Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güzelyurt’a sahip çıkıldığı takdirde, bu topraklarda gelişmeler, çok daha güzel yatırımlar ve kalkınmalar olacağını ifade ederek, mevcut hükümet ve gelecek hükümetlere düşen görevlerden birinin de gözlerini Güzelyurt’a çevirmek olması gerektiğini vurguladı.

Bölgedeki sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin tartışılıp, belirlenebilmesi amacıyla düzenlenen açık oturum, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da başladı.

Açık oturuma; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt İlçe Başkanı ve Milletvekili Kemal Dürüst, UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli, Demokrat Parti Ulusal Güçler Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz katılarak birer konuşma yaptı.

Açık oturuma, belediye meclis üyeleri, bölgedeki kurum kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açık oturumda, açılış konuşmalarının ardında yetkililerin sunumlarına geçildi.

Açık oturumda “iç göç, narenciyecilerin sorunları, dairlerin yerinden yönetimi, belirsizlik, eğitim ve üniversitelerin sorunları” gibi konular ele alınarak, tartışıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açık oturumda yaptığı açılış konuşmasında, açık oturumda Güzelyurt’un sorunlarının ve çözüm önerilerinin bilimsel yöntemlerle ortaya konulacağına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, açık oturumda ortaya çıkacak sonuçların kendilerine de aktarılacağını belirterek, kendilerinin de bunları en iyi şekilde değerlendireceğinden kimsenin şüphesi olmamasını istedi.

Açık oturuma seçim kampanyası yürütmek için gelmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bazı basın yayın organlarında bu yönde haberler çıktığını söyledi.

“SEÇİM KAMPANYAMI BÖYLE ANLAMLI BİR GECEDE YAPACAK KADAR DÜŞÜNCESİZ DEĞİLİM”

Kendisinin Güzelyurt’a her zaman geldiğini, 1985 yılından bu yana bazen her ay, bazen de 3-5 ayda bir bölgeyi ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Seçim kampanyamı böyle anlamlı bir gecede yapacak kadar düşüncesiz değilim” dedi.

Geceye katılım için hem davetiye aldığını, hem de Mahmut Özçınar’ın kendisini arayarak davette bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “her şeyden bir mana çıkarma alışkanlıklarımızdan vazgeçmek lazım.

Seçim kampanyası yapılacak zaman başka, bu gibi önemli konuların, sorunların tartışılıp çözüm önerilerinin masaya konulacağı toplantılar farklıdır. Bunu bilecek kadar siyasi tecrübem vardır” şeklinde konuştu.

“ÇADIRA GİTMEMİN FAYDASI OLDU DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Çadırda açlık grevi yapan vatandaşları ziyareti ardından da bu tür söylemlerin olduğunu, hatta bunun Pazartesi günkü meclis oturumunda bile konu edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Başbakan ve bazı milletvekilleri de beni eleştirdi. Ama Pazartesi beni eleştirdiler, Salı günü iki bakanı çadıra gönderdiler. Uzlaşma yolu aradılar, sonra Başbakan çadıra gitti ve grevi kaldıracak önlemler alındı. Gitmemin faydası oldu diye düşünüyorum. Herhangi bir art niyetli düşüncem yoktu veya dertli insanlardan oy isteyecek kadar düşüncesiz de değilim” dedi.

Açık oturumda Güzelyurt’un sorunları için formüller üretileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakanlığı döneminde bölgeye Lefke Avrupa Üniversitesi ve ODTÜ’nün kurulması için ön ayak olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bölgede turizm bölgeleri ilan ettiklerini de anımsatarak, turizmcilere Girne’nin daha cazip geldiğini, ama yavaş yavaş bu tür yatırımların da bölgeye gelmeye başlayacağını kaydetti.

“GÜZELYURT’UN GELECEĞİNİN AYDINLIK OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, cebinde narenciye üreticilerinin sorunlarının bulunduğu bir kağıt olduğunu, bunun bir kopyasını hükümete gönderdiklerini ifade ederek, narenciyecilerin sorunlarını bildiklerini, ülke gençlerinin bölgede tutulması için projeleri olduğunu, ancak bunun düşünülen şekilde uygulanamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Güzelyurt’un geleceğinin aydınlık ve parlak olduğuna inanıyorum. Yeter ki biz Güzelyurt’a sahip çıkalım” dedi.
Güzelyurt’a sahip çıkıldığı takdirde, bu topraklarda gelişmeler, çok daha güzel yatırımlar ve kalkınmalar olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, mevcut hükümet ve gelecek hükümetlere düşen görevlerden birinin de gözlerini Güzelyurt’a çevirmek olması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açık oturumda ortaya koyulacak formüllerden yararlanmak ve başkalarının da faydalanmasını sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

ÖZÇINAR

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, Güzelyurt bölgesi için, gelişim ve değişimi ilke edindiklerini ifade ederek, açık oturumda ortaya konulacak fikirleri önemsediklerini vurguladı.

