Gime Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Denizcilik Kulübü tarafından Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin katılımı ile GAÜ Spectrum Kongre Merkezi'nde 'Temel İlk Yardımın Önemi' isimli panel gerçekleştirdi.

Panel konuşmacı olarak, Doç. Dr. Sayın Mira Rana Gökdoğan, Doç. Dr. Sayın Tülin Bodamyalı, Dr. Sayın Mehmet Avcı, Yrd. Doç. Dr. Sayın Mustafa Apak ve Uzakyol Kaptanı Sayın Efdal Safel katıldı.

Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ilk konuşmacı olan Doç. Dr. Sayın Mira Rana Gökdoğan'tn konuşması ile başladı. Sayın Gökdoğan öğrencilere ilk yardımın açıklamasını yaptıktan sonra, günlük yaşantıda farkında olmadan yapılan ilk yardımlardan bahsetti. Öğrencilere basit ilk yardım örnekleri vererek, soğukkanlılığın önemi vurgulandı.
Doç. Dr. Tülin Bodamyalı ise 'Adi kavramını açıkladı. Konuşmasında 'Acil' kavramına giren konulara değindikten sonra hastanelerdeki acil servis birimlerinin kusurlarından ve acil servis birimlerinin yanlış kullanımından bahsetti. Ardından öğrencilere bu konuda bilinçli davranmaları gerektiği konusunda hatırlatmalarda bulundu.

Daha sonra bir diğer konuşmacı olan Dr. Sayın Mehmet Ava, aynı zamanda Trafik Kazalarını Önleme Demeği Başkanı olarak görev yapmakta olduğunu belirttikten sonra, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti ambulans ve acil servis birimleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Öğrencilere acil durumlarda aranması gereken telefon numaralarını hatırlattı. Ambulans hizmetinin geliştirilmesi adına yapılan ve yapılacak olan çalışmaları öğrencilerle paylaştı. Sayın Avcı konuşmasında, yaşanan bazı kazalara da yer verdi. Acil durumlarda sakin olmanın yardım etmek için en gerekli unsur oluşuna değinerek konuşmasını tamamladı.

Sıradaki konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Sayın Mustafa Apak sporda ilk yardımın öneminden bahsetti. Sportif ortamlarda kazalardan sakınmanın önemli olduğuna değindi ve konuşmasında birçok spor dalından örneklerle kazalardan nasıl korunulabileceğini anlattı. Sayın Apak öğrencilere spor yaparken dikkat etmeleri gereken hususları açıkladı. Özellikle ısınma ve soğuma hareketlerine dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Sporda R.I.C.E. Kuralı adı verilen Dinlenme, Buz Tatbiki, Kompres ve Yükseltme kavramlarını açıkladı.

Son olarak Uzakyol Kaptanı Efda! Safel genel olarak ilk yardımın denizcilikteki uygulamalarından bahsetti. Kaptan olarak çalıştığı yıllarda yaşadığı bazı tecrübeleri öğrencilerle paylaştı. Gemide yaşanan acil durumlarda uydu iletişim aracı ile sağlık yardımı talep edildiğinden bahsetti. Diğer programlardaki öğrencilerin merakı üzerine gemilerde bulunan revirlerden söz etti. Denizcilik öğrencileri için bu tür acil durumlarda yapılması gereken her şeyi yaptıklarını kontrol edebilmeleri için eğer mümkünse kendilerine yaptıkları müdahaleleri bulunduran bir liste oluşturmalarını tavsiye etti. Konuşmasını tamamlarken ilk yardımın önemi ile ilgili düzenlenen panele duyarlı davrandıkları için öğrencilere teşekkür etti.

Tüm konuşmalar tamamlandıktan sonra panele katılan tüm konuşmacılara Teşekkür Sertifikası, Denizcilik Kulübü öğrencileri tarafından takdim edildikten sonra İlk Yardımın Önemi isimli panel sonlandı.
 
Editör: TE Bilisim