Kaya Palazzo’dan sonra bir arazi peşkeşi de hemen yanı başındaki 15 dönümlük kamu arazisinde karşımıza çıktığını üzülerek kamuoyu ile paylaşırız.

Kira Sözleşmesi 2017’nin sonlarına doğru imzalanan, Kaya Palazzo otelin inşaatı sırasında, çıkan molozların çevre tahribatına yol açacak şekilde döküldüğü kamu arazisinde beş yıldızlı, 250 oda (500 yatak) içeren, 6 katlı otel yapılması için düğmeye basılmış durumdadır. 29 Mayıs 2018 tarihinde, ÇED Tüzüğü’nün 22. maddesi gereğince yapılmaya çalışılan halkı bilgilendirme toplantısının, yangından mal kaçırır bir şekilde çevrede yaşayan insanlara ve sivil toplum örgütlerine haber verilmeden gerçekleştirilmeye çalışılması kabul edilemezdir. Köyde toplantının yapılacağından Muhtar, bölge sakinleri, Girne İnisiyatifi, Karaoğlanoğlu Avcılık Atıcılık ve Balıkçılık Derneği, Karaoğlanoğlu Spor Kulübü gibi sivil toplum temsilcilerinin önceden haberdar edilmemesinin ardındaki niyet toplantı boyunca, sorgulanmış, katılımcıların hemen hemen hepsi, rasgele ve birbirlerinden dün akşam geç saatlerde veya bu sabah toplantıdan haberdar olduklarının altını çizmiştir. Toplantıda ÇED raporunu hazırlayanlar ile otel inşaatını yapacak bahse konu şirketin adına temsilci bulunan mimarı soru yağmuruna tutan Muhtar, bölge sakinleri ve Girne İnisiyatifi temsilcilerin de arasında bulunduğu sivil toplum aktivistlerinin aşağıdaki sorularına maalefes doyurucu bir cevap verilmedi. Toplantıda Muhtar, bölge sakinleri ve Girne İnisiyatifi temsilcilerin de arasında bulunduğu sivil toplum aktivistlerinin ÇED raporunu hazırlayanlar ile otel inşaatını yapmak isteyen şirketin ve Çevre Dairesi’nin temsilcilerine birçok soru yönetmiştir. Ancak aşağıda da belirtilen sorulara maalefes doyurucu bir cevap verilmemiştir.

1.Bir kamu arazisi nasıl olur da, kamu yararı için çalışmadığı aşikar olan, yabancı bir özel şirkete turizm amaçlı kiralanmasındaki kamu menfaati nedir? Bunun adı peşkeş çekmek değilse nedir?

2. Nasıl olur da köye ait olan bir kamu malı köylülerin haberi olmadan, üstelik de bu ülkede yaşamayan birine peşkeş çekilir?

3. Peşkeş çekilen kamu arazisi üzerine Kaya Palazzo’dan çıkan yüzlerce kamyon inşaat artığı, çevre tahribatı yaratacak şekilde dökülmüştür. Çevre Dairesi, Belediye ve Kaymakamlık bu konuda yalnızca seyirci kalmıştır. Faili belli bu olayda Kaya Palazzo’ya hiçbir ceza yazılmamış ve molozlar orada dururken Karaoğlanoğlu halkı olarak bu devlete, yeni otel inşaatlarında aynı yasa dışı davranışlara göz yummayacağına inanmamızı nasıl beklersiniz?

4. Eski eserler ve Müzeler Dairesi’nin görüşünde belirtildiği üzere arazilerin doğusunda bulunan cüce hipopotam fosilleri, St Fanourious kaya kilisesi ve şapel inşaat faaliyetleri esnasında oluşabilecek titreşimlerden etkilenecektir. Bu etki nasıl önlenebilecektir?

5.İstihdam edilecek işçilerin çocukları hangi devlet okuluna gidecektir?

6.Trafik sorunu nasıl çözülecektir?

7. Denize erişim nasıl garanti altına alınacaktır?

8. Hafriyat atıkları ve Kaya Palazzo tarafından dökülen toprak nereye atılacaktır? Atılacak yerde ne tür etkileri olacaktır, bunları değerlendirmekle ilgili ne tür bilimsel çalışmalar yapılacaktır? Ayrıca toplantıya Girne Kaymakamlığı, Şehir Planlama Dairesi, Girne Belediyesi, Lapta Belediyesi ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nden tek bir temsilci dahi katılmaması ve Çevre Dairesi memurları ise birçok soruyu yanıtlamak için muhatap daire olmadıklarını söylemesi toplantının amacına hizmet etmesini engellemiştir. Bunun yanı sıra da toplantıda olan kurum temsilcilerinin, ‘herşey bağlandı’, ‘artık geç’ ibareleri bu günkü toplantının yapılmasının anlamını ortadan kaldırmıştır. Girne İnisiyatifi olarak, Muhtar, bölge sakinleri, Karaoğlanoğlu Avcılık Atıcılık ve Balıkçılık Derneği, Karaoğlanoğlu Spor Kulübü temsilcileri ile birlikte, toplantının bu şekilde, katılımcılığın sağlanmasına özen gösterilmediği, muhatap kurumların olmadığı ortamda devam edemeyeceğini beyan edip, toplantıyı terk etmek zorunda kaldığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü, Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, Girne ve Lapta Belediyeleri ve Girne Kaymakamlığı’na dilekçe yoluyla Halk Katılım Toplantısı’nın ileriki bir tarihe ertelenmesi talebimizi yazılı olarak da ileteceğimizin altını çizeriz. Böylesi bir toplantının da, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda bahsi geçen ilk 4 Ek’in de usulune uygun olarak, diğer belgeler gibi Çevre Koruma Dairesi’nin internet sitesine yüklemek yoluyla kamusal erişime açılması akabinde; tüm bölge halkını muhtarlılar ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla da bilgilendirilerek, çevre ve imarla ilgili bu konunun bölgede ikamet eden özel kişilerin tamamının katılımına imkan sağlayacak şekilde; ve katılımcıların sorularına bütünlüklü ve birebir sorumlu kurumlar tarafından yanıtlar alabilmeleri için Çevre Koruma Dairesi, Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu, Girne ve Lapta Belediyeleri ve Girne Kaymakamlığı’ndan yetkililerin de katılımıyla garanti altına alarak düzenlenmesini talep etmekteyiz.

Girne İnisiyatifi

Editör: TE Bilisim