Gazimağusa Belediyesi’nin kent genelindeki köpeklerin uygun şartlarda bakım ve idamesinin sağlanması için hayata geçireceği Hayvan Barınağı Ve Rehabilitasyon Merkezi’nin inşası hızla ilerliyor. Atık Su Arıtma Tesisi yanında modüler yapılardan oluşacak projenin temel çalışmaları yapılarak betonu döküldü ve modüllerin yerleştirilmesi için hazır hale getirildi. İlk etapta 2 modül olarak inşa edilecek barınakta, her modül 24 adet kapalı ve açık barınma alanı içerecek ve her alanda 3 köpek barınabilecek.

Kapalı alanı 330 m2, açık alanı 90 m2, servis alanı 57 m2 olacak ve ihtiyaca göre yeni modüller eklenerek kapasite artırılabilecek barınak, 350 bin TL’lik maliyetle belediyenin öz kaynaklarından ve yine belediyenin kendi ekipleri tarafından yapılıyor. Köpeklerin kontrol altına alınabilmesi için önemli bir gereklilik olan barınağın hazır olan idari binasında tıbbi müdahale yapılabilecek altyapı da sağlanacak. 20 gün içinde tamamlanması planlanan barınağın bitirileceği güne kadar acil yardıma ihtiyacı olan hasta, yaşlı ve yavru köpeklerin bakımı için geçici olarak bir yer düzenlendi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, köpek konusunun kapsamlı bir sistemle ele alınması için barınakla birlikte diğer önlemelerin alınmasının da önemli olduğunu söyledi. Hayvan Refahı Yasası’nın da gereği olarak, kurulacak sistemde, toplanan hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanmaları ve gerekli ilaçlamaları yapılacak ve sahiplendirilinceye kadar uygun barınak şartlarında yaşamaya devam edeceklerini ifade etti.

Sokak hayvanlarının tamamen kontrol altına alınabilmesi için gerekli donanım ve techizata sahip olacak ekiplerin köpekleri insanların yaşam alanlarından toplayacağını söyleyen Kayalp, barınak bitmeden önce geçici olarak düzenledikleri yerde yiyecek, içecek sağladıklarını ve veteriner kontrolünde köpeklere baktıklarını söyledi.

Veterinerler tarafından uygulanmaya başlanan çipli sistemle sokak köpeklerinin çoğalmasında en önemli etken olan köpeklerin alındıktan sonra beslenip sokağa atan kişilere karşı önlem olacağını, sistemin devamı için sahipli köpeklere takılacak çipli sistemin sokaktaki köpekleri azaltmada çok önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Kayalp, hayvan populasyonunun denetlenmesi ve kontrol altına alınması hedefiyle hareket eden Gazimağusa Belediyesi’nin kısa süre içinde barınağı tamamlayacağını ve ilk etapta 72 köpek kapasiteli olan barınağı 144 kapasiteye çıkaracaklarını söyledi.

 
Editör: TE Bilisim