Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Tayhani, Prof. Dr. Halil İnancık tarafından derlenen Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan, “Kıbrıs Tahrir Defterleri” adlı ansiklopedileştirilmiş istatistik defterinin KKTC’de ilk olarak LAÜ’ye armağan edildiğini duyurdu.

Yrd. Doç. Dr. İhsan Tayhani, söz konusu “Kıbrıs Tahrir Defterleri”nin (Mufassal, İcmâl ve Derdest) dünya çapında Osmanlı Tarihi alanında üstad kabul edilen ve dünyadaki pek çok üniversitenin fahri doktora payesi verdiği, Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından derlendiğini belirtti.
Tayhani kaynağın, Kıbrıs adasının 1571 yılında Osmanlıların fethi ile başlayıp 1878 yılında İngilizlere devrine kadar olan tarihsel süreç içerisindeki toprak tescili, ürün faaliyetleri, vergi nispetleri, sosyo-ekonomik boyutları içerdiğini açıkladı.

Tayhani, söz konusu istatistiki defterlerin LAÜ tarafından bilim kurumlarına, Girne’de bulunan Milli Arşiv’e ve Lefkoşa’da bulunan Milli Kütüphane’ye ulaştırılacağını söyledi.
Tayhani ayrıca, LAÜ tarafından 15 Ekim-18 Ekim 2014 tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilecek olan “LAÜ Uluslararası Tarih Kongresi”ni bu yıl Prof. Dr. Halil İnalcık onuruna düzenlemek istediklerini belirtti.
 
Editör: TE Bilisim