“Bu hükümet yürüyecektir”

“28 Temmuz seçimi sonrası CTP-BG ile DPUG’nin birlikte koalisyon kurması yönünde ortaya bir irade çıktı. Diğer partiler küçülürken veya yerinde sayarken bu iki parti seçimden yükselerek çıktı. Hükümetin oluşma sürecinde yaşanan tartışmalar, medyada henüz ispatlanmayan spekülatif haberler hükümete karşı bir önyargıyı oluşturdu. Buna taraflar olarak bizim de katkımız oldu söylemlerle. Ama iki toplantı yaptık kabine olarak oradaki yaklaşım ve diyalog beni fazlasıyla memnun etmiştir. Herkes birbirini anlıyor ve saygılı yaklaşıyor. Bu ümit verici. Programımızda büyük ölçüde hem fikiriz. Toplumda benimsemiştir. Başlangıçta ki olumsuz hava ki basın da bunu tetikliyor zamanla dağılacaktır. Bu olumsuz yaklaşım halkta yoktur. Bu hükümet yürüyecektir. Kaldı ki daha güvenoyu almamış, kadrolaşmamış, altyapısını oluşturmamış bir hükümetten söz ediyoruz. Daha ilk günlerden kucağımızda akaryakıt zammını bulduk. Akaryakıt benim bakanlığıma bağlıydı ki yeni düzenlemede bende değil. Buna rağmen ani geliştiği için ben imzalamak zorunda kaldım. Diğer taraftan polisin terfi olayı oldu. Bunlar sanki hükümet olumsuz başladı diye bir hava estirdi ama öyle değil. Yazın içinde seçim yapılmasının olumsuz sonuçlarını da yaşıyoruz. Okullar açılıyor öğretmen atamalarının yapılması gerek. Bir haftada bir pek şey yapmak mümkün değil. Sendikalarla diyalog içinde, yoğun çalışarak, okullarımızı en iyi hazırlıkla açamaya çalışacağız. Ama yaz aylarında seçim olmaması gerektiğini gördük. Seçim yasakları olur münhal açılamaz, atama yapılamaz dolayısıyla hazırlık yapamazsınız.”

“Ben bir yanlışlığı düzelttim”


“Ben 1990 yılından buyana üç defa CTP ile olmak üzere yedi defa koalisyon hükümetlerinde yer aldım. Yerleşme teamülü o zamanlardan vardı. Bu defa altyapıda bir eksiklik oldu. Ben yapılan yanlışlığı düzelttim aslında. Dışarıda Özkan beye ne söylendi bilmiyorum ama birileri kraldan çok kralcı olmak için mutlaka bir şeyler söylemiştir. Böyle bir olay yaşandı ama kişisel bir sorun olmadı. Biz daha sonra da baş başa görüştük böyle bir konu konuşulmadı bile. Hakkımda psikolojik analizler bile yapıldı helal olsun. Benim CTP’ye güvenim inanın hiç sarsılmadı öyle bir düşünce aklımda en baştan buyanadır yok. Aramızda sorun da yoktur.”

“Hedef Özkan bey”

“Bizim için bir önyargı vardır. Yok, şöyle yapacağız yok ciğer sökeceğiz. Ama sanırım benden çok hedefe alınan Özkan beydir. Neticede biz Başbakanla iyi niyet içerisinde basının hükümette sorun var beklentisini boşa çıkaracağız. İyi bir koalisyon müşterek konuları bir araya getiren ve halk için uygulayandır. Özkan bey Başbakandır saygım sonsuz çünkü halkın iradesi bu yöndedir. Aramızda sorun yoktur. CTP içinde kurultaya yönelik hesaplar olabilir. Onu bilemiyorum. ”

“Sayın Atalay’ın aramasını buradan istemişlerdir”


“Sayın Beşir Atalay’ın telefon araması ile ilgili bir konuşmamız olmadı. Eğer olmuşsa eminim ki buradan birileri arayıp bunu istemiştir. Sonuçta biz bu insanlarla beraber çalışacağız. Sayın Atalay da Başbakan yardımcısıdır ben de Başbakan yardımcısıyım. Beraber mesaimiz olacak. Beşir bey ekonomik programın revize edilebileceğini söylemiştir. Mesela özelleştirmeler; devlet daha da fazla büyümüştür. Faydası olmadı. O zaman başka bir yol ve yollar bulamalıyız.”

“Ben yaparım olur anlayışında değiliz”

“Üzerinde anlaştığımız en önemli ve bizi başarılı kılacak konu ben yaparım olur anlayışında hiçbirimizin olmamasıdır. Önce tartışacağız sonra paylaşıp, katkı alıp yapacağız. Yavaş olacaksa, zaman alacaksa alacak. Ama en doğrusu en çoğunluğa sahip olanı yapılacak. Bu alışık olduğumuz bir yöntem değil. İnsanlarımızda yıkıcı değil yapıcı olarak katkı koyabilecekler.”

“Önceliklerimiz mazbata sorunu, acil yasalar ve öğretmen açığı”

“Önceliklerimiz elbette olacak. Mazbata konusu ve faiz yasasını bu hafta ele alacağız. Yeniden bir süreç yaratılması gerek bu bir mecburiyettir. Başbakandan yetki alarak polisimizle irtibat kurduk süreyi 16 Eylüle uzattık. Ama kesin olarak çözmek için Maliye Bakanlığımız bankalarla görüştü bir noktada uzlaşı var. İyi niyetli borçlu ile iyi niyetli alacaklıyı korumamız gerek. Yıllardır alacağını alamayan alacaklılar var. Yüksek faizlerle borcun ödenmesinin imkânsız olduğu insanlar var. Tüm bunlara çare olacak hazırlığımız var. Artık son rötuşları yapılıyor. Daha sonra Meclise gelecek. Artık herkesin bankaların da uygulayacağı bir uygulama yapacağız. Acil yasalar yine önceliklerimiz arasındadır. Anayasa değişiklikleri tabi ki. Bakanlar kurulu öncelikleri olarak öğretmen atamalarının yapılması, münhal açılması açıkların kapatılması için.”

“Geçici öğretmene ihtiyaç var”

“Şubat ayına kadar geçici öğretmen ihtiyacımız olacak. Orada varılan mutabakat geçmiş dönemde yapılan bir sınav var. O sınavda alınan sonuçlar var. Bu yıl da Bakanlığın yaptığı sınavlar var. Bu sınavların ortalaması alınsın ve Karpaz da yaşayan Karpaz da Güzelyurt’ta yaşayan burada geçici olarak sıraya göre öğretmenliği atansın Şubata kadar da Kamu Hizmeti Komisyonu kendi yöntemleriyle kendi atamalarını yapsın.”

“LTB sorununu çözmek istiyoruz”

“Açıkçası Lefkoşa Türk Belediyesinin üzerine çok düşmüş değiliz. Ama LTB’nin sıkıntı da olması tüm ülkeyi etkiler. LTB Başkanıyla kısa bir görüşmem oldu. Belediyenin mali sıkıntıdan çıkması için bir yasa değişikliği konusu var. Çözmek istiyoruz. Yasayla İçişleri Bakanlığından geleceği için şuan bir şey söylemem mümkün değil ama belediyeden gelen bir taleptir. Sayın Başbakanda geçen hafta Bakanlar kurulunda biraz bahsetti gelsin değerlendireceğiz. Yardımcı olacağız. Belediyeciliğin partisi olmaz.”

“Kimseyi işten atamazsınız”

“Devlette çalışan tüm geçicilerin sorun olmaktan çıkmasını istiyoruz. Kimsenin ekmek parasıyla da oynamaya niyetimiz yok. Yapılacak sınavlarla bir alternatif yaratıp kimseyi dışarıda bırakmayacağız. Ama bir kısım insan da var ki Bakanlığa uğramaz, maaşı evine gider. Bunları kapının önüne koyacaksınız. Bugün bu insanların atın işten yerine birini almanızı da gerek yoktur. Ama atamazsınız. Kamuda çalışanların yarısı geçici ise burada hatayı başka yerde aramalı ve bunu bugünkü hükümete bırakmamalıyız. Bakanlığımda durdurulan insanların konumuna henüz bakamadım. Bunlara daha bakacağız. Her Bakanlıkta görev yeri Başbakanlık görünenler var. Bunları da değerlendireceğiz.”

 
Editör: TE Bilisim