KIBRIS MANŞET ÖZEL

Gardiyanoğlu Sağlık Bakanlığı’nın icraatlarını değerlendirdi. Sağlık Bakanı Pilli’nin sıfır icraat politikası ile görev süresini doldurma yönünde emin adımlarla ilerlediğini iddia etti.

Bakan Pilli kendisini Alis Harikalar Diyarında zannediyor. Güzelyurt Hastanesi değil sayın Pilli’nin kendinden sonra gelecek 5 bakanın döneminde de bitmez.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşanan Başhekimlik krizi sağlık Bakanının tam bir irade ve otorite boşluğunu göstermektedir. Hastanede ameliyathaneler çalışmıyor, yoğun bakım ünitesi devrede değil. Bu sorunlar basın açıklamasıyla çözülmez bu şekilde ancak halkı kendinize güldürürsünüz.

Tarihi geçen ilaçlar konusu herkesin bildiği bir konudur. Pilli sadece ilaç kutularının önünde poz vermiştir. Asıl sorulması gereken soruların cevaplarını vermemiştir.

Lefkoşa’ya yapılması planlanan yeni devlet hastanesine kimse karşı çıkmaz ancak yeni hastane şuan hayalden öteye geçemez. Gazimağusa ve beklenen Güzelyurt hastanesi buna en iyi örnektir.

Sayın Pilli sakın bu gerçekleri yalanlamaya çalışmasın. Çünkü biz politika yapmıyoruz, biz rant kavgası yapmıyoruz, bizim sizden, sizden öncekilerden ve sizden sonra geleceklerden şahsi hiçbir çıkarımız olmamıştır olmayacaktır da.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu KIBRIS MANŞET’e özel çarpıcı açıklamalar yaptı. KKTC’de sağlık sektörünün içler acısı durumunu masaya yatırdı.

Gardiyanoğlu Sağlık Bakanlığının icraatlarını değerlendirdi. Sağlık Bakanı Pilli’nin sıfır icraat politikası ile görev süresini doldurma yönünde emin adımlarla ilerlediğini iddia etti.

Bakan Pilli kendisini Alis Harikalar Diyarında zannediyor. Güzelyurt Hastanesi değil sayın Pilli’nin kendinden sonra gelecek 5 bakanın döneminde de bitmez.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşanan Başhekimlik krizi sağlık Bakanının tam bir irade ve otorite boşluğunu göstermektedir. Hastanede ameliyathaneler çalışmıyor, yoğun bakım ünitesi devrede değil. Bu sorunlar basın açıklamasıyla çözülmez bu şekilde ancak halkı kendinize güldürürsünüz.

Tarihi geçen ilaçlar konusu herkesin bildiği bir konudur. Pilli sadece ilaç kutularının önünde poz vermiştir. Asıl sorulması gereken soruların cevaplarını vermemiştir.

Lefkoşaya yapılması planlanan yeni devlet hastanesine kimse karşı çıkmaz ancak yeni hastane şuan hayalden öteye geçemez. Gazimağusa ve beklenen Güzelyurt hastanesi buna en iyi örnektir.

Sayın Pilli sakın bu  gerçekleri yalanlamaya çalışmasın. Çünkü biz politika yapmıyoruz, biz rant kavgası yapmıyoruz, bizim sizden, sizden öncekilerden ve sizden sonra geleceklerden şahsi hiçbir çıkarımız olmamıştır olmayacaktır da.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu  Sağlık bakanlığı’nın icraatlarını değerlendirdi. Bakan Pilli’nin  Sağlık Bakanlığı makamında 5 aydan beridir  oturduğunu ve sıfır icraat parolası ile istikrarlı bir şekilde görev süresini doldurma yönünde emin adımlar ile ilerlemekte olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu:

PİLLİ KENDİSİNİ ALİS HARİKALAR DİYARINDA ZANNEDİYOR

 Şu ana kadar herhangi bir icraatı olmadığı için ve kendine gerçekleştirilmesi imkansız hedefler seçtiği içinde maalesef görev süresini doldurup gidecektir. Çünkü hükümetin ilk 100 gününde herhangi bir icraatı olmayan sağlık bakanı 300 günlük hedeflerine de Genel Sağlık Sigortasına geçilmesi, ilaçlarda otomasyon ve Güzelyurt Hastanesinin bitirilmesini hedef koyarak  adeta kendisini  Alis Harikalar Diyarında zannetmiştir. Güzelyurt Hastanesi projesi şaibe ve   skandal  ile doludur. Elektrik projesi yoktur, polikliniklerde hasta bekleme salonu projede unutulmuştur, koridorları ve  hasta odalarının kapıları sedye geçişine izin vermemektedir ve daha düzeltilmesi imkaansız bir sürü eksiklik ve hata projede mevcuttur. Musluğun başındakiler proje ile ilgili musluğu kapatmıştır.Bu hastane değil Sayın  Pilli’nin görev süresinde  ondan sonra iktidara gelecek 5 bakanın görev süresinde de bitirilemez.Bir taraftan Genel Sağlık Sigortasını hayata geçireceğim diye açıklamalar yapan Sayın bakan  diğer taraftan  bakanlığının yapması gereken yasalardan bir haber geçen 5 aylık sürede  bunlar ile  ilgili hiçbir adım atmamıştır.Zaten bu projenin de 300  günlük sürede hayata geçmesinin imkaansız olduğunu bırakın bizim söylememizi kendi kabinesinin çalışma bakanı daha 2 gün önce basına verdiği demeçte 2021 yılını  hedef koymuştur ki o tarihte gerçek dışıdır.Bu projenin hayata geçmesi için  gerekli yıllık 100 milyona yaklaşan maddi kaynağında kimden ve hangi şartlarda alınacağıda belli değildir. İlaçların otomasyona geçirilmesi ise Sayın Pilli’nin diğer bir taahütüdür  ama ordada Sayın Pilli ilaç kolilerinin altında kalmıştır,  çünkü ne yapmak istediğini ve nasıl yapacağını bilememektedir.

HADİ ORDAN SİZE KİM İNANIR

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşanan Başhekimlik krizine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gardiyanoğlu krizin sağlık bakanının tam bir irade ve otorite boşluğunu gösterdiğini ifade etti ve vazı sorular sordu: 

Aslında ülkemizde hizmet aşkı ile yanan halka hizmet etmek için her türlü mücadeleyi veren ne kadar çok hekim meslektaşımız varmış?

Hatta bu aşkları o kadar büyük ve kontrol edilemiyor ki önüne gelen hekim diğer hekimi mahkemeye bile veriyor. Gazimağusa Devlet Hastanesinde kimler kimleri mahkemeye verdi ve neden?

Kim başhekim olmak istiyor ve neden? Kamu Hizmeti Komisyonu bu konu ile ilgili ne karar verdi? Gazimağusa Hastanesinin bir başhekimi yokmu idi? Başhekimlik sınavına giren kimler?

Sağlık bakanlığı üst düzey yetkilisinin yakını sözlü sınava çağrılma hakkı elde ettimi etmedi mi? Gazimağusa hastanesinde kapı kilitleri kırıldı mı? Kapılar söküldü mü?

Bunlar hangi yasal yetki ile ve kimler tarafından yapıldı. Nöbetlerini hastane yerine özel klinik veya evlerinde geçiren hekimler var mı?

Sadece poliklinik günlerinde göreve gelen hekimler var mı?

Birbirlerinin yerine imza atan karı koca hekimler G.Mağusa Hastanesinde var mı? Bazı tetkiklere ileri tarihlere randevu verip kamu hastalarını özele sevk eden hekimler kimler?

 G.Mağusa Hastanesinde dağıtılan rant nedir bu kavga neyin kavgasıdır?

Sayın bakan derhal basit işlerle uğraşmaktan vazgeçip bu kamu hastanemizdeki başhekimlik maskesi altında verilen ve hekimleri  mahkeme koridorlarına düşüren, hekimlik onuruna yakışmayan, rant  mücadelesine  son vermeli. Göreve geleli 5 ay olmasına rağmen  niye G. Mağusa Hastanesinde ameliyathanaler çalışmıyor, niye yoğun bakım ünitesi  devrede değil bunları ülkenin sağlık bakanı olarak çözmeli yoksa yaptığı basın açıklamalarında halkı kendine güldürtmekten öteye gidemez. Mevcut G.Mağusa Devlet Hastanesinin ameliyathane ve yoğun bakım ünitesini  devreye almaktan aciz olanlar  projesi olmayan Güzelyurt  Hastanesini bitirip oranın ameliyathanesine Lefkoşa’dan hasta göndereceklermiş, hadi ordan size kim inanır.

Gündemden düşmeyen tarihi geçmiş ilaçlar konusunda da açıklamalarda bulunan Gardiyanoğlu bu konunun zaten bilinen bir konu olduğunu Bakan Pilli’nin sadece ilaç kutularının önünde poz verip resim çekildiğini asıl sorulması gereken soruları cevaplamadığını vurguladı.

Gazrdiyanoğlu, tarihi geçmiş ilaçlar  uzun yıllardan beridir göreve gelmiş tüm sağlık bakanlarının bilgisinde olan ve vebali boyunlarında olan bir konudur dedi ve şöyle devam etti.

İLAÇ KUTULARININ ÖNÜNDE RESİM VERMEKLE OLMAZ

İlaçları alırken para ödeyen sağlık bakanlığı şimdi imha ederken de yüklü miktarlar ödemek zorundadır. Sayın Pilli bunları depolarda bulunca sanki kimsenin bilmediği bir konuyu çözmüş gibi her gün ilaç kamyonları ve kolileri ile resimler vermiş ancak gelen tepkiler üzerine konu kapatılmış  ve ilaçların bir kısmı  oradan alınıp başka bir depoya nakledilmiştir.

Gardiyanoğlu Bakan Pilli’ye ‘cevap vermesi gereken asıl sorular şunlardır’ diyerek kritik sorular yöneltti:

  • Bu ilaçlar kimlerin talebi doğrultusunda alınmıştır?
  • Yıllardan beridir bu ilaçlar  kimlerden tedarik edilmiştir?
  •  İhale  hangi firmalara verilmiştir? 
  • Eski bir sağlık bakanı bu ilaçların 3.dünya ülkelerinden alındığını ve etken maddelerinin yetersiz olduğu için  kullanılmadığını ifade etmiştir?
  • Etken maddesi yetersiz olan bu ilaçlar kimlere kulanıldı?
  • Bu ilaçlar niçin firmaya geri iade edilmedi?

Sağlık bakanlığı daha uyuşturucu grubuna giren ilaçlar için bile  yıllardan beridir otomasyon sistemine geçmeyi başaramamıştır. Tüm ilaçların otomasyona geçirilmesi sayın bakan için bir hayal bile olamaz olsa olsa kabus olabilir. Tek yapılması gereken devlet  eczacılık yapmaktan vazgeçmeli, sadece kendi kamu hastanelerinde yatan  hastaları için kullanılacak ilaçları depolarında bulundurmalıdır.Zaten 2007 Sosyal Güvenlik Yasası yürürlüğe girdikten sonra toplumun %80-90’ına yakını sosyal sigortalı olmuştur ve ilaçlarını eczanelerden yazılan reçeteler ile tedarik edebilmektedir.Sorun sadece ilaç sorunu da değil kamu hastanelerine alınan sarf malzemelerin kalitesi de yakın geçmişte tartışılmış ve bazı kamu hekimleri bu kalitesiz malzemeleri kullanmak istemeyip bunun vicdan azabını taşımaktansa istifa etmeyi tercih etmişlerdir.

BU SORUNU ÇÖZMELERİ BEKLENEMEZ

Kanser ilaçlarında yaşanan eksiklikler konusuna da değinen Remzi Gazrdiyanoğlu şöyle konuştu:

Kanser ilaçlarının eksikliği maalesef çok acı bir gerçeğimizdir. Ancak görev ve misyonu  tüm halkın bildiği gerçekleri  katıldığı televizyon programlarında  ve yaptığı basın açıklamalarında yalanmış gibi anlatanların bu  sorunları çözmeleri beklenemez. Katıldığı programlarda evet kanser hastaları ilaçlarını zamanında alamıyor ama bu önemli değil bunlar uzun etkili ilaçlardır, hastalar bunları ne zaman alsa olur  deme cürettinde bulunan sağlık bakanı acaba bu açıklamaları hangi bilimsel verilere dayanarak yapmaktadır.Yoksa G.Mağusa Hastanesine benzer durumlar Lefkoşa DBNH Onkoloji Bölümünde’de mi  yaşanmaktadır.

