HÜYB Başkan Adayı Ali Osman Can ve beraberindeki bağımsız üreticiler Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası lokalinde bir basın toplantısı düzenleyerek, adayların tanıtımını yaptı ve kazanmaları durumunda yapacaklarını anlattı.

Ali Osman Can, toplantıda yaptığı konuşmada, bağımsız hayvan üreticilerinin 9 yıldır HÜYB’nin içinde olmadığını ve yapılan yanlışlıklardan dolayı birliğe muhalif olduklarını söyledi.

Can, KKTC’de hayvancılığın kötü durumda olmasının sorumlusunun mevcut birlik yönetimi olduğunu savunarak, ülkenin kuraklığa boyun eğmesinde ve ülke tarımında yapılan yanlışlıklarda da birlik yönetiminin payı olduğunu iddia etti.

Ali Osman Can, HÜYB yönetimini “mevcut sorunlar karşısında hükümete çözüm veya alternatif öneri sunamamakla” eleştirdi.

23 Ağustos’ta yönetime gelmeleri halinde yemleme maliyetlerini minimize ederek, kârlılığı artıracaklarını savunan Can, kuru ziraatı hayvan yemi üretimine yönlendireceklerini, hayvancılıkta verimliliği artıracaklarını, süt politikası ve süt maliyetlerinin hesaplanmasında izlenecek yöntemleri belirleyeceklerini ve damızlık üretim ünitelerinin kurulmasında teşvik edici yöntemler uygulayacaklarını kaydetti.

Hayvan üretiminde planlı üretim yapılması, canlı hayvan satışlarının sürekliliğinin planlanması, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, araştırma-geliştirme (AR-GE)birimlerinin kurulması üzerinde duracaklarını kaydeden Can, küçük ve büyükbaş hayvanları bulaşıcı ve salgın hastalıklardan kurtarıp AB’ye tescil ettirerek “hastalıklardan arınmıştır” belgesi alınmasının sağlanacağını açıkladı.

Can, bunlara ek olarak ülke sathında ölmüş ve hastalık yayma riski taşıyan hayvanların yakılması için fırınlar yapılması için çalışma başlatacaklarını da sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim