36. Güzelyurt Portakal Festivali’nin açılışı dün akşam gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Portakal Festivali’nin devamlılığının Güzelyurt halkının bölgesine, portakalı gibi sahip çıktığının bir göstergesi olduğunu belirterek, halkın bu şekilde “Güzelyurt başkalarının malı olamaz” mesajı verdiği söyledi.

14 Temmuz’a kadar sürecek olan festival, saat 19.00’da Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu önünden kortej yürüyüşüyle başladı. Kortejde, konuk belediye ve heyetler, okullar, kültür ve sanat dernekleri, kurum, kuruluşlar, spor kulüpleri ve animatör ekipler yer aldı.

Kortej yürüyüşü süresince beş yol, kapalı pazar, ve müze önü olmak üzere üç ayrı noktada çeşitli etkinlikler yer aldı. Durma noktalarında kültür sanat dernekleri, animatör, illizyonistler ve palyaçolar gösteriler yapacak ve seyircilere sürpriz hediyeler dağıtıldı. Festivalin simgesi bay ve bayan Portakal Maskotları, kortej yürüyüşünde ekiplere eşlik etti.

Kortej Yürüyüşü sonrası açılış gösterileri sunuldu ve açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Ardından da Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Sanat Engel Tanımaz” Sergisi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından yapıldı.

Sergi açıldıktan sonra, Amfi Tiyatroda Halkdansları gösterileri; havuz başında ise Jöngler Edie, ateş ve akrobasi gösterileri yer aldı.

Festival programı “guzelyurtportakalfestivali” veya “guzelyurtfestival.org” adresinden takip edilebilecek.

Festival açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra Türkiye’den gelen konuklarla bölge halkı katıldı.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, AB Katkı ve Sıvı Atık projesi Temsilcisi Michele Forest, TC Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergül, TC Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustyafa Ak, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptılar.

ÖZÇINAR

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Portakal Festivali’nin halkın ilgisi nedeniyle markalaştığını kaydetti. Güzelyurt’un her geçen gün gelişip büyüdüğünü, bölgeye önemli yatırımlar yapıldığını söyleyen Özçınar, altyapı sorununu büyük oranda aştıklarını dile getirdi.

FOREST

AB Katı ve Sıvı Atık Projesi Temsilcisi Michele Forest de Güzelyurt halkının katkısıyla güzel işler başardıklarını ve tekrar birlikte çalışma arzusunda olduklarını söyledi.

ERGÜL

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergül de festivalde olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti ve Özçınar’ın sunacağı bir projeyi Güzelyurt’ta yapmaya hazır olduklarını söyledi.

AK

Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da, kardeş belediye oldukları Güzelyurt Belediyesiyle birlikte hem Güzelyurt hem de Ankara’da güzel şeyler yaptıklarını söyledi.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Portakal Festivali’nin Kıbrıs ölçeğini aşıp Türkiye’de de bilinen bir festival olma başarısı gösterdiğini kaydetti. Akça, Güzelyurt’un ilerleyen dönemlerde su projenin tamamlanmasıyla kullanılmaya başlanacak suyla gelişme yolunda büyük adımlar atacağını belirtti.

BOZER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de Festivalin ilk kez düzenlendiği yılı hatırladığını kaydetti ve festivalin artan bir ilgi ve artan etkinliklerle devam ettiğini, Güzelyurt halkının buna layık olduğunu söyledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında Güzelyurt’un geleneği haline gelen bu festivale fırsat buldukça katıldığını ve dostlarıyla el sıkışma fırsatı bulduğunu söyledi.

Güzelyurt denince akla Kıbrıs görüşmelerinin geldiğini belirten Eroğlu, yıllarca sabır ve ümitle Kıbrıs’ta bir anlaşma olur düşüncesiyle davrandıklarını ve umutla bir sonuç alınacağını düşündüklerini ifade etti.

Geçen yıllar içinde sabır ve ümitlerinin karşılığını görmediklerini dile getiren Eroğlu, BM’nin ortaya koyduğu çözüm planlarına Kıbrıs Türk tarafının hep “evet” Rum tarafının ise “hayır” dediğini hatırlattı.

Güney Kıbrıs’ta yeni bir liderin göreve geldiğini ve Ekim’de görüşmelerin başlamasını temenni ettiklerini kaydeden Eroğlu, kalıcı bir çözüm olmasını istediklerini ve bunun nasıl olabileceğini anlattı.

Eroğlu, müzakerelerde her konuya değinildiğini ancak Rum tarafından irade eksikliği olduğunu kaydetti.

Portakal Festivali’nin devamlılığının Güzelyurt halkının bölgesine, portakalı gibi sahip çıktığının bir göstergesi olduğunu belirten Eroğlu, halkın bu şekilde “Güzelyurt başkalarının malı olamaz” mesajı verdiği söyledi.

Anavatan Türkiye ile yola çıktıklarını ve demokratik bir ülke kurduklarını belirten Eroğlu, kendi aralarında uzlaşarak ülkenin geleceğini planlamaları, planlar projeler yapmaları gerektiğini söyledi.

Mahmut Özçınar’ın ekibiyle birlikte belediye yönetimini öğrendiğini ve çok iyi şekilde yaptığını kaydeden Eroğlu, Belediye’nin hazırladığı güzellikleri gördüklerini ve devamı için neler yapılabileceği üzerinde çalışmak gerektiğini vurguladı.

Eroğlu Güzelyurt’un geleceğini parlak gördüğünü de söyledi.
Editör: TE Bilisim