Girne Belediyesi’nin “100 Yılın Projesi” adıyla lanse ettiği projeyle Girne sahilindeki 16 kilometrelik kıyı şeridinde asfaltlama ve kanalizasyon altyapısı tamamlanacak; Girne sahil şeridine istinat duvarları, yürüyüş ve bisiklet yolları, tenis kortları, parklar, yeşil alanlar ve eğlence merkezleri inşa edilecekti.

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın projenin Girne kale arkası ile Deniz Şehitliği arasını kapsayan ilk etabını kendi ifadesiyle “sessiz sedasız başlatmış” ancak ikinci etap 2. Cumhurbaşkanı Talat, CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ve CTP Girne milletvekillerinin katılımıyla 2012’de törenle açılmıştı.

Projenin ilk etabında yer alan Girne Belediyesi Sahil Projesi 1. Etap-Karakız Plajı Rekreasyon Alanı Projesi T.C Yardım Heyeti ve Girne Belediyesi özkaynaklarından finanse edilmiş ve projenin yapım ihalesini alan Rise Design&Construction LTD’ye projeyi 180 günde bitirme taahhüdüyle 1.025.000.-TL+KDV verilmişti.
Öte yandan Sayıştay’ın 27 Temmuz 2012 tarihli, Girne Belediyesi’nin hesap denetimlerine ilişkin raporunda Girne Belediyesi’nin Rise Design&Construction LTD ile yaptığı sözleşmelerin pullanmadığına dikkat çekilmiş ve anılan şirketin sözleşmelerinde tarih ve bedellerin belirtilmediği vurgulanmıştı.

2011 yılında Girne Belediyesi’nin açtığı Karakız Plajı Rekreasyon Plajı ihalesine göre, bölgede yaşanan toprak kaymasını önlemek için plajın gerisine beton perde duvar yapılacak ve perde duvarın önüne de taş setler inşa edilecekti. İhalede en düşük fiyatı veren Rise Design&Construction LTD’nin ihale bedelinin ancak % 20’sini oluşturan taş setleri yaptığı ancak projenin büyük bölümünü oluşturan beton perde duvarları yapmadan işi bıraktığı iddia ediliyor. 2012 yılının Şubat ayında başlayan çalışmalar 6 ayda bitirilecekken 16 ayda yapılan sadece taş setlerden ibaret. Bölgede bulunan Halk Evi Tenis Kortu’nun toprak kayması nedeniyle şu anda yıkılma tehlikesi altında olduğu belirtiliyor.
“100 Yılın Projesi”nde ikinci usulsüzlük iddiası ise Sayıştay’ın yaptığı Girne Belediyesi’nin 2009-2010 Mali Yılları arası hesap denetimlerinde de geçtiği üzere, Zeytinlik Kanalizasyon Projesi kapsamında “Ertuğrul Kumcuoğlu Sokak ve 13 Şubat Sokaklarında Alt Yapı Projesi” için Rise Design&Construction LTD ile Girne Belediyesi arasında 07.11.2008’de imzalanan ve 374 bin TL’ye mal olan ve Sayıştay raporunda pullanmadığı belirtilen sözleşmeye ilişkin. Rise Design&Construction LTD’nin 374 bin TL’lik ihalede parayı aldığı halde projeyi 4,5 yıldır bitirmediği ve projenin 398.054.48.-TL verilerek başka bir firmaya 6 ayda bitirilmesi için yeniden ihale edildiği ileri sürülüyor. Adil Construction LTD’ye verilen ihaleyle Ertuğrul Kumcuoğlu Sokak ve 13 Şubat Sokağı’nın altyapı projesine 4,5 sene sonra nihayet başlandığı, iki sokakta da önceki ihaleyi aldığı halde Rise Design&Construction LTD’nin hiçbir altyapı çalışması yapmadığı öne sürülüyor. İddia edilen yolsuzluklarla Türkiye kaynaklarının ve Girne Belediyesi özkaynaklarının toplamda ne kadar zarara uğratıldığına dair kesin rakam verilemiyor.

Başbakan Sibel Siber’in ülkedeki diğer usulsüzlüklerin üzerine gittiği gibi Girne Belediyesi’nde yaşanan usulsüzlükleri de derhal araştırtmasını bekliyorum. Başbakan Siber’in Girne Belediyesi’ndeki usulsüzlükleri inceletmemesi durumunda, iki ana patronaj partisi olmakla eleştirdiğimiz, UBP ve CTP’nin söylem farklarına karşın icraatları arasında hiçbir fark olmadığının bir kez daha kanıtlanacağını belirtmek isterim.