Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Konferans; KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Nazmi Bilgin ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un açılış konuşması ile Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Turuncu Salonda, 19 Temmuz 2013 tarihinde, saat 09:00’da gerçekleştirilecektir.

Açılış konuşmalarının ardından gün boyu devam edecek etkinlik 3 oturumdan oluşuyor. Yusuf Kanlı’nın yöneteceği “Su ve Enerji” konulu birinci otururmda sırasıyla;

-YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş ; “Asrın Projesi; KKTC’ye ve Doğu Akdeniz’in Hidropolitiği’ne Etkisi”

-KKTC Cumhurbaşkanı (E) Müsteşarı Ergün Olgun: “Su ve Hidrokarbon: Fırsatlar ve Tehditler”

-Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Sertaç Başeren: “ Stratejik Dengeler ve Barış Açısından Doğu Akdeniz Hidrokarbon Yatakları”

-TC Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler, Enerji ve Çevre Genel Müdürü Mithat Rende: “Doğu Akdeniz Hidrokarbon Yatakları ve Uluslararası Ekonomi” konulu bildirileri sunacaklar.

Öglen yemeğinin ardından, Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yöneteceği “Siyasal Analiz” konulu II. Oturumda ise sırasıyla şu bildiriler yer alıyor:

Gazi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Soyalp Tamçelik “Son Gelişmeler Işiginda Küresel ve Bölgesel Güçlerin Kıbrıs Algısı ve Stratejik Önemi”;

KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı; Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Özkaleli: “Kıbrıs Görüşmelerinde Doğal Kaynaklar”;

ODTÜ KKK, Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Hayriye Kahveci: “Doğu Akdeniz’de Hidrokarbon Jeopolitiği ve Kıbrıs”.

Panel formatında gerçekleştirilecek “Su ve Hidrokarbon konusunun Medya Açısından İrdelenmesi” konulu III: oturum ise, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna tarafından yönetilecek olup, panelde;

Araştırmacı-yazar, KKTC Cumhuriyet Meclisi (E) Başkanı İsmail Bozkurt, BRT Müdürü Mete Tümerkan, Yakın Doğu Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Gürdal Hüdaoğlu, Habertürk Gazetesi Yazarı, Gazeteci Muharrem Sarıkaya, Hurriyet Daily News yazarı, Gazeteci, Gazeteciler Cemiyeti Dış İlişkiler Kurulu Üyesi Yusuf Kanlı, Yeni Düzen Gazetesi Yazarı Sinan Dirlik konuşmacı olarak yer alacak.

“Önemli günlerden geçiyoruz” diyen Profesör Gökçekuş, “Kıbrıs Adası, bulunduğu konum itibariyle önemini hiç bir zaman yitirmedi, önümüzdeki süreçte, adanın güneyindeki hidrokarbon yatakları ve Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirilecek su nedeniyle daha da artacağına inandığım stratejik önemi, konferansı çok daha önemli kılıyor” diyerek, tüm kurum ve kuruluşlar yanında duyarlı halkımızın da konferansa davetli olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim