Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Güney Kıbrıs finans sektöründe yaşanan krizde temel etkenin kaynak maliyeti olduğunu belirtti ve KKTC’deki bankalara ucuz kaynak sağlanması gerektiğini vurguladı.

Oda’dan yapılan yazılı açıklamada, “Finans sektöründe yaşananlar, bankaların büyüklüğü kadar sağlam ve sürdürülebilir gelirlere sahip olmalarının da önemli olduğunu kanıtlamıştır” denilerek, kullanıma sunulan paranın maliyetinin yaşanan krizde önemli payı olduğu aktarıldı.

KKTC’DE BANKALARA UCUZ KAYNAK SAĞLANMALI

Açıklamada, Güney Kıbrıs’ta “pahalı krediler”in ekonomik faaliyetleri pahalılaştırdığı ve verimsizliğe neden olduğu kaydedilerek, KKTC’de borç ve faiz ilişkilerinin yanı sıra mevduat faizlerinin yüksekliği, bankalara ucuz kaynak sağlanması ve bankacılık sisteminin verimliliğinin tartışılması gerektiği belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında hükümetin kaynak maliyetlerini aşağıya çekecek tedbirler almayı önceliğe alması gerektiği de ifade edildi.

Açıklamada, hükümetin farklı ekonomik sektörlere doğrudan katkıda bulunmaya çalışmak yerine, bütün sektörlerimizi olumsuz olarak etkileyen kaynakların pahalılığı sorununa etkin çözüm üretmesinin ekonomiyi rahatlatacağı belirtildi.

TÜRKİYE’DE KREDİ FAİZLERİ DÜŞME EĞİLİMİNDE

KKTC’nin yakın ekonomik ilişkiler içinde olduğu Türkiye’de kredi faizlerinin düşme eğiliminde olduğuna işaret edilerek, ”Sürekli olarak rekabet etmek zorunda olduğumuz Türkiye’deki işletmeler düşük faiz avantajından faydalanırken, KKTC firmalarının yüksek faiz ile baş etmeleri daha da zorlaşmış olacaktır” ifadelerine de yer verildi.

Oda’dan yapılan değerlendirmede, KKTC’de borç ve faiz ilişkilerine dair devam eden tartışmaların, Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmelerden alınması gereken dersler ve Türkiye’de özellikle faiz konusunda yaşanan gelişmeler temelinde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Editör: TE Bilisim