ÇİĞDEM AYDIN

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, camilerin elektrik faturalarının 1974 yılından sonra hiç ödenmediğini açıkladı.

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Atalay, camilerin elektrik faturalarının 1974 yılından sonra hiç ödenmediğini, camilerin elektrik paralarının nasıl ödeneceği konusunda ise herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını kaydetti.

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, camilerin elektriğinin kesilmesiyle ilgili Kıbrıs Time Haber Müdürü Çiğdem Aydın’a konuştu.

“EL-SEN HUKUK DIŞI DAVRANDI”

Atalay, son dönemlerde cami elektriklerinin kesilmesiyle ilgili Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası EL-SEN’in hukuk dışı davrandığını belirterek, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın buna seyirci kaldığına dikkat çekti.

Atalay, din işleri için bir bütçe ayrıldığını fakat bu bütçe içerisine camilerin konmadığını belirterek, “Camiler bu bütçe içerisinde düşünülmedi ve bağımsız bırakıldı”dedi.

Atalay, din işleri için ayrılan bütçenin yöneticisinin Vakıflar İdaresi olduğunu hatırlatarak, camilerin elektrik borcunun Vakıflar İdaresi tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nun 7 kişilik siyasi atamadan oluştuğunu belirten Atalay, “Din ve siyaset bu şekilde iç içe girdi. Bu şekilde olduğu için de birçok soruna çözüm bulunamıyor. Ben Din İşleri Başkanı olarak, ortada bir harcama yapılacaksa talep ederim Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu onaylar veya onaylamaz” diyerek, camilerin elektrik faturalarının sahibinin aslında Vakıflar İdaresi olduğuna işaret etti.



BİR GARİP DURUM


Ortada garip bir hiyerarşik durum olduğuna dikkat çeken Atalay , “Din İşleri Başkanlığı olarak Vakıflar İdaresi’ne bağlıyız. Vakıflar İdaresi ise Başbakanlığa. Camiler bağımsız bırakıldı. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı’na bağlı, EL-SEN sendika peki bu durumda bu sorunun muhatabı kim olur ?” diye sordu .

Talip Atalay, “Bizler kimseyle kavga etmek istemiyoruz, fakat hatırlatmak isterim ki EL-SEN bir sendikadır ve elektrik kesme yetkisine sahip değildir. Camilerin elektriğini KIB-TEK değil sendika kesmektedir. Dolayısıyla burada bir hata var ve Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı seyirci kalıyor” dedi.

Atalay, sorunu çözmek istediklerini belirterek, “Ancak, bu konuyu çözecek makam Din İşleri Başkanlığı değil. Sorunu, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu ile KIB-TEK bir araya gelerek çözmelidir. Ama her iki tarafta da bir araya gelmedi. Bu konuda bir girişim olup olmadığı ise bilgimiz dahilinde değil. EL-SEN ise bizim bu konuda muhatabımız değil. El-SEN bir sendikadır ve kurumun da yetkili organı değil. Karar merci KIB-TEK yönetim kurulu ve beraberinde tabi ki, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’dur. Camilerin elektrik problemini çözecek olan onlardır. Bizler de tabi ki, elimizden geleni yapmaya hazırız”diye konuştu.


YETKİLİLER SESSİZ

Cami elektriklerinin kesilmesi cemaati çok rahatsız ederken, hala elektrik faturalarının resmi sahiplerinin kim olduğu kesinlik kazanmadı. Yetkililer ise bu olaya sessiz ve duyarsız kalmaya devam ediyor…Halk ise “Bu camilerin elektrik faturasını kim ödeyecek” diye merakla bekliyor…

 
Editör: TE Bilisim