Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Türkiye devlet ve hükümet yetkilileri Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na kutlama mesajı gönderdi.

ERDOĞAN

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında, “Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitlik ve hürriyet mücadelesinde elde ettiği başarının tazahürü olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti kimliğini geliştirme yolunda kat ettiği mesafeyi memnuniyetle takip ediyoruz. KKTC, gelişen kurumları ve demokratik siyasi yapısıyla Kıbrıs Türkünün güvencesi, bizlerin de iftihar kaynağıdır” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının; hukukunu ve hürriyetini kararlılıkla savunurken, adada adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için her türlü yapıcı yaklaşımı benimsediğini, Kıbrıs’ın bölgede barış, istikrar ve refah adasına dönüşmesi için sabırla çaba gösterdiğini kaydetti

Erdoğan,” Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasını amaçlayan ortak vizyonla hareket eden Türkiye ve KKTC ‘nin her türlü engel ve haksızlığı beraberce aşarak aydınlık yarınlara birlikte ulaşacaklarına güvenim tamdır” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs Türk tarafının gösterdiği sabır, iyi niyet ve samimiyetin paylaşılmayarak sürecin akamete uğratılması halinde Kıbrıs Türkü’nün dünyada hak ettiği konumdan daha fazla uzak tutulmaya devam edilemeyeceğinin ve haksız kısıtlamalar altında tutulamayacağının aşikar olduğunu ifade etti.

DAVUTOĞLU

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da, KKTC’nin, Kıbrıs Türkünün verdiği onurlu mücadelenin en değerli eseri ve Kıbrıs Türk halkının vazgeçilmez haklarının teminatı olduğunu belirtti.

Davutoğlu, KKTC’nin insan haklarına saygılı ve çoğulcu demokratik yönetimiyle her bakımdan çağdaş bir devlet, bölgesinde ve adada istikrar ve barış unsuru olduğunu vurguladı.

Türk tarafının adada adil ve kalıcı çözüm yönnde yıllardır güçlü bir iradeye sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Rum ve Yunan tarafının çözüm iradesinin aksi yönünde hareket etmelerinin üzücü olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkünün bu irade ve samimiyetinin karşılıksız kalmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Davutoğlu, “Bizim için Kıbrıs Türkünün her koşulda dünyayla bütünleşerek güvenli ve müreffeh bir geleceğe kavuşmasının teminat altına alınması esastır. Bu yolda gerekli adımları el birliği ve kararlılıkla atmaktayız” dedi.

GÜL

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Kıbrıs’ta çözümün, siyasi eşitliğe, adada iki ayrı halkın ve iki ayrı demokrasinin varlığı ve iki kurucu devletin eşit statüyle oluşturacakları yeni bir ortaklık sayesinde mümkün olabileceğini kaydetti.

Gül, Türkiye’nin tarihi ve ahdi mesuliyetinin bilincinde olarak Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini gözeten, adil kalıcı ve kapsamlı çözüme kavuşturulması ve Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve mutluluğunun artırılması çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Gül, Türkiye ve KKTC’nin bulundukları coğrafyada istikrar ve güvenliği sağlayarak, barışın ve aydınlık yarınların teminatı olacaklaırnı ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da mesajında, Kıbrıs Türk halkının gurur ve heyecanını paylaştığını belirtti.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının yarım yüzyılı aşan, yılmadan sürdürdüğü mücadelenin somut bir sembolu olarak çağdaş demokratik değerler üzerine inşa ettiği KKTC’nin her alanda gösterdiği gelişmenin kendilerini de gururlandıran bir başarı örneği olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Türkiye, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ın eşit sahibi olarak hukukunu ve meşru menfaatlerini muhafaza iradesini ve adada adil ve kalıcı çözüme yönelik yapıcı ve kararlı çabasını desteklemeyi görev addetmektedir. Ortak hedefimiz; yarınlara güven ve ümitle ilerlemek, Kıbrıs Türkünün meşru haklarının, güvenlik ve refahıın devamını sağlamaktır” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumlarıyla KKTC’nin yanında olmayı sürdüreceğini vurguladı.

ÖZEL

Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, yıllarca en temel haklarından yoksun bırakılan Kıbrıs Türk halkının esarete boyun eğmemek için sayısız şehitler vererek direndiğini, kendi hür iradesiyle görev verdiği bir yönetim altında, barış huzur ve özgür yaşamak üzere 15 Kasım 1983’te bağımsızlığını ilan ettiğini belirtti.

Orgeneral Özel, “Türk Silahlı Kuvvetleri, tarihten ve uluslarrarası hukuktan doğan hak ve sorumlulukları doğrultusunda Kıbrıs Türk halkının güvenlğinin sağlanması için geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu haklı mücadelenizde yanınızda olacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için ortaya koyduğunuz kararlı iradenizi sonuna kadar destekliyor, halkınızın huzur ve barış içinde yaşam sürmesini yürekten arzuluyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilisim