Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde münhasır ekonomik bölge içinde Deniz Gözetleme Merkezi kurmasını değerlendirerek “Gözetleme merkezi kurmakla, o yeri savunma arasında çok büyük fark var. Gayri yasal yollara gireceklerse, Anavatan Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin haklarına halel getirecek bir durum yaşanırsa bu gibi yerler kendilerini korumaya yetmeyecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölge”deki denizin gözetlenmesi amacıyla, “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurmasını değerlendirdi.

Diyalog kapısının açık olması halinde böyle bir önleme gerek kalmayacağını söyleyen Eroğlu, Rumların kendi topraklarına deniz gözetleme merkezi kurulmasına engel olmayacaklarını ancak yapılanın gereksiz olduğunu belirtti.

Eroğlu, “Eğer akıllarında suları ısıtma ya da gayri yasal yollara başvurmazlarsa, gözetleme yerlerinin hiçbir gereği yoktur” dedi.

KENDİLERİNİ KORUMAYA YETMEYECEK

Gözetleme merkezi kurmakla, o yeri savunma arasında çok büyük fark olduğunu belirten Eroğlu, “Gayri yasal yollara gireceklerse, Anavatan Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin haklarına halel getirecek bir durum yaşanırsa bu gibi yerler kendilerini korumaya yetmeyecek” uyarısında bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının doğalgazı çıkardıktan sona Avrupa’ya pazarlanması yönünde önerileri olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların yeni seçilecek başkan ve hükümetin bu önerileri değerlendirmesi ve diyalog kapısını açık tutması durumunda, gözetleme merkezlerine ihtiyaç kalmayacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim