Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Havva Çınar, son günlerin yoğun gündem maddesi olan “Kadın hakları ve kadına şiddet” konusunda açıklamada bulundu.

Havva Çınar, kadın haklarının cinsiyet ayrımı yapılmadan eşit olarak uygulanması gerektiğini vurgulayarak, kadın ve çocuk haklarının yanı sıra kadına şiddet konusunun da önemli olduğunu, sağlıklı bir sosyal yaşamın sürdürülebilmesi için en büyük engellerden biri olan şiddetin ortadan kalkması gerektiğini belirtti
Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranışın bir şiddet unsuru olduğuna dikkat çeken Çınar, kadın-erkek demeden, cinsiyet ayrımı yapılmadan tüm insanların eşit haklara sahip olduğu yasalarla da güvence altına alınmasına rağmen, bu hakların yeterince uygulanmadığını belirtti.

“Kadınlarımız her alanda eşitliği talep ediyor, bu yönde elinden gelen mücadeleyi yapıyor” diye konuşan Çınar, şiddet sonucu sindirilen kadınların yaşadığı travmayı şöyle özetledi:
“Şiddet gören kadınlarımız toplum baskısı yüzünden bu sorunu ortaya çıkaramıyor, kendini ifade edemiyor, çözüm bulabileceğini düşünmüyor, konuşmuyor, susuyor ve bu şiddete göz yumuyor”

Şiddetin sadece fiziksel değil sözlü ve psikolojik olarak da yapıldığına dikkat çeken Havva Çınar “Hiç kimsenin bir başkasının hayatına şiddetle müdahale etme hakkı yoktur” diye konuştu.

Çocuk hakları konusunda da aile bireyleri, anne ve babanın sorumlulukları olduğunun altını çizen Havva Çınar “Ailelerimizin de çocuklar hakkında eğitilmesi gerekiyor. Biz GAÜ olarak sadece temel bilgileri değil tüm hayatları boyunca bilinçli bir birey sağlıyoruz, bilinçlenmiş aileler geleceğimiz olan çocukları ve gençlerimizi de bilinçlendirecek ve eğitecektir. Eğitim veren kişiler bu süreçte çok önemli. Bu kişiler ile aileler uyumlu olmalı ve okullarda alınan eğitimlerle evdeki durum paralel olmalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilisim