Ankette Kapalı Maraş'ın açılmasına da yoğun destek çıktı. Buna göre ankete katılanların yüzde 84.4'ü Kapalı Maraş'ın açılmasını isterken, yüzde 3.4'ü de Maraş'ın açılmasına karşı çıktı.

Kıbrıs Türk halkı, 26 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Başbakan Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı olacağına inanıyor.

Gezici Araştırma Şirketi'nin KKTC genelinde 4 bin 428 kişiyle yüz yüze yaptığı ankete sonuçları açıklandı. 8-10 Şubat tarihlerinde yapılan ankete katılanlar, Kapalı Maraş ile ilgili görüşlerini de ortaya koydu. Araştırmaya katılanlarına 'Kapalı Maraş'ın açılması ile ilgili alınan kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu soruldu. Halkın yüzde 85'ine yakını Maraş kararına destek verdi.

Yüzde 3,4'ü de Maraş'ın açılmaması gerektiğini ifade ederken, yüzde 12,2'si de Maraş'ın Rumlara iade edilmesini istedi. 'Hayalet Şehir' olarak bilinen bölgenin açılmasıyla ilgili olarak Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katılımı ile Kapalı Maraş'ta bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantıda Maraş'ın açılmasına yönelik kararlılık vurgulandı.

GARANTİLERE DESTEK

Araştırmaya katılanlara Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki garantörlüğü de soruldu. Halkın yüzde 80,8'i Türkiye'nin garantörlüğünün 'devam etmesini' isterken, yüzde 3'ü 'iptal edilmesi' gerektiğini, yüzde 6,4'ü de 'AB ve BM'nin garantör olması gerektiğini' ifade etti. Ankete göre Kıbrıslı Türklerin, Rumlarla bir anlaşma olacağına da inanmadığı ortaya çıktı. Buna göre; halkın yüzde 78,7'si Rumlarla bir anlaşmaya inanmazken, yüzde 18'i bir anlaşma olacağına inanıyor.

Ankette 26 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri de soruldu. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Türkiye'ye yönelik söylemlerine işaret edilen ankette, halkın çoğunluğunun seçim sürecinde Türkiye'nin sürece dâhil edilmeye çalışılmasına karşı çıktığı belirlendi. Buna göre araştırmaya katılanlar, adayların Türkiye'ye yönelik eleştirel veya olumlu söylemi üzerinden bir seçim propagandası izlemesini doğru bulmuyor. Ankete katılanlara bu yönde sorulara, halkın yüzde 73,9'ü 'doğru bulmuyorum' derken yüzde 26,1'i 'doğru buluyorum' yanıtını verdi.

TÜRKİYE HASSASİYETİ

Ankette, Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile ilişkilere hassasiyet gösterdiği de ortaya çıkıyor. Buna göre ankete katılanlar, 'Nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı?' soruna yüzde 77,9'u 'ülkenin sorunlarına sahip çıkmalı' derken, yüzde 61'i de 'Türkiye ile iyi ilişkiler kurmalı' cevabını verdi.

Ankette 26 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük de sorular soruldu. Ankette 'Kime oy vereceksiniz?' sorusuna yüzde 36,2'si Başbakan Ersin Ersin Tatar, yüzde 29,3'ü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 17,4'ü de Ana muhalefet partisi lideri Tufan Erhürman cevabını verdi. 'Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda kime oy vereceksiniz?' sorusunda ise halkın yüzde 53,1'i Ersin Tatar, yüzde 49,9'u da Mustafa Akıncı cevabını verdi.

AKINCI KAYBEDECEK, TATAR KAZANACAK

Anket sonuçlarını değerlendiren Gezici Araştırma Şirketi Sahibi Murat Gezici, "Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile kavga eden bir Cumhurbaşkanı istemediğini" söyledi. Gezici, "Kıbrıs Türk halkı arasında Rumlara giderek güven azaldı. Halk, iki farklı bir devlet istiyor" dedi. Kapalı Maraş'ın açılmasına Kıbrıs Türk halkının yoğun bir destek verdiğine dikkat çeken Gezici, "Halk Maraş'ın açılmasıyla birlikte ekonomide bir şahlanış yaşanacağına inanıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili de Gezici, "Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın seçimleri kaybedeceğine, Başbakan Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı seçileceğine" işaret etti. Gezici, "Bu anketimizde neredeyse bire bir sonuç elde ettik. Halk, Türkiye ile ilişkileri iyi olan, kavga etmeyen bir Cumhurbaşkanı istiyor. Anketimizdeki sonuçlar sandıkta ortaya çıkacaktır. Biz, 2015'te de bire bir sonuçları bilmiştik" dedi.

Editör: TE Bilisim