Eroğlu, New York temsilciliğinde yaptığı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan arasında özel temsilcilerin karşılıklı ziyareti ile ilgili varılan anlaşmadan memnun olduklarını dile getirerek, "Biz eskiden beri bunun dörtlü toplantıya giden bir ilk adım olabileceği konusunda görüşler ortaya koymaktaydık" dedi.

Açıklama şöyle:

"İki Garantör Anavatanın da bu görüşte olduğunu görmekten memnun olduk.
Bildiğiniz gibi, 68. BM Genel Kurulu çalışmaları vesilesiyle New York’ta bulunuyoruz.

Yapacağımız diğer temaslar yanında BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-Moon’la da bir görüşme gerçekleştireceğim.

Rum Lider Anastasiades Genel Sekreter’le böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Bu arada Sayın Anastasiadis, hem Genel Sekreter hem de AB Komisyonu Başkanı Barroso’ya birer mektup göndermiştir. Bu mektuplarda Kıbrıs Rum tarafının bilinen görüşleri tekrarlanmakta ve ortaya konan katı pozisyonlarlave ön koşullarla müzakereler sürecinin önü adeta tıkanmaktadır. Kıbrıs Rum tarafının bir süreden beri bu tür ön koşullarla müzakerelerin önünü tıkamakta olduğunu üzülerek takip etmekteyiz. Uluslararası toplumun da buna gerekli tepkiyi vereceğini ümit ediyoruz. Umarız Sayın Anastasiadis bunu kamuoyuna yönelik bir egzersiz olarak tasarlamıştır ve masada ortaya koyacağı tutumu yansıtmaz.

Mektupları incelemekteyiz ve gerekli yanıtlar verilecektir. Ancak Sayın Anastasiadis’in statükonun devam edemeyeceği ve soruna bir an önce bir çözüm bulunması gerektiği şeklindeki söylemlerinde samimi olup olmadığını hareketleriyle kanıtlamasının zamanı artık gelmiştir.

Liderler düzeyinde görüşmelerin hemen başlamasından yana net tavır koymuş bir taraf olarak kendisine çağrıda bulunmak istiyorum. Her ikimizin de New York’ta bulunduğu bu fırsattan yararlanarak Sayın Genel Sekreter’in gözetiminde bir araya gelelim. Sayın Anastasiadis’in bu iyi niyetli çağrımıza olumlu bir yanıt vermesini bekliyorum.

Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, dün yer alan görüşmeleri sonunda yaptıkları açıklamada iki liderin özel temsilcilerinin bir diğerinin Anavatanlarını ziyaret etmelerinin yararlı olacağı konusunda görüş birliğine varmışlardır. Biz eskiden beri bunun dörtlü toplantıya giden bir ilk adım olabileceği konusunda görüşler ortaya koymaktaydık.

İki Garantör Anavatanın da bu görüşte olduğunu görmekten memnun olduk."

Bu arada Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk Evi’nde İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İslamoğlu ile bir araya geldi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana ve Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Osman Ertuğ da hazır bulundu. 
Editör: TE Bilisim