GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker’inde katılımı ile, İki gün süren programın ilk günündeki sempozyumda İş’in dengesiz piyasalarda değil, barışın hakim olduğu pazarlarda gelişen büyüyen ve sürdürülebilen bir süreç olduğu üzerinde duruldu. İşi sürdürülebilir kılmak için barışı sürdürülebilir kılmanın önemli olduğu ve işin küreselleştiği ve din, görüş, cinsiyete bağlı olmadan sürüdürülebilir kılınacağı ve başarı elde edileceği tartışıldı.

Global Compact Türkiye adına Yönetim Kurulu Danışmanı Deniz Öztürk konuşmasında barış ile iş hayatının sürdürülebilirliğinde yapılabilecek işbirlikleri üzerinde durdu. UN Global Compact’i Dünya’da 8000, Türkiye’de 160’dan fazla şirket olduğunu ifade eden Öztürk, bu şirketlerden 70 tanesini büyük ölçekli şirketler oluştururken geri kalanını kobiler, Sivil Toplum Kuruluşları , üniversiteler ve yerel yönetimlerden oluştuğunu söyledi. Öztürk konuşmasında İş Dünyası tüm paydaşlarla birlikte hareket edebilmek için ve evrensel ilkelerinin ( insan hakları, çalışma standartları, çevrenin korunması ve yolsuzlukla mücadele ) benimsenmesi ve içselleştirmesi gerektiğini vurgulayarak UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi) bu yolda önemli bir adımdır. Barışın sürdürülmesi genelde devletlerin sorumluluğudur, ancak iş dünyası sivil toplum ve üniversitelere çok önemli bir rol düşmektedir. Tüm bu paydaşlar beraber çalışarak barışı sürdürülebilir kılabilir” dedi.

Türk-Amerikan İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu bir işadamı ve arabulucu olarak, kendi deneyimlerinden bahsetti ve iş insanlarının neden arabulucu olmaları gerektiğine, bu işin zorluk ve ödüllerine değindi. Uğur Terzioğlu konuşmasında “Arabuluculukla kısa sürede çözülebilecek bir uluslararası ticari uyuşmazlık, hukuki sürece girdiği zaman firmalar açısından prestij kaybına sebep olurken, Maddi, manevi zorluk ve kayıplara da sebep olabiliyor. Arabuluculuğa uygun her uyuşmazlıkta taraflar önce arabuluculuğu denemeliler. Bununla ilgili şirketlerin de bilgilendirilmesi zorunlu” dedi.

Editör: TE Bilisim