Kubilay KURÇER-STAR KIBRIS

TDP Milletvekili Çakıcı, gardiyan atamalarıyla ilgili ilginç iddialarda bulundu

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde yapısal problemlerin olduğunu belirterek, Şartlı Tahliye Kurumu’nun kararlarının kriterlerinin olmadığını vurguladı. Gardiyanların terfi atamalarıyla ilgili torpillerin olduğunu savunan Çakıcı, İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cezaevi’ne uyuşturucunun rahatlıkla girdiğini vurgulayan Çakıcı, işkence konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tavrını koyması gerektiğini söyledi. Ülkeyi geliştirecek olan unsurların çocuk, kadın, hayvan ve işçi hakları olduğuna değinen Çakıcı, global takas konusunda bireysel hakların kabul edildiğini vurguladı. ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, mal ve mülkiyet meselesiyle ilgili açıklamada bulundu.

“CUMHURBAŞKANI, İŞKENCEYE KARŞI TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMALI”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’ndeki gelişmeleri yakından ilgilendiğini ifade ederek, şartlı tahliye meselesini mecliste gündeme getirdiğine değindi. Bütçenin hijyenik konularda yetersiz olduğunu belirten Mehmet Çakıcı, yapısal problemlerin olduğunu vurguladı. Çakıcı, Şartlı Tahliye Kurumu’nun kararlarının kriteri olmadığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cezaevindeki sorun sadece binayla ilgili değil. Koğuş sisteminde koğuş ağalığı ve çeteleşme söz konusu. Mahkum, diğer mahkumu ezebiliyor, haraç alabiliyor. Cezaevine rahatlıkla uyuşturucu girebiliyor. Gardiyanların terfi atamalarıyla ilgili haksızlık ve torpillerde var. Bu konuda sorumluluk İçişleri Bakanlığı’ndadır. Sürece baktığımda geriden gidiyoruz. Bu kadar çok eğitimli insanın olduğu ülkede, kadın ticareti ve işkence söz konusu. Hukuk Fakültesi’nin bu kadar çok olduğu bir ülkede şartlı tahliyenin kriterleri belirlenemiyorsa yazıklar olsun. Ülkeyi geliştirecek olan şeyler çocuk, kadın, hayvan ve işçi haklarıdır. İşkenceye karşı Cumhurbaşkanı tepkisini ortaya koymalıdır.”

“ÖNEMLİ OLAN, KURULACAK KOMİSYONUN ADİL ŞEKİLDE DEĞERLENDİRME YAPMASIDIR”

Mal ve mülkiyet meselesiyle ilgili açıklamada bulunan TDP Milletvekili Çakıcı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Eylül ayında bu konuya ilişkin açıklama yapacağına işaret ederek şunları kaydetti:

“Genel meclisin bilgilendirilmesi milletvekillerin hakkıdır. Cumhurbaşkanı Akıncı gelişmelere ilişkin açıklama yapacağını söyledi. Henüz olağanüstü gelişme yok. Mülkiyet, toprak ve garantiler konusunda kriterler oluşmadı. Henüz süreçte görüşmelerin başındayız fakat geçmişten günümüze ilerleme var. Olağanüstü toplantı yapılmasında sıkıntı yok fakat olağanüstü koşullar da yok. Süreçle ilgili olumlu atmosfer var. Kişilerin bireysel hakları olduğunu global takasta da kabul ediyorduk. Bana göre en büyük sorun mülkiyettir. Önemli olan kriterleri, kurulacak komisyonun adil şekilde nasıl değerlendireceğidir.”

Editör: TE Bilisim