Kıbrıs Rum kaynaklarına göre, Kıbrıs Türk tarafının, muhtemel bir çözümde Güzelyurt’un Kıbrıs Rum idaresindeki bölge olmasını reddetmesinin BM gözetimindeki barış müzakerelerinin yıkılmasına yol açtı.

Söz konusu kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının bu sabah toprak ayarlama kriterleri üzerindeki müzakerelerin çökmesinden sonra Kıbrıs Rum tarafınca önerilen Kıbrıs Rum yönetimi altında belli sayıda göçmenin evlerine geri dönmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Toprak ayarlamalarıyla ilgili harita çizildiğinde Kıbrıs Rum tarafının önerisinin Kıbrıs Rum oluşturucu devletine Omorfo’nun dâhil edilmesi anlamına geleceğini ifade eden aynı kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin güvenlik ve garantilerle ilgili toprak üzerindeki görüşmeyle bağlantılı olduğunu kaydetti.

İsviçre’deki Mont Pelerin’deki müzakerelerde görüşmeler, Kıbrıs Rum tarafına geri verilecek toprak oranı ve Kıbrıs Rum yönetimi altında mülküne geri dönecek göçmen sayısı üzerinde yoğunlaştı.
Toprakla ilgili farklılık % 28,2 ile %27,2 arasında oldu.

Rum kaynaklara göre Mustafa Akıncı, ne uzlaşmayı istiyor ne de Kıbrıs Rum yönetimi altında geri dönecek göçmenlerin sayısı üzerinde tatmin edici bir anlaşmaya varılabilmesi için Ankara’dan yeşil ışık almış görünüyor. Böyle bir hareket, Kıbrıs Rum oluşturucu devletine ait, 7,500 kişi olan göçmen sayısıyla Güzelyurt şehrinin geri verilmesi anlamına geliyor.

Aynı kaynaklar, Akıncı’nın, Nicos Anastasiades’in toprak konusunun güvenlikle ilgili görüşmelerle bağlantılı olacağı için mümkün olmadığını söylediği çok taraflı bir konferansta toprakla ilgili bir görüşmeyi savunur göründüğünü belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının devam edeceği böyle bir konferansın gelecekteki federal Kıbrıs’ın garanti ve güvenlik anlaşmasıyla ilgili olduğunu ve iki taraf bir anlaşması mesafesi içerisinde hali hazırda belirttiği toprakla ilgili olacağına dikkat çekildi.

Kıbrıs Rum tarafı sürekli, cumhuriyetin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü garanti eden, Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan’ın taahhüt ettiği 1960 garantiler sisteminin kaldırılmasını istediğini söylüyor.
Editör: TE Bilisim