Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesimi ile müzakere sürecinin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için son şans olabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün akşam, İskele ile Geçitkale arasında dağ eteğinde konuşlanan ve İncirli Mağarası ile anıt ağacıyla bilinen Çınarlı’da düzenlenen, üç gün sürecek 3’üncü Kültür Sanat Festivali’nin açılış törenine katıldı.

Geçitkale Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun gösterisinin ardından aşılış için kurdele kesen Eroğlu, stantları gezerek alış veriş yaptı. Etkinliğe Gazimağusa Kaymakamı Beran Bertuğ, Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, bazı milletvekilleri, Çınarlı Muhtarı Salih Sunal ve Çınarlıyı Sevenler Derneği yetkilileri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada, festivallerin insanların buluşması, eski dostları bir araya getirme ve kültürel faaliyetlerin yaşatılması açısından fevkalade önemli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının bugün bir devlet çatısı altında özgürce yaşadığını ancak bugünlere özellikle 1963 yılı öncesi ve sonrası, her yılın bedeli ödenerek gelindiğini vurgulayan Eroğlu, “Bir bedel ödedik hepimiz ödedik ve bugün bir devlet çatısı altında güven içerisinde yaşayabiliyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk halkını temsil eden biri olarak, halktan aldığı destekle müzakere masasında dik oturabildiğini kaydeden Eroğlu, “‘Bir anlaşma olmazsa’ diye sorulduğunda, bunun bir alternatifi vardır diye düşünüyoruz” dedi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla 45 yıldır devam eden müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının hep çözüm isteyen taraf, önerilere evet diyen taraf olduğunu, ancak AB’ye alınan tarafın Kıbrıs Rum tarafı, ambargo uygulanan tarafın ise Kıbrıs Türk tarafı olduğunu kaydeden Eroğlu, (Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ) Anastasiadis’le  yemekteki sohbetinde, “Bu son şans olabilir…her iki halk için de Kıbrıs’ta antlaşma isteyen iki liderin varlığı bir son şans olabilir” dediğini anlattı. Cumhurbaşkanı: “Antlaşma olmazsa elbette devletimize  sahip çıkacağız” dedi.

Çınarlıyı Sevenler Derneği, Geçitkale Belediyesi ile Çınarlı Muhtarlığı’nın işbirliği ile düzenlenen festivalde geleneksel yiyecekler ve eşyalar sunuldu, evlik öncesi yeni bir hayatın habercisi olan kına gecesi düzenlendi, folk ve yamaç paraşütü gösterileri sergilendi. Program kapsamında ayrıca gazeteci, yazar ve şair Özker Yaşın için “Anı Gecesi” düzenlenecek.

Eroğlu, festival kapsamında Şehit Ziya Acaroğlu ile Mehmet Oltan anısında düzenlenen 5 kilometre koşu yarışının ödüllerini de verdi.

Editör: TE Bilisim