Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Yunanistan ve İsrail ile Doğu Akdeniz’de ortak bir hava tatbikatı yapma hazırlığı içerisinde olduğunu işaret ederek, bu ülkelere, tatbikatın iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Erk, Kıbrıs Türk tarafı olarak tatbikatla ilgili Rum basınında çıkan haberleri ve öngörülmekte olan böylesi bir askeri tatbikatı hayret ve endişeyle karşıladıklarını belirterek, konuya, bölgeye ve Kıbrıs adasına duyarlı tüm ülke ve uluslararası aktörlerin, “talihsiz tatbikatın” iptali doğrultusunda çaba sarf etmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Kutlay Erk konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Rum basınında yer alan ve Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun da teyit ettiği iddia edilen haberlere göre, eylül ayının ikinci yarısında icra edilmesi öngörüldüğü öne sürülen tatbikatın, şimdiye kadar bölgede yapılan en büyük ortak hava tatbikatı niteliğini taşıyacağı; tatbikatta gerçek mermiler kullanılacağı ve Rum tarafının tek taraflı olarak ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nin korunması senaryosunu içereceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının bu haberleri ve öngörülmekte olan böylesi bir askeri tatbikatı hayret ve endişeyle karşıladıklarını ifade eden Erk, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin; Kıbrıs sorununun iki taraf arasında varılacak bir çözüm anlaşmasıyla nihayetlenmesi ve Kıbrıs’ın bir barış adası olarak bölgede barış ve istikrara katkı koyması olduğunu vurguladı.

Erk, bu çerçevede Kıbrıs Türk tarafının inancının; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları başta olmak üzere ilgili tüm tarafların hem Ada hem de bölge istikrarı için Kıbrıs sorununun çözümüne ve barışa yönelik çabalarına hız vermesi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere son yıllarda hem iyi niyet hem de Ada’da ve bölgede barış ve istikrar sağlama hedefinin bir göstergesi olarak Kıbrıs Türk tarafınca Toros ve buna karşılık olarak Kıbrıs Rum tarafınca da Nikiforos tatbikatları iptal edilmekteydi.

Ancak Rum tarafının tek taraflı ve gayrı yasal doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetlerine bu kez eklemiş olduğu ve savaş senaryoları içeren ortak tatbikat unsuru, gerek Ada’da gerekse bölgede barışı hedefleyen yaklaşıma taban tabana terstir.

Kıbrıs’ta taraflar arasında varılacak kapsamlı bir çözümün bölge barışına katkı yapacağı bilinen bir gerçektir. Rum tarafından kapsamlı bir çözümün ve geleceğin barış içinde yaşanmasının önünü açacak adımlar atması beklenirken, gerçek mermilerin de kullanılacağı ve gelecekte çıkacak olası bir savaşa hazırlık niteliği taşıyan, dahası, bölgedeki diğer ülkeleri de bu senaryoya dahil edip çatışma ortamını genişleten yaklaşımlar sergilemeleri barışı tesis etme gayretleri ile çelişmektedir.”

“BAF’TAKİ ÜSSÜN RUSYA’YA VERİLMESİ BARIŞÇIL GELECEĞE TEHDİT OLUR”

Kutlay Erk, bunun yanı sıra Rum tarafının Baf’taki hava üssünü Rusya Federasyonu’na kullandırma planlarını canlandırmış olması ve Kıbrıs Ada’sına yalnız Ada’nın değil, bölgenin de barış ve istikrarını tehdit eden unsurlar barındıran militarist bir yapı kazandırmaktan çekinmemesinin de barışçıl geleceğe tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Erk, Kıbrıs Türk tarafının olası savaş durumunda alınacak tedbirlerin tatbik edilmesi yerine, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm anlaşmasına varmak yönünde çaba sarf edilerek çözüm, barış, istikrar ve bölge barışına katkı sağlamak yönünde adım atılabileceğine inanç belirtti.

“Böylesine barışçıl ve işbirliğine dayalı bir vizyon, Ada’da gerek iki halkın birbiriyle, gerekse geçtiğimiz günlerde yaşanan doğal afetin de gerekliliğine işaret ettiği üzere, her iki halkın doğayla barışık yaşama ihtiyacını karşılayacak yegane yoldur” diyen Erk, bu çerçevede GKRY, Yunanistan ve İsrail’e söz konusu tatbikatın iptal edilmesi için çağrıda bulundu.

Erk, konuya, bölgeye ve Kıbrıs Ada’sına duyarlı tüm ülke ve uluslararası aktörleri yapılması ön görülen “talihsiz tatbikatın” iptali doğrultusunda çaba sarf etmeye davet etti.
Editör: TE Bilisim