Gezici araştırma sahibi Murat Gezici düzenlediği basın toplantısı ile KKTC seçimlerine yönelik anketini açıkladı. UBP açık ara önde seçimin kaybedeni CTP ve HP...

HP'nin oyları erirken anamuhalefet CTP'nin  ise iktidar partisi UBP ile arasındaki fark 10 puandan fazla...

Murat Gezici'nin açıkladığı anket sonuçlarına göre;

6 PARTİ BARAJI GEÇİYOR

Bu hafta sonu seçim yapılacak olsa kararsızlar ve karma oy vereceğim diyenlerin oranı da dağıtıldığı zaman 6 siyasi partinin %5 olan ülke barajını geçtiği görülmekte.  Buna göre UBP, CTP, HP, TDP, YDP ve DP %5 barajını aşıp parlamentoya girmekte. MP, TKP-YG, Bağımsızlık Yolu, YKP, BKP ve MDP’nin ise ülke genelinde uygulanan %5 barajının çok altında kalarak parlamentoda temsil edilemeyeceği ortaya çıkmakta.

UBP BİRİNCİ PARTİ

UBP  birinci sırada çıkarken, oylarını bir miktar artıran ana muhalefet CTP ikinci sırada. Bir önceki seçimde ciddi bir oy oranı yakalayan HP ise ciddi bir kayıp yaşamakta. TDP geçen seçimlerde aldığı oy oranını az da olsa artırmış görünüyor. YDP Bertan Zaroğlu’nun ve önemli miktarda partilinin istifasının ardından sarsılsa da, geçen seçimde aldığı oy oranına yakın bir konumda tutunmakta. Parti içi sorunlar yaşayan DP ise geçen seçime göre oy kaybetmiş durumda.   Ankete göre 6 partinin dışındaki diğer partilerin ise seçim barajının çok uzağında kaldıkları görülmekte. Geçen seçimlerde HP’ye giden oyların yaklaşık yarısı eski adreslerine geri dönüyor. HP ciddi oy kaybederken UBP, CTP ve TDP bu oyların belli oranlarda yeni adresleri oluyor.

**% 28.1’lik Kararsız seçmen partilerin ağırlığı oranında dağıtılmıştır. Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın olası bir milletvekili seçiminde kime oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 36.3’ü (UBP) Faiz SUCUOĞLU’na oy vermek istediğini ifade ederken, % 26.1’i CTP Tufan ERHÜRMAN’a oy vermek istediğini ve % 9,8’i DP Fikri ATAOĞLU’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ulusal Birlik Partisi

( UBP ) Faiz SUCUOĞLU UBP'nin iktidarda bulunduğu son dönemlerde yaşanan pandemi ve ciddi ekonomik olumsuz gelişmelere rağmen UBP'nin 2018 seçimlerine göre oylarını koruyabildiği görülmektedir. UBP çok ciddi ve dinamik örgütsel yapısıyla, iktidara en yakın parti olarak görülmekte bu da partiyi çekim noktası olarak tutabilmektedir. Parti ileri gelenleri tek başına iktidar söylemini geliştirse de bugünkü yapıda bu zor görünüyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi ( CTP ) Tufan ERHÜRMAN CTP ana muhalefet partisi olarak belli bir oranda oylarını artırabilecek gibi görünmekte, Tufan Erhürman, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplumun farklı kesimlerinden ve parti tabanından aldığı destekle Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı karşısında % 22 gibi bir oy oranına ulaşmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer kazananı Sn. Tuhan Erhurman’dı. Yaptığımız son kamuoyu araştırmasında da Tufan Erhürman’ın partisi ile birlikte sol merkez seçmen gruplarından destek alarak oyunu artırdığını görüyoruz. Araştırmamız tamamlandıktan sonra Tufan Erhürman ve partisinin kamuoyunun gündemine getirdiği “euro’ya geçiş” önerisinin de, CTP'nin oylarında artışa neden olacağını bir araştırmacı olarak toplumda gözlemliyorum

