Maliye Bakanı Ersin Tatar, ekonomideki iyileşmenin rakamlarla ortada olduğunu belirterek istikrarın sürmesi gerektiğini söyledi.

Reel sektör yatırımlarındaki artışa ve sağlanan desteğe dikkat çeken Tatar, “Devlet yatırımları ortada. Mevduatlardaki artış da mevduatların krediye dönüşüm oranındaki artış da ortadadır. İyileşme rakamlarla görülebilir, bu ekonominin de iyi işlediğinin göstergesidir” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Maliye Bakanı Ersin Tatar bugün, Kanal T’deki “Günaydın Kıbrıs” ve Kıbrıs TV’deki “Detay” programlarına katılarak ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“GELİRLERDE ARTIŞ VAR”

Tatar, toplam yerel gelirlerin 2009’dan, 2012’ye, 1 milyar 577 milyon TL’den, 2 milyar 340 milyon TL’ye yükseldiğini dile getirerek, “Hükümetimizin temel mali hedefi, ülkeyi kendi ayakları üzerinde durabilen, yerel gelirleri ile giderlerini karşılayabilecek bir yapıya taşıyabilmektir” dedi.

2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nden alınan bağış, yardım ve kredilerin toplam bütçe gelirleri içindeki payının yüzde 37.13 seviyesinde olduğunu; bu oranın 2012 yılında yüzde 25 seviyelerine gerilediğini anlattı.

Tatar, yerel gelirlerin, bütçe giderlerini karşılama oranının aynı dönemde yüzde 60’tan yüzde 80’e çıktığını dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti katkılarının yatırımlara aktarıldığını, cari bütçeye yapılan katkının azaltıldığını belirten Tatar, Türkiye’den KKTC bütçesine sağlanan katkının 630 Milyon TL’den, 465 Milyon TL’ye düştüğünü; 2012 yılında bu rakamın 406 Milyon TL olarak gerçekleştiğini ekledi.

“BANKACILIK SEKTÖRÜNDE DE İYİLEŞME”

Tatar, bankacılık sektörünün de son üç yıllık dönemde olumlu bir seyir izlediğini söyledi.

Faiz oranlarındaki gerilemenin etkisiyle gerek hane halkı, gerekse iş insanının artan kredi taleplerinin bankacılık sektörü tarafından karşılandığını dile getiren Tatar, sektörün ana fonksiyonu olan tasarrufların yatırıma ve tüketime dönüşüm sürecinin başarıyla yerine getirildiğini söyledi.

Tatar, 2009 yılı sonunda 7.7 milyar TL olan sektörün bilanço büyüklüğünün, yüzde 43’lük artışla 2012 sonunda 11 milyar TL seviyesine yükseldiğine işaret ederek, sektörün öz kaynaklar toplamının 2012 yılı sonunda 1.2 milyara çıktığını belirtti.

Bankacılık sektörü sermaye yeterliliği standart rasyosunun 2012 sonu itibariyle yüzde 20.6 seviyesinde olduğunu ifade eden Tatar, bunun asgari yasal oran olan yüzde 10’un oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekti.

“İSTİKRAR ORTAMI SÜRMELİ”

Ülke ekonomisine istikrar geldiğini ifade eden Tatar, “Son üç yılda bütçe disiplini sonucunda yerel gelirlerin artışı, vergi gelirlerinin artırılması için yapılan alt yapı yatırımları, turizm ve eğitim sektöründe yapılan düzenlemeler ve çalışmalar sonucunda yaşanan gelişmeler, bankacılık sektöründeki olumlu gelişmeler ve faiz oranlarının gerilemesi, 2013-2015 ekonomik programının onaylanması ve uygulamaya konulması ile hayata geçecek olan büyük projeler ile birlikte oluşan sinerji, yaratılan istikrar ortamının sürdürülmesi için uygun iklimi oluşturmuştur” diye konuştu.

Maliye Bakanı Tatar, “Önemli olan bu politikaların kesintisiz bir şekilde uygulanması ve ulaşılan istikrarın devamının sağlanmasıdır” dedi. 
Editör: TE Bilisim