Kubilay KURÇER

Genç İş Adamları Derneği (GİAD) Başkanı Ceyhun Tunalı, kurulan hükümetlerin popülizm uğruna ve kendi çıkarları doğrultusunda adım attığını öne sürerek, ülkenin çıkarları doğrultusunda atılan adımların yetersiz olduğunu söyledi.

Tunalı, devletin, köylerden kasabalara kadar “girişimciliği özendirici” adımların atması gerektiğinin altını çizerek devletin üzerindeki kamudaki yükün azaltılması gerektiğini kaydetti. Başbakanlık’ın iradesiyle Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (YAGA) denetlenerek, yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımcılara yardımcı olunabileceğini, ekonomik anlamdaki sorunların çözülebileceğini kaydetti. ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Genç İş Adamları Derneği (GİAD) Başkanı Ceyhun Tunalı, çözüm sürecindeki bilgi kirliliğinin müteahhit ve emlak sektöründe ani bir duraksama yaşattığını vurguladı.

“DENETLEMELER YAPILMALI”

GİAD Başkanı Ceyhun Tunalı, genç girişimcilerin önünü açmak için tatil döneminde de çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, kurulan hükümetlerin popülizm uğruna ve kendi çıkarları doğrultusunda adım attığını öne sürerek, ülkenin çıkarları doğrultusunda atılan adımların yetersiz olduğunu söyledi. Nakit para akışının piyasaya yansımasının hesaplanabilmesi için analizin ve denetlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Tunalı, küçük ve orta işletmelerin AB standartlarına gelebilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“GİRİŞİMCİLİK DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİ”

Ceyhun Tunalı, devletin, köylerden kasabalara kadar girişimciliği özendirici adımların atması gerektiğinin altını çizerek devletin üzerindeki kamudaki yükün azaltılması gerektiğini kaydetti. Tunalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Girişimciliği özendirdiğimiz takdirde herkesi kamu sektörüne kaydırmak zorunda kalmazsınız, özel sektöre de insan yetiştirmiş olursunuz. Bunun gerçekleşmesi için lokomotif sektörlerden bir tanesi olan eğitim sektöründe teşvikler yapılabilir. Üniversitedeki gençlere bu konuda eğitim verilmelidir. Finansmana erişimde düşük veya sıfır faizli uzun vadeli krediler sağlanabilir. TV ve kamu spotlarıyla girişimciliği özendirme arttırılabilir.”

“MÜTEAHHİT VE EMLAK SEKTÖRÜ, DURAKSAMA DÖNEMİNDE”

Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (YAGA) Başbakanlık’a bağlı olduğunu belirten Tunalı, Başbakanlık’ın iradesiyle YAGA’nın denetlenerek, yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımcılara yardımcı olunabilmenin, ekonomik anlamdaki sorunların çözülebileceğini kaydetti. Çözüm sürecinin müteahhit ve emlak sektörüne ekonomik yansımasını değerlendiren Tunalı, şunları kaydetti:

“Müzakerede bilgi kirliliği var. Bundan dolayı müteahhit ve emlak sektöründe ani bir duraksama yaşandı. Toplum olarak ne istediğimizi bilmemiz gerekir. Ülke siyasetini çözebilmek için “ben” yerine “biz” gibi düşünmeliyiz. Popülizmde herkes kendi tarafını istediği yere çekmektedir ama artık gidecek yer kalmadı. Ortak paydaşlarla başlıklar seçilerek, insanların çözmesi sağlanmalıdır. Sorunlar çözülmeye başlandığı takdirde toplum bilinci de artmış olur.” 
Editör: TE Bilisim