Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerine “Hayır Kampanyası” çerçevesinde bir basın toplantısı düzenledi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, yaptığı konuşmada, 29 Haziran günü onaya sunulacak Anayasa değişikliklerine güçlü bir hayır çıkacağından emin olduklarını savundu.

BKP’den verilen bilgiye göre İzcan konuşmasında, yeni ve demokratik bir Anayasa’ya ihtiyaç duyulduğunu ancak yapılan değişikliklerin demokratikleşmeyi ve sivilleşmeyi, kendi kendini yönetmeyi, Kıbrıslı Türklerin ülkesinde erk sahibi olmasını değil, 90. madde ile tamamen Ankara’nın kontrolünün pekişeceğini ileri sürdü.

“Geçici 10. maddenin 90. maddeyle güçlendirildiği bir değişikliğe Birleşik Kıbrıs Partisi evet demeyecektir. 90. madde ısrarla halktan gizlenmektedir. Bu madde ile meclis tarafından onaylanan uluslararası antlaşmaların Anayasa’ya aykırı olsa dahi, Anayasa mahkemesine götürülmesi engellemektedir. Bu noktada hükümet ilerde mülkiyet, nüfus, petrol kaynakları ve ekonomik paketlerle ilgili kararların engelsiz bir şekilde uygulanmasını sağlamıştır” görüşünü dile getiren İzcan, Kıbrıs Türkü’nün aleyhine olacak kararları uygulamanın kılıfının hazırlandığını iddia etti.

Ülkede yaşayan insanları vatandaş olanlar ve olmayanlar diye ayırarak, temel insan haklarının ihlal edildiğini ifade eden İzcan, Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nin 14. maddesindeki insanlar arasında ayırım yapılamaz maddesinin de ihlal edildiğini savunarak şöyle konuştu:

“ Bir halksızlığa, işkenceye uğrasanız dahi ancak vatandaşsanız AHİM’e başvurabilirsiniz diyerek ülkede yaşayanlar vatandaş olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılmıştır. Bu da temel insan haklarına aykırı bir durumdur. Öte yandan AHİM karalarının KKTC’de tanınmayacağını bu değişiklikler içerisine koyarak Sarayönü’ndeki mahkemeleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden ve Avrupa İnsan Hakları beyannamesinden üstün gördüklerini göstermişlerdir. Azınlık haklarını kabul etmeyerek Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan azınlıkların haklarını da ihlal etmişlerdir. Eğer azınlık hakları kabul edilseydi, burada yaşayan herkes kendi dini inancına göre ibadet edebilecek, törenler sırasında kiliseler basılarak ayin yapılmasına engel olunamayacaktı. Kıbrıs’ın kuzeyinde Aleviler, Maronitler’de yaşamaktadır. Ve onların temel insan haklarını kullanmaları engellenmektedir” dedi.

VİJDANİ RET HAKKI

Vijdani ret hakkının da değişiklikler arasına konulmayarak, ısrarla Kıbrıs’ın kuzeyini militarist bir yapıda yönetmeye ve Kıbrıslı Türkleri bu yapıya mahkum etmeye devam etmek istendiğini ileri süren İzcan, “ Vijdani rettin Anayasa değişikliklerine konulmamasının gerekçesini Ateşkes koşullarının devamı olarak göstermek abesle iştigaldir. Bu demokratik hakkın kullanılmasını da engellemişleridir” dedi.

“HAYIR” DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ!

29 Haziran gün değişikliklerin reddedileceğine inandıklarına ve bunun için halkla birlikte mücadele edeceklerini ifade eden İzcan, “Biz anti- demokratik, militarist, kendi kendimiz yönetme hakkımız olmayan, temel insan haklarını dahi çiğneyen, ülkemizin iç ve dış güvenliğini, kurumlarımızın yönetimini, toplumumuzun iradesini Ankara’ya teslim eden bu anayasaya hayır diyoruz. Halkımızı da demokratik, çağdaş, temel insan haklarına saygılı, barış ve kardeşliği ön plana çıkaran, insanlar arasında ayırım yapmayan bir anayasa talebini 29 Haziranda göstermeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Editör: TE Bilisim