Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Saadettin YILDIZ ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Mehmet TORAN’ın konuşmalarıyla başlayan etkinliklerde ilk günün konusu olan “Kanser ve Çocuk” adlı konferansta konuşmacı olarak Hematoloji Uzmanı Dr. Ayşe Sayılı dinleyicileri bilgilendirdi. Sayılı’nın, dünyada ve KKTC’deki çocuklarda görülen kanser türlerinden, kansere yol açan etkenlerden ve toplumun ne gibi sorumlulukları olduğundan bahsettiği sunumu büyük ilgi gördü. Psikolog Selen Üstüner kanserli çocukların aile ve okul ekseninde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, aynı zamanda çocukların bu dönemde yaşadıkları psikolojik sorunlardan örnekler vererek katılımcıları bilgilendirdi.
4 Nisan 2013 Perşembe günü “Özel Gereksinimli Çocuklar” adlı programda disleksi, işitme engelli ve zihinsel engelli çocuklar konusunda, öğretmen ve öğretmen adayı olan katılımcıların üzerine düşen sorumluluklardan bahsedildi. Disleksi konusunda konuşmasını yapan Pedagog Ulusal Metay’ın, disleksinin nasıl anlaşılabileceği, okullarda nelere dikkat etmesi gerektiği ve disleksi olan çocukları sınıflarda nasıl kaynaştırabileceğini anlattığı sunumu büyük ilgi gördü. Bununla birlikte özel gereksinimli çocukların temel ihtiyaçlarının ne olduğu, özel gereksinim türlerinin neler olduğu ve bu çocukların topluma entegre edilmesi için erken çocukluk döneminde ne tür çalışmaların yapılması gerektiğinden bahsedildi. Günün sonunda özellikle özel gereksinim türünden dolayı toplumdan dışlanan ve kabul görmeyen özel gereksinimli bireylerinde toplumun bir parçası olduğu ve dolayısıyla toplumda görünür olabilmeleri ve toplum tarafından kabul görebilmeleri için toplumun tüm kesimlerine özellikle de çocukla çalışan mesleklere büyük bir sorumluluk düştüğü vurgusu yapıldı.
5 Nisan 2013 Cuma günü gerçekleştirilen ve son günün konusu olan “Çocukla Çalışan Sivil Toplum Örgütleri” kapsamında; SOS Çocuk Köyü Müdürü Ahmet Akarsu, SOS Çocuk Köyü Aile Güçlendirme Proje Koordinatörü Süreyya Çelmendeğer, SOS Çocuk Köyü Fon Geliştirme ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Cemil Hafız ve Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’ndan Ayça Ateş katılımıyla dinleyiciler bilgilendirildi. Birer sivil toplum kuruluşu olarak hizmet veren SOS Çocuk Köyü ve Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı olarak yapılan yardımlar, ihtiyacı olan bireylere sağlanan hizmetler ve gerekli yardımların temini ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Konferans bitiminde her iki vakfın bilgilendirme broşürleri dinleyicilere dağıtıldı. Girne Amerikan Üniversitesi Okul Öncesi öğrencileri tarafından SOS Çocuk Köyü yararına hazırlanan Çocuk Hakları farkındalık videosu izlendi ve bu videoyu hazırlayan altı öğrenciye SOS Çocuk Köyü Müdürü Ahmet Akarsu tarafından teşekkür belgesi verildi.
I.Okul Öncesi Eğitim Günlerine katılımın yoğun olduğu üç günlük program sonunda değerlendir konuşması yapan Yrd.doç.Dr. Mehmet Toran, çocukla çalışacak profesyonellere eğitim veren lisans programlarının toplumla iç içe olması ve farkındalık düzeylerini arttırmak üzere bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığına vurgu yaparak önümüzdeki yıllarda da bu etkinliklerin devam edeceğini belirtti.

Editör: TE Bilisim