlandığını vurgulayan Siber, “Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamıştı. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Milli Arşiv ve Meclis Kütüphanesi ortak çalışmasıyla halen gazetelerimizin web sayfasına aktarımı devam etmektedir” dedi.

Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin restorasyonu ve müzenin halka çağdaş müzecilik anlayışı ile kazandırılması için proje başlatıldığını anlatan Siber, Meclis Ormanı’nda yürüyüş ve bisiklet yolları projesinin de sonuna gelindiğini söyledi.

Siber, Lefke’de bir tarihi konağın restorasyonu ve kültür evi olarak kullanılması için girişim başlatıldığını ancak projenin kendilerinden kaynaklanmayan birtakım sorunlardan dolayı yürürlüğe giremediğini kaydetti.

“KÜLTÜR VE SANAT ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR”

Meclis Kültür Komitesi’nin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Siber, yapılan çalışmalarını anlattı.

Siber, şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki kültür varlıklarının dökümüne ilişkin Kültür Bakanlığı’ndan bilgi talep edilmiş ve kültür dairesine ait envanter elimize ulaşmıştır. Fakat devletimizdeki tüm kurum ve kuruluşların envanterinde bulunan kültür varlıklarıyla ilgili doküman önemlidir ve bunun çalışması sürmektedir”

Meclis koleksiyonunda bulunan sanatçıların resimlerinin bir bölümünü ilk kez halka açarak Bedesten’de “1.Meclis Resim Sergisi”nin gerçekleştirildiğini söyleyen Siber, koleksiyondaki tüm resimleri sergilemek için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Meclis’te ilk kez “Kıbrıs’ta Kadın Olmak” temalı fotoğraf sergisi açıldığını söyleyen Siber, bunun yanında, Meclisle ilgili bağları güçlendirmek, Meclis’teki çalışmalarla ilgili halkın daha çok haberdar olmasını sağlamak için projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Siber, projelerle ilgili şunları söyledi:

“ ‘Halkımız Meclis’te’, ‘Okullarımız Meclis’te’ projeleri ile birçok öğrencimizi halkımızı, sivil toplum örgütlerimizi Meclis’te misafir ederek Meclis ve Meclis çalışmaları hakkında bilgi verdik. Buradaki amacımız ‘Meclis Halkındır’ duygusunu benimsetmektir. ‘18 yaş Meclis’te’ projemiz hem gençlerin Meclisle ilgili aidiyetini güçlü kılmayı, hem de gençlerin değerli görüş ve düşüncelerinden yararlanmayı hedeflemektedir. Sosyal bilimler alanlarında doktora yapan öğrencilerimizden kütüphanemizde değerlendirmek üzere doktora tezlerini talep ettik. Halen öğrencilerimiz bizlere tezlerini ulaştırmaktadır. Bu değerli çalışmaların kütüphanemizde yer almasının önemi yanında, hep vurguladığımız gibi genç bilim insanlarımızın kurumlarımızla bağlantısı ve iletişimi açısından da önemlidir”

“EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ ÇEVRE”

Ülkedeki en büyük sorunlardan birinin çevre sorunları olduğunu söyleyen Siber, Meclis’in açılmasından kısa bir süre sonra, elektromanyetik kirlilik ile ilgili ölçüm talep ettiklerini, çıkan sonuçlara göre elektromanyetik kirliliğin, insan sağlığını tehdit eder limitlerde bulunmadığını belirtti.

Siber, Yakın Doğu Üniversitesi ve Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan taş ocakları ile ilgili bilimsel bir raporlar talep ettiklerini, hazırlanan raporların ilgili kurumlarla paylaşıldığını vurguladı.

Ülkedeki “Çevre Durum Raporu” ile ilgili Lefke Üniversitesi’nden çalışma talep edildiğini, çalışmanın sürdüğünü belirten Siber, Meclis Ormanı’nda Meclis personelince ağaç dikimi yapıldığını ifade etti.

Tüm petrol boşaltımı yapan tesislere, Kasım 2103’de yazı göndererek, petrol kazası yaşanmaması için aldıkları tedbirleri ve bu tedbirlerin uluslararası normlarda olup olmadığının sorulduğunu söyleyen Siber, gelen yanıtların, değerlendirme yapılması için ilgili bakanlıklara gönderildiğini ifade etti.

Kalecik’teki petrol kazasında oluşan atıkların bertarafı ile ilgili ne yapılacağı konusunda Çevre Bakanlığı’na ve Ocak’ta AKSA’ya yazı gönderilerek bilgi talep edildiğini anlatan Siber, bu konuyla ilgili alınan yanıtların değerlendirilmek üzere yine çevre örgütleriyle paylaşıldığını ifade etti.

“24 DİLEKÇE SONUÇLANDIRILDI”

Meclis’in, mağduriyet yaşandığı iddia edilen konularda halktan dilekçe kabul ettiğini söyleyen Siber, bugüne kadar 68 özel nitelikli dilekçe geldiğini, tüm dilekçelerin ilgili bakanlıklara iletildiğini, 2 tanesine yanıt geldiğini ve bu yanıtların dilekçe sahiplerine iletildiğini kaydetti. Siber, toplamda 24 dilekçenin sonuçlandırılarak, Genel Kurul’da okunduğunu vurguladı.

“DIŞ İLİŞKİLER”

Yurt dışında yaşayan ve önemli görevlerde bulunan yurttaşlarla ilgili iletişim adreslerine Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla ulaşıldığını belirten Siber, dış ilişkiler alanında diğer çalışmaları anlattı.

