Doğu Akdeniz ve buna bağlı olarak Kıbrıs konusunda meydana gelen gelişmeler Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde gayet etkili olmaya başlamıştır. Bunu alanda ve anketlerde görmek mümkündür.
Bir tarafta federasyon diyenler var, diğer tarafta iki devlet diyenler.
Türkiye’nin açıkça 2 Devletli çözüme destek vermesi, federasyonun artık gündeminde olmadığını ortaya koyması, esasen Kıbrıs Türk Halkı’nın büyük bir kesiminin de Rumlarla bir federasyon olacağına inanmaması salgına rağmen seçimin en önemli dinamiklerinden biri haline gelmiş durumdadır.


Dolayısı ile yaşanan son gelişmeler bazı adaylara oldukça yarar sağlamış durumdadır.


ERSİN TATAR:


UBP Genel Başkanı, Başbakan Ersin Tatar’ın, Kıbrıs konusundaki tutarlı duruşu dikkat çekmektedir. Halk, Sayın Tatar’ın ‘iki devlet’ yönündeki açıklamalarını desteklemektedir.
Bu nedenle Tatar, Kıbrıs Türk halkının dünyada hak ve menfaatlerini savunan bir lider profili ile öne çıkmaktadır. Halk, Federasyon görüşmelerinin çöktüğünü ifade ederken Tatar’ın, ‘iki devletli çözüm’ vurgusu yapmasını desteklemektedir.


KKTC halkı, Başbakan Ersin Tatar'ın Türkiye ile iyi ilişkilerini karar verirken önemsemektedir. Tüm anket sonuçlarında halkın Türkiye ile iyi ilişkilere önem veren ezici çoğunluğu çıkmaktadır.
Pandemi sürecinde bir ara vaka sayılarının artması belirli sıkıntılara yol açmasına rağmen halkın önemli bir kesimi UBP ve Başbakan Tatar’ın bu konuda doğruları yapmaktan kaçınmadıklarına güveniyor ve ayrıca Türkiye ile işbirliği yapılarak sorunun daha az problemle atlatılacağını düşünüyor.
Türkiye’nin Ersin Tatar ve UBP ile uyumlu çalışması sonucu Lefkoşa’da 100 yataklı bir Acil Yardım Hastanesi’nin yapımına başlaması da halk arasında UBP ve Ersin Tatar lehine bir hava yarattı.
Çok enteresan bir konu daha var: KKTC halkı Tatar’ı samimi, içten, lider olma yolunda hızla ilerleyen, kendisinden biri olarak görüyor ve sıcak buluyor. Bunun yanında UBP’de yaşanan seçimi kazanmaya yönelik kenetlenme de Tatar’ı daha da güçlendirmektedir.
Anketlerimiz ve sahadaki saptamalarımız göstermektedir ki Sayın Ersin Tatar ilk turu birinci sırada geçerek ikinci tura kalacak ve ikinci turda seçimi kazanacaktır.




MUSTAFA AKINCI


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, seçim kampanyasını Türkiye karşıtlığı üzerine kurması halkın önemli bir kesimi tarafından yanlış bulunmaktadır.
Halkın önemli bir kesimi Türkiye ile iyi ilişkilerin bozulmasının Kıbrıs Türk Halkına her bakımdan zarar vereceğini söylemektedir.
Halk Sayın Akıncı ile Türkiye’nin Kıbrıs konusunda farklı hedefleri olmasını sorgulamaktadır.
Kıbrıs Türk Halkı’nın büyük çoğunluğunun, garantörlükten yana olması, federasyon aleyhine bir tutum takınması Sayın Akıncı’nın ise hem Türkiye hem de halkın genelinin aksine hala federasyona sarılması kendisine pahalıya mal olacağa benziyor.

Bir de halkın yine önemli bir bölümü Sayın Akıncı’nın 5 yıllık sürede Kıbrıs konusunu halledemeyip yeni bir süre istemesini de kabul edilebilir bulmamaktadır. Sayın Akıncı’nın beş yıl içinde halkla yeterince kaynaşamaması da kendisi aleyhine önemli bir noktadır. İkinci tura kalması muhtemel olan Akıncı, seçimi kaybedecektir.

TUFAN ERHÜRMAN


CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın en büyük başarısız Başbakanlık dönemji ve partisidir.
Hala CTP’nin önemli bir bölümü Mustafa Akıncı’nın federasyona sarılmasını ve Türkiye karşıtlığını desteklemektedir. Sayın Erhürman’ın kendisinin fazla seçime asılır görünmemesi de partisi ve kendisi açısından bir handikap oluşturmaktadır. KKTC halkı, CTP’nin pandemi sürecinde gösterdiği tutumu da desteklememektedir. Şu anki mevcut hükümetten önce Başbakan olan Erhürman’ın eleştirileri, ‘Başbakan olduğu zaman neden bunları yapmadı’ şeklinde karşılık bulmaktadır.
 

Net ifade ediyorum; Sayın Tufan Erhürman’ın, ikinci tura kalma şansı yoktur.

