Müzakerelerin yeniden başlayacak olması kapsamında Kıbrıs Cumhuriyeti Başanı Nikos Anastasiadis bir dizi Güven Yaratıcı Önlemi basına açıkladı. 
Açıklanan Güven Yaratıcı Önlemler içerisinde çarpıcı olanlardan bazıları ise mayınlı bölgelerin haritaları ve Güney’de kalan Kıbrıslı Türklere ait dini yerleşkelerin yönetiminin Kıbrıslı Türklere devredilmesi de yer alıyor. 
Rum basınından edinilen bilgiye göre, Anastasiades bu paketi açıklarken Güven Yaratıcı Önlemlerin müzakerelerin yeniden başlamasının arifesinde bir huzur ve güven ortamı yaratılması bunun da müzakere masasına yansımasını arzu ettiklerini de ifade etti. Akıncı ve Anastasiades’in gerçekleştirecekleri ilk görüşmede Anastasiades Kıbrıs Rum ordusu tarafından Beşparmaklara yerleştirilen 28 mayınlı bölgenin haritalarını vereceği de gelen bilgiler arasında. 
Yapılan yazılı açıklamada Güney’de kalan İslami dini bölgelerin idaresinin de Evkaf’a devredilebileceği de belirtilen önlemler arasında göze çarpıyor. Açıklanan Güven Yaratıcı Önlemler dizisinde Güney Lefkoşa’daki devlet dairelerine Kıbrıslı Türklerin işlerini daha kolay yapabilmeleri için Türkçe konuşan memurların işe alınması da yer alıyor. 
Anastasiades yaptığı açıklamada Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun KOP’a katılım sürecine de değinerek “Bu süreci memnuniyetle karşılıyor ve sonuca ulaştırılması konusunda da umitli olduğumuzu bildirmek istiyoruz” dedi.
Editör: TE Bilisim