Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Yükselme Birinci Lig Doğu Gurubu’nda Pile ile maç yapmaya giden KKTC vatandaşı Tatlısu  Seracılar Spor Kulübü takımı oyuncuları, Türkiye Cumhuriyeti kökenli olduğu gerekçesiyle, Beyarmudu Sınır Kapısı’ndaki İngiliz Üsler Bölgesi Polisi  (SBA) tarafından geri çevrildi. Maç ertelendi. Olay büyük tepkiye neden olurken, Başbakan İrsen Küçük, Dışişleri Bakanlığı’nın olayı yakından takip ettiğini açıkladı.

Bu sabah Beyarmudu  Sınır Kapısı’ndaki SBA Gümrük Kontrol Noktasında meydana gelen olayda, SBA Polisi, bazı sporcuların KKTC vatandaşı olmalarına rağmen,   Türkiye Cumhuriyeti kökenli oldukları için Pile’ye geçmelerine izin vermedi. Bunun üzerine takımın tümü Pile’ye gitmekten vazgeçti. Durum Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na bildirildi. Federasyon,  Pile Türk Spor Kulübü- Tatlısu Seracılar Spor Kulübü karşılaşmasını erteledi.

OLAY  BÜYÜK TEPKİLERE YOL AÇTI.

Tatlısu ve Beyarmudu belediye başkanları yaptıkları açıklamalarla İngiliz yetkileri  kınadılar.   Bugüne kadar taraflar arasındaki centilmenlik anlaşması gereğince bu durumda olan sporculara izin verildiğini, bugünkü olayın ilk kez yaşandığını dile getirdiler.

Konu bu sabah basın mensupları tarafından Akdoğan’da bir açılışa katılan Başbakan İrsen Küçük’e soruldu. Başbakan Küçük, Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu yakından takip ettiğini ifade etti.

EDİP

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Pile Türk Spor Kulübü ile Tatlısu Seracılar Spor Kulübü arasında bugün saat 10.00’da    Pile’de oynanması gereken maçın İngiliz Üsler Bölgesi yetkililerinin engeline takıldığını kaydetti.

Konuyla ilgili yıllardır uygulanan bir prosedür olduğunu ve sportif  faaliyetlerde Türkiye Cumhuriyeti kökenli KKTC vatandaşlarının geçişlerine izin verildiğini belirten Esip, “Bu konuda sözlü centilmenlik anlaşmamız vardı ancak İngiliz yetkililer bunu bugün uygulamadı” dedi.

Olayın ciddi olduğunu vurgulayan Edip, “Maalesef kendi topraklarımızda  hiçbir şekilde kendi özgürlüğümüzü yaşayamıyoruz. İngiliz yetkililerinin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ yasalarını uygulatmaya çalışması bizler için kabul edilemez bir durum” dedi.

Belediye Başkanı Edip,  pazartesi günü tüm girişimleri yapacaklarını, olumlu sonuç alınamadığı takdirde her türlü eylem ve protestoya da hazır olduklarını vurguladı.

Edip, Türk ve Rum  futbol federasyonlarının ortak bir çalışma içerisinde olduğuna işaret ederek, bugünkü olayın iyi niyet çerçevesindeki yaklaşımları sekteye uğrattığını söyledi.

Edip, gençlerin kültürel, sosyal ve sportif anlamda yakınlaşmalarını engelleyecek bu gibi durumlara karşı olduklarını kaydederek, İngiliz yetkilileri kınadı.

Edip, iki takımın BM kontrolündeki Pile’de maç yapacaklarını, sporcuların Güney Kıbrıs’a  geçme gibi bir durumları olmadığını da sözlerine ekledi.

ORÇAN

Talısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da, SBA polisinin tutumuna karşı, yaptıkları girişimlerin sonuç vermediğini ifade etti.

Orçan, “İngiliz Üsler Bölgesi yetkilileri nasıl bir anlayışa sahiptir ki,  gençlerin en doğal  insanlık hakkı olan ve kendi aralarında yapacakları futbol karşılaşmasına engel olabiliyor” dedi.

Orçan, olayın insan haklarına aykırı ve çifte standart olduğunu söyledi.

Orçan, İngiliz yetkilerinin,  sportif etkinliği insanların kökenine bakarak engellemesini şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Tatlısu Belediye Başkanı Halil Orçan, Beyarmudu ve Pile halkının yapacağı her türlü eyleme katkı koyacaklarını söyledi.

Olayın, KKTC’nin egemenlik ve özgürlüğüne de saldırı olduğunu kaydeden Orçan, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yetkililerin gerekli önlemleri almasını beklediklerini ifade etti.

Orçan, iki federasyon arasındaki görüşmelerin bugünkü davranışla  önemli bir yara alacağını söyledi.

Orçan, İngiliz Üs Bölgesi yetkililerinin iyi niyetli ve samimi olmadıklarını da sözlerine ekledi.

Orçan, bir soru üzerine, takımdaki futbolcuların yüzde 80’inin KKTC vatandaşı ancak Türkiye Cumhuriyeti kökenli  olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim