Kıbrıs TV’den Aytuğ Türkkan’ın hazırlayıp sunduğu Detay programının dün LTB Belediye Sarayı’ndan yaptığı canlı yayında konuşan LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, belediyenin tahsilatlar sonucunda sadece çalışanların maaşlarını ödeyebilecek bir durumda olduğunu, devlet katkısı ile de hükümetin geçmiş dönemde belediyeye aktardığı 6 milyon TL’nin taksitlerini ödediklerini belirtti.

Göreve gelmeden önceki ay çalışanların maaşlarının devletin verdiği 600 bin TL borç ile ödendiğinin altını çizen Fellahoğlu, bu borcun da devletin belediyeye olan su kullanımı borcundan kesildiğini söyledi.

90 MİLYON TL ŞART


“Öyle bir ucube yarattılar ki elimizi kolumuzu da bağlıyorlar. Bu belediye çok zor durumda” diye konuşan Fellahoğlu, belediyenin 1 Nisan 2013 itibariyle toplam 1 milyon 200 bin TL borcu olduğunu belirtti.

Önceki dönemde Ziraat Bankası’ndan alınması öngörülen 90 milyon TL’ye belediyenin ihtiyacı olduğunun altını çizen ve Sosyal Sigorta ile İhtiyat Sandığı Fonu’na 40 milyon TL borçları olduğunu kaydeden Fellahoğlu, belediyeye borç karşılığı aktarılacak 90 milyon TL kaynağın 40 milyon TL’sinin fonlara olan borca, 30 milyon TL’nin borçlanılan bankalara, 10 milyon TL’nin de çalışanların maaşlarının ödenmesine aktarılabileceğini ifade etti.

MAAŞLAR KONUSUNDA BELİRSİZLİK

Fellahoğlu, mevcut durumda belediyenin bu şekilde devam edemeyeceğini de vurgulayarak, “Belediyenin diğer ihtiyaçlarını gideremiyoruz. Şu anda 140-150 bin tahsilat var ama gelecek ay ne olur bilemeyiz. Şimdi reklam tabelalarından 1 ayda 28 bin lira topladık. Kayıt altında olmayan emlakları tespit edip talep ediyor ve alıyoruz . Her ay 2-3 bin TL emlaktan da geliyor. Eldeki tüm imkanları değerlendiriyoruz ve gelirlerimizi de artırmaya çalışıyoruz” dedi.

Çalışanların maaşlarının LTB’nin elde ettiği gelirler ile ödenebildiğinin de altını çizen Fellahoğlu, gelecek ay maaşların ödenip ödeneyemeyeceğinin bile bilinmediğini kaydetti.

SU PARALARINDA ARTIŞ SİNYALİ

Fellahoğlu, belediye gelirlerinin artırılması konusunda su kullanım bedellerinin artırılabileceğinin de sinyallerini verdi. Gazimağusa ile Lefkoşa belediyelerinin su kullanım bedelleri konusunda karşılaştırmasını yapan Fellahoğlu, su kullanım bedellerine artış uygulanması konusunun Belediye Meclisi’nde değerlendirileceğini söyledi.

TC YARDIMLARI ARTTI

Fellahoğlu, TC Yardım Heyet’inin belediyeye projeler için aktardığı kaynağın bu yıl 6.5 milyon TL’ye çıktığını da bildirdi. Söz konusu kaynağın projelerin yaşama geçirilmesinde kullanılacağını vurgulayan Fellahoğlu, yakın bir gelecekte önce Lefkoşa’nın yollarındaki problemlerin giderileceğini, bu konuda ihaleye çıkılacağını, önümüzdeki bir yıl içinde ise, Dr. Küçük Bulvarı’nda Doktoroğlu LTD. önündeki su sorununun çözümü yönündeki projeyi hayata geçirilmek için de en geç bir ay içerisinde ihaleye çıkılacağını kaydetti.

SENDİKAYA ANLAYIŞ ÇAĞRISI


Fellahoğlu, BES ile belediye idaresi arasındaki son durumu da değerlendirerek, “Açık söyleyeyim sendikadaki arkadaşlarımızdan ve çalışan arkadaşlarımızdan biraz daha anlayış bekliyoruz. Biz onları anlıyoruz. Bu belediye çok büyük travma yaşadı ve hala bunun izleri devam ediyor. Bu yaşananların sorumlusu ben değilim. Bir ideal uğruna bu aday uğruna görevi kabul ettim. Bu ideal da bu belediyeyi bu durumdan kurtarmak ve Lefkoşa halkına hak ettiği hizmeti vermek. Önümüzdeki 1 yıl çok önemli ve bu belediyenin son şansıdır. Sendikadaki arkadaşlar greve çıkacaklarını söylediler. Buyurun çıkın dedim, hakkınızdır ama bir getirisi olmaz. Siz doğru buluyor musunuz bugünkü şartlarda çalışanların greve çıkmasını?. Yine kaos, yine bunalım, yine travmalar” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilisim