SUNA ERDEN/STAR KIBRIS

Binlerce gencin dört gözle beklediği, askerlik süresinin kısaltılması başta olmak üzere bir dizi düzenleme içeren askerlik yasa önerisi rafa kalktı

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) meclise sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi rafa kaldırıldı. Er ve çavuşlar için askerlik süresinin 12 aydan 8 aya düşürülmesini, üniversite mezunlarının 6 ay kısa dönem askerlik yapmasını, daha önce bedelli hakkı kazanıp başvuru yapmamış kişilere af getirilmesini öngören tasarı Başbakanlık tarafından askıya alındı. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan TDP milletvekili Zeki Çeler,“Yasa önerimiz beklemeye alındı. Gençlerin en çok talep ettiği ve merakla beklediği askerlik ile ilgili düzenleme yetkililerin ertelemesine kaldı” dedi. Çeler,Başbakanlığa bağlı hukukçuların öneriyi araştıracakları bahanesiyle beklemeye aldığını ifade ederek,Gençler ‘olacak mı olmayacak mı’ bu sorunun cevabını istiyor. Bu konu en kısa zamanda aydınlatılmalıdır” dedi.

MERAK EDİLİYOR
Askerlik çağına gelmiş ve şuanda askerlik yapan binlerce gencin merak ettiği Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi yeniden görüşülmek üzere bekleyemeye alındı. Zeki Çeler,Başbakanlığın öneriyi detaylı görüşmek bahanesi ile beklemeye aldığını ve 3 ay gibi bir süre istediğini söyledi. İlk öneriyi Kasım ayının ikinci haftası, ikinci öneriyi Şubat ayının ilk haftası sunduklarını ifade eden Çeler, Başbakanlığa bağlı hukukçuların öneriyi detaylı araştıracaklarını söylediğini belirterek, karşı çıkmalarına rağmen beklemeye alındıklarını dile getirdi.

“GENÇLERİN TALEPLERİ ÖNEMSENMİYOR”
Öneriye en fazla karşı çıkanların başında başbakanlığın geldiğini ifade eden Çeler, “Öneriyi verdiğimiz gün meclis içerisinde lobi oluşturuldu. Karşı çıkanlar kulis yaparak öneriyi sekteye uğrattı” dedi. Çeler, gelinen aşamada gençlerin taleplerin göz ardı edildiğinin ortaya çıktığını kaydederek, “Gençler önemsenmiyor. Değersiz olduğunu hissediyor. Biz bazı şeylerin değişmesi için mücadele veriyoruz. Umarım bu mücadelemiz olumsu sonuçlanır ve gençlerin en büyük taleplerinden biri olan askerlikle ilgili düzenleme yapılır” şeklinde konuştu.

“HAYAT DEĞİŞTİ, ŞARTLAR DA DEĞİŞMELİ”
Hayat şartlarının değiştiğini, uygulamaların çağın şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Çeler sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşam şartları giderek değişiyor. 12 ay 15 ay askerlik yapmak gençlerin vaktinden çalıyor. Üniversite eğitim alan genç okulunu bitirip hemen hayata atılmak istiyor. Ancak bir yıl gibi bir süre askerlik yapmak zorunda kalıyor. Bu sürenin kısaltılarak gençlerin hayata atılmasını istiyoruz. Askerlik süresinin kısaltılması durumunda nöbet yerlerinde bekleyecek asker sıkıntısı çekileceği dile getirildi. Oysaki gelişen çağda ileri teknolojilerle sınırlar korunabilir.”
 
Editör: TE Bilisim