Tahran’da İslam İşbirliği Parlamenterler Arası Birlik Toplantısı’na (İSİPAB), Cenevre’de Parlamentolar Birlik Toplantısı (PAB) bünyesinde yer alan “Kıbrıs için Arabulucular Masası” toplantısına katıldıklarını kaydeden Siber, Londra’da Commonwealth Parlamentosu Genel Sekreteri ile makamında resmi görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Milletvekilleri Mehmet Çağlar ve Tahsin Ertuğruloğlu’nun AKPA’daki toplantılarda, Armağan Candan, Hasan Taçoy ve Ersan Saner’in de AB Parlamentosu toplantılarına katıldıklarını belirten Siber, yurt dışındaki çalışmalarla ilgili tüm raporların Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu ifade etti.

“TOPLAM 65 YASA GEÇTİ”

Meclis’in, 12 Ağustos 2013 -30 Haziran 2014 tarihlerinde performans değerlendirilmesi gerçekleştirildiğini, daha net değerlendirilebilmesi için bir önceki yıl ile kıyaslama yapıldığını kaydeden Siber, sonuçları özetledi.

Siber, bu dönemde Meclis’te toplam 91 birleşim yapıldığını, iki kez nisap sorunu yaşandığını, bir önceki dönemde ise 79 birleşim yapıldığını ve 12 kez nisap sorunu yaşandığını söyledi.

Meclis Komitelerinin geçen yıl toplamda 83, bu yıl ise 175 toplantı yaptığını belirten Siber, geçen yıl 9 değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 25, bu yıl ise 48’i değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 65 olduğunu kaydetti.

Komitelerde görüşülen yasalarla ilgili bilgi veren Siber, şunları söyledi:

“Hukuk, Siyasi İşler Ve Dışilişkiler Komitesi: Bu komite geçen yıl 8 toplantı 3 yasa yaparken, bu yıl Tufan Erhürman başkanlığında 32 kez toplanmış ve 20 yasa yapmıştır.

İdari Kamu Ve Sağlık Komitesi: Geçen yıl 14 toplantı 6 yasa yaparken bu yıl Özdemir Berova başkanlığında 42 toplantı ve 10 yasa yapmıştır.

Ekonomi , Maliye ve Bütçe Plan Komitesi: Geçen yıl 17 toplantı 7 yasa yaparken bu yıl Birikim Özgür başkanlığında 35 toplantı 29 yasa yapmıştır
AB Uyum Yasaları Komitesi: Geçen yıl 7 toplantı 3 yasa yaparken bu yıl Armağan Candan başkanlığında 21 toplantı 3 yasa yapmıştır.

Dilekçe ve Ombudsman Komitesi: Av. Fazilet Özdenefe başkanlığında 11 toplantı yapıp 24 dilekçeyi sonlandırdı. Halen gündeminde 44 dilekçe bulunmaktadır ve ilgili kurumlarla yazışmaları yapılıp cevapları bekleniyor.

Anayasa, İçtüzük , Siyasal Partiler, Seçim Ve Halkoylaması Komitesi: Başkan Asım Akansoy başkanlığında birçok gayrı resmi toplantı yanında 24 kez resmi toplantı yapmış, 39 yıl sonra ilk kez Meclis İç Tüzüğü değişiklik yasasını geçirmiştir.Yine halkın referandumuna sunulmak üzere yine ilk kez Anayasa değişikliklerini yapmıştır. Geçen dönem ise bu komite 5 kez toplanmış ancak hiçbir yasa çalışması sonuçlanmamıştır”

“İLK KEZ BİR ANAYASA REFERANDUMU YAŞADIK”

Meclis’ten oy birliği ile geçip referanduma sunulan Anayasa değişikliklerine toplumun ezici çoğunluğunun “hayır “ oyu verdiğini söyleyen Siber, “Demokratik yaşamımızda ilk kez bir Anayasa referandumunu yaşadık. Sonuç ne olursa olsun demokrasimiz için yaşanmış bir tecrübedir ve bu sonuç iyi analiz edilirse gelecek için demokratik yaşam için bir kazanca çevrilebilir düşüncesindeyim” diye konuştu.

Referandum sürecinin, çeşitli yönlerden üniversiteler, siyaset bilimciler, sivil toplum örgütleri ve siyasal partiler tarafından araştırılması ve çıkan sonuçların ilerisi için yol gösterici olmasının önemli olduğuna inandığını belirten Siber, olumlu sonuç çıkmamasının nedenleri arasında kamuoyunda seslendirilen değerlendirmelerden ve iddialardan bazılarını şöyle özetledi:

“Halkımızın yapılan değişiklikleri beğenmemesi ve veya yetersiz bulması. Komite aşamasındaki çalışmalarda katılım, katkı koyma, görüş bildirme aşamasının yetersiz olması.

Yapılan değişikliklerin yeterince halkımıza anlatılamaması. Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin referandum sürecine sahip çıkmaması, vekillerin “evet” yönünde çalışmaması, hatta bazı vekillerin “hayır” kampanyası yürütmesi. Siyaset kurumuna güvensizlik. Referandum ile seçimlerin birlikte olmasının, referandumu seçimlerin gölgesine itmesi ve böylece propaganda sürecinde referandumdan çok seçimlerin ve adayların konuşulması. Halkımızda, bu değişikliklerin günlük yaşamını olumlu etkileyeceğine dair bir inanç oluşmaması. Anayasa değişikliklerinin hazırlanması ve referanduma sunulması süresinin çok kısa olması. Hepsi"

Meclis çalışmalarına katkı yapan herkese teşekkür eden Siber, daha iyiye ulaşmanın en büyük hedefi olduğunu belirtti. Siber, “Birlik ve beraberlik ruhu ile çalışırsak başaracağız” dedi.
Editör: TE Bilisim