Çalışmalarını bölgenin Kıbrıs Türk halkının toprakları içinde yer alması hedefiyle yürüttüklerine işaret eden Özçınar, bölgenin hareketliliğinin sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Açık oturumda paylaşılan fikirlerin kayıt altına alınarak, ortaya konulacak düşüncelerin yetkili makamlara iletileceğini ifade eden Mahmut Özçınar, sürecin iyi değerlendirilmesinin önemine işaret etti.

Özçınar, açık oturumun faydalı olacağına inanç belirtti.

BAĞKUR

Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur da, Güzelyurt bölgesinin çok iyi bir dönemin ardından, çeşitli sebeplerle geriye doğru gittiğine dikkat çekerek, Güzelyurt bölgesine yeterince sahip çıkılmadığını söyledi.

Yetkililer tarafından bölgenin sorunlarının yeterince değerlendirilmediğine işaret eden Bağkur, Güzelyurt bölgesinde iç göçün yaşandığını vurguladı.
Bağkur, açık oturumda Güzelyurt ve Lefke bölgesinin sorunlarının bir bütün olarak doğru şekilde ortaya konularak, çözümlerinin bulunmasını temenni etti.

GÜNDÜZ

DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de, Güzelyurt bölgesinin geri kalmışlığına dikkat çekerek, Güzelyurt halkının kendi yaşadığı yere sahip çıkamadığını söyledi.

Başta iç göç olmak üzere sorunların tek tek ele alınarak, bu sorunların çözümünün icraata nasıl dökülebileceğinin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Gündüz, sorunların icraata dökülürken herkes tarafından görülebilmesi gerektiğini vurguladı.

PİLLİ

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli de konuşmasında, Güzelyurt bölgesinin kalkınamamasındaki en büyük sebebin belirsizlik olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılamamasının, bölgeye yatırım yapılmamasındaki en büyük sebeplerden biri olduğuna dikkat çeken Pilli, Kıbrıs konusunun çözülmesi beklenmeden devletin Güzelyurt bölgesi için yatırımlar yapması gerektiğini kaydetti.

Pilli, Güzelyurt bölgesi için sonuç alıcı önlemler gerektiğini sözlerine ekledi.

DÜRÜST

UBP Güzelyurt İlçe Başkanı ve Milletvekili Kemal Dürüst de, Güzelyurt bölgesinin sorunlarının 40 yıldır konuşulduğuna işaret ederek, sorunların çözümü için halkın gelecekte de Güzelyurt’ta yaşayacağına inanması gerektiğini belirtti.

Açık oturumda hükümet temsilcilerinden ve diğer partilerden kimsenin bulunmadığını ileri süren Dürüst, narenciye üreticilerinin sorunlarına değinerek üreticilerin eylem yapacağını hatırlattı.

Açık oturumda konuşulacak konuların, oturumdan çıkacak ses ve sözlerin gerekli yerlere gitmesini temenni eden Dürüst, kendi üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Dürüst, Güzelyurt halkından, bundan sonra Güzelyurt’a sahip çıkacak kişilere oy vermelerini istedi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Güzelyurt’un sorunlarıyla değil, güzellikleriyle, değerleriyle, üretimiyle anılması gereken bir bölge olması gerektiğine dikkat çekerek, sorunlar konusunda gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Özgürgün, Güzelyurt bölgesinin sorunlarının çözülebilmesi için belirsizliğin net bir şekilde ortadan kalkması gerektiğine işaret etti.
Güzelyurt’un KKTC’nin bir parçası olduğu ve bir anlaşmada ön koşul olmadığının herkesçe ifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Özgürgün, Güzelyurt’un o zaman hak ettiği değeri bulacağına inanç belirtti.

Hüseyin Özgürgün, konuşması sonunda açık oturumun verimli olmasını temenni etti.
Editör: TE Bilisim