YENİ LEFKOŞA HASTANESİ HAYAL

Yıllardır gündemden düşmeyen yeni Lefkoşa devlet hastanesi konusunda da görüşlerini dile getiren gardiyanoğlu bu proje için ‘hayalden öteye geçemez’ dedi ve şöyle konuştu:

Lefkoşaya yeni bir hastane yapımına kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum ancak şu an bu proje bizim için bir hayalden öteye gidemez. Ancak yeni bir hastane neyi çözecektir ki? Örnek mi? Alın size  G. Mağusaya yapılan yeni hastane ne oldu  sorunları çözdü mü yoksa sorunlara sorun mu kattı. Alın size Güzelyurt  Hastane projesi ihale süreci şaibeler ile dolu temel atma tarihi Şubat 2017 şu an ki durum skandallar ile dolu bir proje, bitiş tarihi muamma. Demeki sorun hastane sorunu değil sorun sağlıkta sistem sorunu, sorun rant dağıtma sorunu, sorun sağlığı  sağlık bakanının değil başka güçlerin çıkarları doğrultusunda yönetme sorunudur. Mevcut kamu hastaneleri yasalar çerçevesinde işletilirse sorunlar ortadan kalkar ancak bunu yapacak siyasi irade ülkemizde yoktur.

İKİNCİ İŞİ ENGELLEYECEK GÜÇ ÜLKEMİZDE YOKTUR

Sağlıkta ikinci iş konusuna da değinan Gardiyanoğlu, kamu hekimlerinin gayri yasal 2. İş  yapmasını engelleyecek bir güç maalesef ülkemizde yoktur dedi ve şöyle devam etti:

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) 2011 yılından beri bu yönde sayısız hukuk mücadelesi vermiş ve kazanmıştır. Ama şimdiye kadar  kamu hekimlerinin bırakın gayri yasal 2.işlerinin önüne geçmeyi  yasal mesai saatlerine bile uymalarını sağlayacak  yetkisini bilen yasalara uyan bir sağlık bakanı göreve gelmemiştir.

ÖZEL HASTANELER 6 AYDA BİR DENETLENMEK ZORUNDADIR

Özel sağlık kuruluşları hakkındaki görüşlerini de dile getiren Gardiyanoğlu özellikle özel hastanelerin denetimi konusuna vurgu yaptı ve şöyle konuştu:

Özel sağlık kuruluşları 1998 yılından beridir yürürlükte olan   yasa gereği 6 ayda bir denetlenmek zorundadır ve   Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu da  ayda bir  sağlık bakanlığı müsteşarı çağrısı ile toplanıp bu denetleme raporlarını inceleyip gereğini yapmak zorundadır.Şu an görevde olan sağlık bakanlığı  müsteşarı  bu kurulu bir kez bile topantıya çağırmamıştır. Kurul son 3 yılda sadece 6 kez hepsinde de KTSÇHB yönetim kurulunun çağrısı ile toplanmıştır. Yapılması gereken tek bir şey var aslında sadece mevcut yasaları uygulamak sağlığı ahbap çavuş ilişkisi ile yönetmekten vazgeçmektir.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu  KTSÇHB olarak  bundan sonraki dönemde de  1984  yılından beridir yürüdüğümüz halkın hak ettiği sağlık hizmetini alması yolunda, hukuk yolunda, sağlıkta sistem kurulması  yolunda ve rant sistemini  yıkma yolunda yürümeye devam edeceğiz diyerek  bu yol dar bir patikada olsa  rant   bekçilerinin   dev dişlileri arasında zaman zaman   bataklık çirkefi ile  adım atılamayacak hal alsada bu yolun sonu elbet birgün gelecektir ya bizler ya bayrağı devrettiğimiz arkadaşlarımız bunu başaracaktır ifadelerini kullandı.

SAKIN BU GERÇEKLERİ YALANLAMAYA ÇALIŞMAYIN

Son sözünde  de Saplık Bakanı  Pilli’ye seslenen Gardiyanoğlu, ‘ sakın bu   gerçekleri yalanlamaya çalışmayın. Çünkü biz politika yapmıyoruz, biz rant kavgası yapmıyoruz, bizim sizden, sizden öncekilerden ve sizden sonra geleceklerden şahsi hiçbir çıkarımız olmamıştır olmayacaktır da.Halkın hak ettiği sağlık sistemini kurmak için atacağınız yasal olan her adımda size kayıtsız şartsız destek vermeye hazırız.’ dedi.

Editör: TE Bilisim