Seminerde, Güzelyurt Akiferi’nin rehabilite edilmesinin hayati önem taşıdığı vurgulanırken, hayata geçirilen TC-KKTC Su Temin Projesi’nin bunun için önemli bir fırsat olduğu kaydedildi.

ODTÜ’den yapılan açıklamaya göre seminerde konuşan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ, Güzelyurt Akiferi’nin KKTC’nin en önemli içme, kullanma ve sulama su kaynağı olduğunu kaydederek, “Akiferideki tuz oranı giderek yükseliyor” dedi.

Güzelyurt Akiferi’nin rezervinin ciddi boyutta azaldığını dile getiren ve bunun aşırı ve kontrolsüz su çekimlerinden kaynaklandığını söyleyen Akıntuğ, “Güzelyurt Akiferi’nin denize yakın kesimlerinde su kalitesinde meydana gelen aşrı tuzlanma tehlike yaratıyor” şeklinde konuştu.

Evlerde günlük ihtiyaçlarda kullanılan bu suyun klor oranının yüksek olduğunu ve deniz suyuna yakın özellikler taşıdığını belirten Bertuğ Akıntuğ, “Güzelyurt akiferinden gerek evsel kullanım gerekse tarımsal kullanım amaçlı yapılan çekimlerin kontrol altına alınması gerek. Akiferinin rehabilite edilmesi hayati önem taşıyor” dedi.

Bir akiferin rehabilitasyonunun yönetimi için o akiferin bilgisayar ortamında sayısal modelinin yapılması gerektiğini belirten Akıntuğ, bu amaç için Jeoloji ve Maden Dairesi’yle birlikte bir araştırma projesi yürüteceklerini anlattı.
Editör: TE Bilisim