. Demokrat Parti (DP) Fikri ATAOĞLU Sn. Fikri Ataoğlu’nun son dönemde ki başarılı girişimleriyle parti de bir toparlanma yaşandı. İyi adaylarla bu toparlanma süreci devam edebilecektir. 2018’de baraj sorunu yaşayan DP şu an farklı durumdadır. Baraj sorununu tamamen aşmış, kitle partisi olma yolunda olan ve çıkışta olan bir DP var. Oyları şu an % 10 civarında olan Demokrat Parti'nin oylarını en fazla artıracak önemli partiler arasında olduğu görülüyor. DP Özellikle Gazimagusa, Girne ve Lefkoşa da beklenin üzerinde oy alacak.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Cemal ÖZYİĞİT Sn. Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanlığında, Mehmet Harmancı'nın ise Lefkoşa Türk Belediyesinde ulaştıkları oy potansiyeli düşünüldüğünde Toplumcu Demokrasi Partisi'nin (TDP) daha çok büyümesi, beklenen bir gelişmeydi fakat, anket sonucu TDP'nin 2018 seçimlerine göre küçük bir oranda büyüme kaydettiğini göstermektedir. TDP koşullara göre büyüme potansiyeli olan bir parti, tepki oylarının adresi olabilecek bir parti. TDP başkanı Sn. Cemal Özyiğit'in ve aday kadrosunun seçim dönemindeki performansları yanı sıra, Sayın Mustafa Akıncı'nın ve Sayın Mehmet Harmancı'nın da katkıları sonucun belirlenmesinde çok etkili olacaktır.

Meteoroloji Dairesi yarın için fırtınamsı rüzgâr uyarısı yaptı Meteoroloji Dairesi yarın için fırtınamsı rüzgâr uyarısı yaptı

Halkın Partisi ( HP ) Kudret ÖZERSAY 2018 Genel seçimlerinde % 18 e yakın oy alan HP şuan en ciddi oy kaybı yaşayan parti konumunda. Sn. Kudret Özersay karma oylarda en fazla oy alacaklar arasında olabilir fakat mühür oylarında yaşadığı sıkıntılar ve partiden ayrılan yada tekrar aday çıkmayan önemli isimler düşünüldüğünde HP de düşüşün devam ettiği gözlemlenmektedir. Millet Partisi ( MP )

Bertan ZAROĞLU Partisinin oy oranı % 2 civarında artı eksi hata oranıyla ek olarak % 2,5 ve % 3 civarında daha oyu bulunan önemli bir siyasetçi. UBP Dahil olmasıyla dengeler değişecektir. YDP de siyaset yapmış ve sonrasında yeni bir süreç başlatan Sn. Bertan ZAROĞLU'nun YDP’nin oylarını ciddi oranda düşürdüğü görülüyor. Partinin tabanı Sn. Bertan ZAROĞLU’nun mağdur olduğu haksızlığa uğradığını düşünerek YDP den ayrılıyor. Yeniden Doğuş Partisi ( YDP ) Erhan ARIKLI Sn. Erhan Arıklı halk tarafından sevilen bir siyasetçi olarak görülse de , iktidar ortağı olduğu dönemde tabanına verdiği sözleri tutamadığı söylenmekte, bir çok konuda icraat yapamadığı için ve son dönemde parti içi çatışmaların sonucunda ortaya çıkan kayıpların partiyi yıprattığı da düşünülecek olursa, YDP ciddi bir rüzgar kaybında. Baraj sınırlarında olsa da kıl payı barajı geçebilecektir. Genel olarak partiden kopmalar sonucu, Demokrat Partiye Sn. Fikri Ataoglu’na, Sn. Bertan Zaroğlu'na ve UBP'ye ciddi bir yönelme görülüyor.

Editör: Haber Merkezi