Eroğlu dün Güzelyurt’ta bir dizi ziyarette bulundu. Derviş Eroğlu sırasıyla Lefke Avrupa Üniversitesi, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, Bostancı, Yalova Spor Kulübü, Bağcıl Spor Kulübü ve Taşpınar’ı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı’na ziyaretleri sırasında UBP Güzelyurt Milletvekilleri Kemal Dürüst ve Dr. Ali Pilli, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, DPUG İlçe Başkanı Türkay Tokel ile eski milletvekilleri Ahmet Çaluda ve Mutlu Atasayan hazır bulundu.
Eroğlu ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Kıbrıs sorunuyla ilgili önümüzdeki dönemdeki olası gelişmelerden söz etti.


“MÜZAKERELER YARIN BAŞLA, BEN DEVAM ETTİRMEYE HAZIRIM”


Sözlerine “Müzakereler yarıda kaldı. Niye? Benim yüzümden değil. Anastasiadis masadan kaçtı. Dolayısıyla, müzakereleri tek başıma yürütemeyeceğime göre masada yalnız kaldım” diye başlayan Eroğlu, yarın başlaması halinde, müzakereleri devam ettirmeye hazır olduğuna dikkat çekti.
Rum liderin elinde sonunda masaya geleceğini söyleyen Eroğlu, “Bir takım sahadan çekildiği zaman suçlanan o olur. Ne olur? Hükmen mağlup sayılır. Ben rakiplerime bakıyorum. Onları destekleyen partilere bakıyorum, Eroğlu anlaşma istemez diyorlar” dedi.
Bir bayan adayın ‘Eroğlu isteseydi Rum masadan kaçmazdı’ dediğine dikkat çeken Derviş Eroğlu, Rumlarla bir anlaşmaya varmak için müzakerelerin sürdürüldüğünü söyledi.
Hrisyofyas ile 2 yıl görüştüğünü, ancak bir anlaşmaya varamadıklarını ifade eden Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


“GERÇEKLERİ SÖYLEYEMİYORLAR”

“Ben bir çok yabancı devlet adamıyla bir araya geldim.Durumun farkındadırlar. Mesela bir Dışişleri Bakanı bana; Hrisyofyas’ın anlaşma istediğine inanıyorum. Ama her hangi bir anlaşmayı halkına götürecek cesareti yok demişti. Demek ki o lider değildir diye kendisine yanıt vermiştim. Bir lider kendisinin doğru bulduğu bir antlaşmayı halkına götüremeyecekse o masada ne işi var? Ama Rumliderler gerçekleri insanlarına yıllardan beri söylemedikleri için sıkıntıları var.Çünkü onlar yıllardır bütün göçmenler yerlerine geri dönecek. Türkiye’den gelenler geri gidecek. Türk askeri tümüyle çıkacak. Peki bunların olma ihtimali var mı? Yoktur.”

“HALKIN NE İSTEDİĞİNİ, NE BEKLEDİĞİNİ İYİ BİLİYORUM”

Kuzey Kıbrıs’ın 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, aradan geçen 40 yılda bir çok gelişme yaşandığını altını çizdi.
Gelinen aşamada Rum’un isteklerine eve demenin mümkün olmadığını ifade eden Derviş Eroğlu, “evet dememiz halinde bize yaşayacak toprak kalmaz. Bu topraklarda yaşama şansımız olmaz” dedi.
Halkın ne istediğini bilen ve Kıbrıs sorununu 1963’ten beridir yaşayarak bilen bir kişi olarak, Kıbrıs Türk halkının nasıl bir anlaşma istediğini bildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “halkımızın beklentisi nedir? Nasıl bir lider bekler? Nasıl bir çözüm ister diye zaman zaman kamuoyu yoklamaları yapıyoruz” diye konuştu.
Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“NİYETLERİ VARSA ANLAŞMAYA VARILIR”

“Kamuoyu yoklamalarında gördük ki, herkes çözüm ister ama kimse yerinden olmak istemez. Demek ki ben bunları dikkate alacağım. Ben, 40 yıl sonra insanlarımı yine göçmen durumuna düşüreceksem, o zaman bu anlaşma, anlaşma olmaz. Birkaç yıl içerisinde, en kısa zamanda ucu açık müzakerelerle değil, bir zaman limiti içerisinde, bu müzakereleri tamamlamak için aday oldum. Bu masada olan her şey konuşulmuştur. Konuşulmayan konu kalmadı. Geriye kalan da anlaşma iradesidir. Rumlarda anlaşma iradesi olsa, bugün var olan gerçekleri dikkate alır ve bir anlaşmaya varılır. Ben en geç önümüzdeki iki yıl içinde Kıbrıs’ta bir antlaşma yapılması, sonuca gidilmesi için kararlı olduğunu” söyledi.

“BARIŞ VAR, EKSİK OLAN ANLAŞMA”

Birbirini suçlamanın bir fayda getirmeyeceğine işaret eden Eroğlu, eski Cumhurbaşkanı Talat’ın da 5 yıl bu görevi yürüttüğünü ancak sorunu çözemediğini hatırlattı.
Talat ile Hirstofyas’ın yoldaş olduğunu ve kader birliği yaptıklarına da dikkat çeken Derviş Eroğlu, “Soyvetler Bloğu’nda kader birliği yaptılar. Ne çözmediler? Demek ki Rum’da çözüm iradesi yoktur. Ama biz Eroğlu çözüm istemez dedikleri sürece Dünya da bizi seyretmeye devam edecek” dedi.
Bazı kesimlerin “Kıbrıs’ta barış engellenemez” dediğini de belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta 1974’ten beridir barış olduğunu, anlaşmanın eksik olduğunu söyledi.
11 Şubat ortak açıklama metnine de değinen Derviş Eroğlu, “O metni görsünler, okusunlar. Hala Rum halkını kandırmaya çalışmasınlar.Ortak açıklamada, eşit statüde iki kurucu devletten söz ediyor.Orada egemenliğin iki halktan kaynaklanacağı var.Ama Anastasiades hala Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yoluyla federasyona dönüşecek diyor. Böyle saptırmalarla bir yere varılamaz”diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim