Girne’de 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu’nun hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili İTB’den yapılan yazılı açıklamada, “Oda teknik heyetinin, kaza öncesinde Girne Belediyesi’ni, İnşaat Encümeni’ni ve projenin inşaat mühendisi müellifini ‘inşaat kazısının göçme riski taşıdığı’ uyarısında bulunmasına ve Girne Belediyesi’nin de denetleyip uyarı yapmasına rağmen ilgili müteahhit tarafından hiçbir tedbir alınmayarak, 19 yaşındaki bir çalışanın ölümüne yol açmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, müteahhit firma yetkilileri hakkında Polis ve savcılığın derhal gerekli yasal soruşturmayı başlatması ve “ihmali görülenlerin” derhal yargıya havale edilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, olayın sorumlusunun öncelikle Hükümet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile inşaatı yapan ilgili firma olduğu da savunuldu.

Birliğin, inşaat sektörünün denetlenmesi talebine rağmen denetlenmediği savunulan açıklamada, Bakanlığın her zaman konu hakkında mazeret ürettiğini ileri sürüldü.

İnşaat sektöründe işçilerin yoğun olarak güvencesiz çalıştırıldığı savunulan açıklamada, “bakanlığın ihmalleri ve sorumsuzluğu yüzünden onlarca işçi hayatını kaybetti veya çalışamaz hale gelerek sakat kaldı” denildi. Açıklamada ayrıca, iş kazalarına kesin önlem alınması için ilgili makamlara çağrıda bulunuldu.
Editör: TE Bilisim