Kıbrıs sorununa çözüm bulma süreci ağır aksak devam ederken Güney’de mal bırakıp hakkını Kuzey’de aramak isteyenlerin bitmeyen çilesi devam ediyor.

KIBRIS MANŞET’e içini döken Kıbrıs Türkü Turgay Ayanoğlu Güneyde kalan malını satın almak isteyen Rum makamlarına ‘Rum Askerine verecek malım yok’ dedi. Londra’da yaşayan Ayanoğlu Güney’deki malını satın almak isteyen Rum Milli Muhafız Ordusu’nu reddetti.

Büyükkaymaklı’daki  malına karşlık KKTC makamlarından hakkını istedi ancak hayal kırıklığına uğradı.

 ‘Rum askerine verecek toprağım yok’ diyen Ayanoğlu, yüzünü vatanı bildiği KKTC’ye döndü.  Büyükkaymaklı’daki malı karşılığında KKTC’den hakkını istedi.

Başbakan yardımcısı Kudret Özersay’a ulaşan ve  sorununu çözeceğine dair söz alan mağdur vatandaşa malını Rum askerine satarsan hain olursun dendi ama KKTC’den hakkını alabilmesi için hiçbir girişimde bulunulmadı. 

35 yıldır Londra’da yaşamını sürdüren Kıbrıs Türkü Turgay Ayanoğlu 2012 yılında babasından kalan malları için KKTC makamlarına başvurdu. Ayanoğlu, Güney’de kalan malına karşılık KKTC’den hakkını istedi ancak KKTC’de verilecek yer olmadığı gerekçesiyle bu isteği reddedildi.

Kuzey Kıbrıs’ta aradığını bulamayan Ayanoğlu, malının akıbeti hakkında bilgi almak üzere Rum makamlarına başvurdu. Rum yetkili makamları Kıbrıs Türkü Turgay Ayanoğlu’na malını satamayacağını bildirdi.

Güney’de kalan evi Rumlar tarafından yıkılan, görmesine dahi izin verilmeyen Ayanoğlu, üstüne üstlük bir de Rum askerleri tarafından üzerine silahla yürünerek tehdit edildi. Bunun üzerine Rum makamlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayet etmekle tehdit eden Ayanoğlu Londra’ya geri döndü.

Londra’da Ayanoğlu’na bir süre sonra Rum makamları tarafından ulaşıldı ve Güneydeki malının Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından satın alınabileceği bildirildi. Ayanoğlu ‘Rum askerine satacak malım yok’ diyerek bu teklifi geri çevirdi.

Yaşanan gelişmeler üzerine durumu Londra’ya bir ziyareti sırasında Kudret Özersay’a ileten Ayanoğlu, Özersay’ın kendisine malını kesinlikle satmaması gerektiği telkininde bulunarak bunu yapması halinde ‘vatan haini’ olacağını söyledi.

Özersay’a malını zaten Rum askerine satma niyetinin olmadığını ve hain olmadığını vurgulayan Ayanoğlu,  tek isteğinin Kuzey Kıbrıs’tan kendisine hakkı karşılığında yer verilmesi istediğini söyledi. Kudret Özersay ile bu görüşme üzerine iletişim bilgilerini paylaşan mağdur vatandaş Özersay’ın kendisine verdiği  moral ve destekleyici  konuşmalarının ardından umutla sorunun çözüleceği günü bekledi .

Rum askerine malını satmak istemeyen sadece KKTC’den malına karşılık hakkına razı olan Turgay Ayanoğlu yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından bir arpa boyu yol kat edemedi. Ne kendisine söz veren Kudret Özersay ne de başka yetkili bir makamdan bir cevap alamadı.

Editör: TE Bilisim