 

KUDRET ÖZERSAY


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Toparlanıyoruz Hareketi’nden sonra çizdiği zikzaklar ve iki hükümet döneminde ortakları ile yaşadıkları büyük hayal kırıklığına neden olmuştur. Halkın önemli bir bölümü Sayın Özersay’ı samimi bulmuyor.
Özersay’ın, sürekli “ ben bilirim , ben yaparım havasında dolaşması, HP dışındaki partilileri yok sayması birçok kesimde ciddi tepki yaratmaktadır.
Sayın Özersay ve ekibi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece HP’nin tabanından oy almanın yetmeyeceğini dahi görememiştir. Özersay’ın, Kapalı Maraş’ın açılma sürecindeki tavrı da engelleyici olarak görülmektedir.
Özersay’ın, ikinci tura kalma şansı hiç yoktur. Özersay ve ekibi, halkın kendilerine sunduğu şansı, tahrip etmiş ve bitirmiştir.
Kudret Özersay’ın siyasi geleceğinin ne olacağı, hükümette kalıp kalamayacağı ikinci tur için kendisi ve partisinin alacağı tavra göre belli olacaktır.


SERDAR DENKTAŞ


DP Milletvekili Serdar Denktaş’ın, söylediği şarkılar ve kliplerle gündeme geldiğini görüyoruz. Kıbrıs konusunda ve ülkenin kalkınması konusunda bir görüşü ortaya net olarak koymamaktadır.
Son dönemde, Sayın Akıncı’nın izlediği ‘Türkiye karşıtlığı’na da destek veren açıklamalar yapan Denktaş’ın partisi tarafından da önemli ölçüde desteklenmeyeceği görülmektedir.
DP içindeki bir kesim Serdar Denktaş’ın bireysel tutumu yüzünden UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin kurulamadığını söylüyor.

İkinci tura kalma şansı olmayan Denktaş’ın, bu seçim sonrasında siyasi hayatına da son vereceği halk arasında dillendirilmektedir.


DP tabanının, bir kısmının daha birinci turda diğer kesiminin de çok büyük oranda ikinci turda Başbakan Tatar’ı destekleyeceği anketlerde görülmektedir.


ERHAN ARIKLI


Erhan Arıklı bu seçimden en fazla yara alacak politikacı olacaktır.
Partisi içinde zaten pek de güçlü olmayan Arıklı, seçim başarısızlığı sonrası daha da güç kaybedecektir.
KKTC halkı Sayın Arıklı’nın zoraki aday olduğunu görmektedir.
Arıklı ikinci tura kalamayacak, partisi de büyük oranda ikinci turda Başbakan Tatar’ı destekleyecektir.

Tablo 1. Araştırmaya Katılan Halkın Türkiye’nin Garantörlüğü Konusunda Ne Düşündüğüne İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 82,4’ü aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 4’ü iptal edilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Tablo 2. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 Yıllık Görev Süresince Kıbrıs Konusundaki Performansını Nasıl Bulduğuna İlişkin Dağılım.

Araştırmaya katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince Kıbrıs konusundaki performansını nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 41,6’sı başarılı bulduğunu ifade ederken % 58,4’ü başarısız bulduğunu ifade etmektedir.

Tablo 3. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’na Göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve KKTC ile İlişkilerin Geliştirilmesinde Nasıl Bir Rol Oynadığı ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesinde nasıl bir rol oynadığı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 30’u olumlu katkı yaptığını ifade ederken % 60,2’si olumlu katkı yapamadığını ifade etmektedir.

Tablo 4. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Mavi Vatan İçerisinde Türkiye’nin KKTC Halkı’nın Haklarının Korunması için Sismik Araştırma ve Sondaj Çalışmalarını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın mavi vatan içerisinde Türkiye’nin KKTC Halkı’nın haklarının korunması için sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 80,4’ü desteklediğini ifade ederken % 10,2’i desteklemediğini ifade etmektedir.

Tablo 5. Araştırmaya Katılan Halkın Kıbrıs Sorunu ile İlgili Nasıl Bir Çözüm Getirilmesi ile İlgili Önerisine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan Halkın Kıbrıs sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerisi getirilmesi ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 81,2’si iki ayrı devletli çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini ifade ederken % 18,8’i Rumlarla federasyon getirmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Tablo 6. Kapalı Maraş Açılsın Mı ?

Halkın % 82,7’si Kapalı Maraş Açılsın diyor.

Tablo 7. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Kuvvetler Ayrılığına Dayalı Çağdaş Bir Başkanlık Sistemi, İstikrarlı Hükümetlerin Ülkeyi Yönetmesi Açısından Gerekli Olup Olmaması ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın kuvvetler ayrılığına dayalı çağdaş bir başkanlık sistemi, istikrarlı hükümetlerin ülkeyi yönetmesi açısından gerekli olup olmaması ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 59,2’si gerekli olduğunu ifade ederken % 40,8’i gereksiz olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 8. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Yarın Milletvekili Seçimi Olsa Oyunu Nasıl Kullanmak İstediğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın yarın milletvekili seçimi olsa oyunu nasıl kullanmak istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 40,2’si UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 25,2’si CTP’ye oy vermek istediğini ve % 11’i HP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Tablo 9. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Kime Oy Vermek İstediğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 34’ü Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, % 30,2’si Mustafa Akıncı’ya ve % 15,1’i ise Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Tablo 9. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa ve Adaylar Sn. Tatar ve Sn. Akıncı Olsa Kime Oy Vermek İstediğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa ve Adaylar Sn. Tatar ve Sn. Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,1’i Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 45,9’u Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Editör: TE Bilisim