Başbakan Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türk halkının onurlu bir mücadelenin sonucunda kendi devlet çatısı altında egemen, bağımsız ve özgür yaşantısının başlangıcı olan KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelene kadar çok zor süreçlerden geçtiğini, Kıbrıs Türk toplum liderlerinin, imkansızlıklar içerisinde, çok küçük bir azınlığa düşürülmüş halkı ayakta tutmak adına ortaya koydukları direnişin asla unutulamayacağını kaydetti.

Karanlık yıllar olarak anılan 1974 öncesi dönemde, Kıbrıs Türk toplumunun baskı ve tehditlerle köklerinden koparılmış, maddi manevi kayıplara uğratılmış, tüm umutlarını yitirmiş bir şekilde hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirten Özgürgün, 20 Temmuz 1974’te Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekatı ile Ada’da barış ve huzur ortamının sağlanmış, Kıbrıs Türk halkının, Barış Harekatı ile çizilen hudutlar içerisinde kendi egemen devletine kavuşmuş olduğunu ifade etti.

“KIBRIS TÜRK TARAFI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI”

Oldukça uzun bir süredir Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulmaya yönelik sürdürülen müzakere süreçlerinde Kıbrıs Türk tarafının geçmişteki acı deneyimlerine rağmen, bugüne kadar önüne çıkan çözüm fırsatlarında büyük bir olgunluk ve iyi niyet göstererek her defasında üzerine düşeni yaptığını belirten Özgürgün, “Bugün müzakere sürecinde gelinen aşamada, Kıbrıs Türk halkının haklı endişeleri göz ardı edilmeden, iki toplumun siyasi eşitliği, özgürlüğü, güvenliği ve olmazsa olmazımız Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi zemininde varılacak bir anlaşmayı desteklediğimizin bir kez daha altını çizmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Özgürgün mesajında şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin 33. yıl dönümünü onurla ve gururla kutladığımız bu günde, uluslararası kamuoyu tarafından Kıbrıs Türk halkı yok sayılıp, dünyaya açılımı engellense de, Anavatanımız Türkiye’den aldığımız güç ve destekle, her alanda hızla gelişip kalkınan, güçlü demokrasisiyle ayakta duran bir ülkeyiz. Bu ülkede yaşayan insanların varlığının artık daha fazla göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha önemle vurgulamakta yarar görüyorum.

Kıbrıs Türk halkı tarihte maruz kaldığı tüm insanlık dışı muamelelere rağmen ortaya koyduğu azim ve kararlılıkla bu topraklardaki varlığını ispatlamış, kurmuş olduğu KKTC devletini sosyal, ekonomik, kültürel, demokratik olarak her geçen gün daha ileriye taşımayı, Anavatan Türkiye’nin desteğinde güçlü adımlarla geleceğe doğru yürümeyi başarmıştır. Kıbrıs Türk halkı bugün sahip olduğu egemen devleti, özgürce yaşadığı toprakları uğruna verilen mücadeleleri ve ödenen bedelleri asla unutmayacaktır. Bizlere düşen en asli görev, büyük acı, zorluk ve fedakarlıklarla elde edilen bu mirası yaşatmak, yüceltmek ve gelecek nesillere aktarmaktır.”

“GELECEK GÜVENCE ALTINDA”

Ülkenin başta ekonomik yönden olmak üzere her alanda kalkınmasını hedefleyen işbirliği ve çalışmalarla Anavatan Türkiye ile kurulan güçlü bağların, her geçen gün daha da güçlendiğini belirten Özgürgün, sürdürülen bu birlik ve beraberlik sayesinde Kıbrıs Türk halkının geleceğinin güvence altında olduğunu kaydetti.

Özgürgün, “Bu anlamlı gün vesilesiyle, Kıbrıs Türk halkının aydınlık günlere kavuşmasında büyük görev üstlenen başta Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve mücadele arkadaşları yanında, bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimize, tüm gazilere ve bugünlere ulaşmamızda daima destekleri ile bizlere güç veren Anavatan Türkiye’ye minnet ve teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim