Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonunda yer alan kabulde, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Milletvekili Müferra Şinik, Kosova Milletvekili Fikrim Damka, Pakistan Milletvekili Mehr Ishtıaq Ahmad, ve Kırgız Milletvekili Djumabekov Dastanbek ile bir araya gelen Eroğlu’na Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ eşlik etti.

Görüşmede konuşan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını ve başarıların devamını dilediklerini belirterek, Kıbrıs’ta tüm halkların rahat, huzur, güven ve barış içerisinde yaşamasının önemine dikkat çekti.

Yağcılar, KKTC’nin bu anlamlı gününde yanında olmak istediklerini de belirterek, hayırlı bayramlar diledi, barış, huzur ve mutluluk içerisinde bir yaşam temenni etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, KKTC’nin kuruluş yıldönümüne katılan Kosova, Pakistan ve Kırgızistan gibi dost ülkelerin milletvekillerini ülkede görmekten mutluluk duyduklarını belirterek, bu ziyaretlerin, halkların birbirini tanıması ve özel günlerin mutluluğunun paylaşılması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1950’lerden beridir ortaya koyduğu mücadele sonrası kurduğu devletin bugün 31 yaşında ancak tanınmış olmadığını, fakat müzakerelere devam ettiklerini ve bir anlaşmaya varmak için çalıştıklarını anımsattı.

Ortaya çıkan tüm anlaşmaların Rumlar tarafından reddedildiğini, son dönemde de masadan kaçtığını ve dönüp dönmeyeceğinin belli olmadığını ifade eden Eroğlu, “Biz artık bu işi bitirmeyi, Kıbrıs’ta bir anlaşmayı en kısa zamanda bulmayı istiyoruz ve biz bu yönde tüm çalışmalarımızı yapmış bir şekilde muhatabımızın masaya dönmesini bekliyoruz” dedi.

Eroğlu, KKTC’nin 31 yaşında olduğunu, mücadelenin uzun yıllardır ortaya konduğunu, devletin her kademesinde ve demokrasisinde gelişmeler yaşandığını ve sürdüğünü ifade etti.

Müzakerelerin ne zaman başlayacağı veya anlaşmanın ne zaman bulunacağının bir zamanlama olmadığından dolayı belli olmadığını, müzakerelere zaman limiti konması önerilerinin de reddedildiğini anlatan Eroğlu, “Onun için bir anlaşmanın ne zaman olacağını söylemek mümkün değil, ama 40 sene daha Kıbrıs Türk halkı müzakere masasında oturmayacağı da bir gerçek. Onun için dünyanın da bunu görmesi ve ona göre masadan kaçan taraflara gerekli telkinleri yapması gerekir” dedi.
Editör: TE Bilisim