GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu ve Türkiye Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası işbirliğinde başlayan ve iki gün süren sempozyumun açılışında konuşan GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Müdürü, Güverte Bölüm Başkanı Efdal Safel, "Bugün ilk defa birincisini gerçekleştireceğimiz birinci Uluslararası Denizcilik ve Ulaştırma Sempozyumu için burada toplandık" diyerek katılımcılara teşekkür etti

Safel'in ardından söz alan GAÜ Rektör yardımcısı Prof.Dr Oğuz Karakartal ise "Üniversitemizin Denizcilik ve Ulaştırma Yüksek Okulu Bölümü'nün birincisini düzenlediği sempozyumu çok heyecanlı buluyorum neden derseniz, sempozyumlar gelenekleşir ikincisi , üçüncüsü yapılır ama her zaman en heyecanlısı ilk yapılan sempozyum olur. Günümüzde bir şeyi başarmak sadece tek bir kişinin işi değildir günümüz çağı da artık ortak çalışma çağıdır. Bizim yaşadığımız coğrafya bir ada burada denizcilik ve ulaştırmayla ilgili spesifik alan bilgiriyle ilgili bir şey söylemek istemiyorum çünkü bu benim alanım değil, ama kültür ve denizcilik ulaşım bağlamında bugün bu açılışı yaparken bir şeyler söylemek istedim yani bu sempozyum bana duygu olarak neleri hatırlattı, neleri getirdi onları sizlerle paylaşmak istiyorum.Sempozyumun başarılı geçmesini dliyorum ve tekrarlarını yapmayı düşünüyoruz.Sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum denizcilerin sevdiği sözlerle" yelkenler fora sandallar yukarıda bahriyeliler vira" dedi.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın da "Girne Amerikan Üniversitesi'nin birincisini gerçekleştirdiği "Uluslararası Denizcilik ve Ulaştırma Sempozyumu" için buraya gelmiş bulunmaktayız ve burada olmaktan çok memnunuz" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Denizcilik sadece taşıma değil dünyadaki ticaretin neredeyse tamamını kontrol edebilen bir sektördür. Rakamlarla ifade edersek dünyadaki yük hareketinin yüzde 90'ından fazlası gemiler tarafından yapılıyor, o yüzden de bu sektör çok önemli bir sektör haline geliyor. Taşımacılık olarak baktığımızda ise, denizciliği bir bütün olarak aldığımız da bunun içerisinde limanlar, lojistik, deniz işletmeciliği, deniz turizmi gibi aktivitelerin de düşünülmesi gerekiyor."

YTÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Parlak da yaptığı konuşmada "Girne Amerikan Üniversitesi'nin Uluslararası bir sempozyumu gerçekleştiriyor olması beni çok mutlu etti. Denizcilikte gelişen teknolojilerle birlikte hareket edip çağı yakalamak gerekmektedir." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 2 gün süren sempozyumda, Yeşil teknolojiler, deniz kirliliği, kurallar ve standardlar, denizcilik tarihi, deniz-kültür-insan ilişkileri, multimodal taşımacılık, lojistik ve ulaştırma, liman ve terminal yönetimi, denizcilik ekonomisi, uluslararası deniz hukuku, münhasır ekonomi bölgeleri, sağlık emniyet ve riskler, eğitim belgelendirme ve staj, gemi makineleri, gemi inşaatı, enerji alternatifleri , brokering ve Chartering , bayrak ülkesi, deniz sigortaları, denizde arama ve kurtarma, yatlar ve eğlence gemileri, denizcilik meteorolojisi ve deniz çevresi konu başlıklarında bildiriler yayınlandı.


 
Editör: TE Bilisim