Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Ayala’nın Genel Başkan Yorgancıoğlu’na gönderdiği mektupta “Sevgili Dost ve Yoldaş; S.E’nin Etik Komitesi tarafından CTP’nin statüsünün istişâre üyelikten ‘tam üyeliğe’ geçmesi yönünde yaptığı önerinin, Meksiko City’de yapılan Konsey toplantısında kabul edildiğini bildirmekten mutluyum…” ifadeleri yer alırken CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Omiru’ye sert çıktı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) Sosyalist Enternasyonal’e “tam üye” olduğuna dair haberlerin ardından Rum Meclis Başkanı ve Sosyalist EDEK Lideri Yannakis Omiru’nun şaşırtıcı bir biçimde “sadece gözlemci” açıklaması yapması kafaları karıştırdı.

Sosyalist Enternasyonel Genel Sekreteri Luis Ayala imzalı resmi mektubu ise CTP-BG’yi Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu nezdinde tebrik ediyor.

Rum Meclis Başkanı ve Sosyalist EDEK Lideri Yannakis Omiru’nun “sadece gözlemci” diyerek CTP’nin Sosyalist Enternasyonal’e tam üye olduğuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını açıklaması CTP’de kızgınlığa neden oldu.
S.E. Genel Sekreteri Ayala’nın CTP Genel Başkanı Yorgancıoğlu’na gönderdiği resmi mektupta “Sevgili Dost ve Yoldaş; Sosyalist Enternasyonal’in Etik Komitesi tarafından CTP’nin statüsünün istişâre üyelikten tam üyeliğe geçmesi yönünde yaptığı önerinin, Meksiko City’de (Meksika’nın başkenti) yapılan SI Konsey toplantısında kabul edildiğini bildirmekten mutluyum…” ifadeleri yer alırken CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Omiru’ye sert çıktı.

Enternasyonal mektubu Yorgancıoğlu’nu tebrik ediyor

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala’nın CTP Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na gönderdiği mektupta “Sevgili dost ve yoldaş, SI’in Etik Komitesi tarafından CTP’nin statüsünün istişare üyelikten tam üyeliğe geçmesi yönünde yaptığı önerinin, Meksiko’da yapılan SI Konsey toplantısında kabul edildiğini bildirmekten mutluyum” ifadeleri yer alıyor.

Erk: “İç politikaya yönelik doğru olmayan bir açıklama. CTP tam üyedir”

Sosyalist Emternasyonel’den gelen mektuba göre CTP’nin “tam üye” olduğunu ifade eden CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Omiru’nun söz konusu “doğru olmayan” açıklamasının iç politikaya yönelik olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Postası’na konuşan Erk şöyle konuştu; “Özellikle EDEK, Kıbrıslı Türklere Kıbrıs Cumhuriyeti içinde siyasi eşitlik vermek istemeyen hatta Kıbrıs’ta Federal bir Çözümü dahi desteklemeyen bir çizgidedir. Dolayısıyla bizim uluslararası platformlarda (elde ettiğimiz) eşit statüden rahatsız oluyorlar… Omiru’nun ‘tam üye değiller, gözlemciler’ açıklaması tamamen iç politikaya yönelik bir (inkâr).

Ayrıca EDEK, istişari üye olurken de Yunanistan- Atina’da itiraz etmişlerdi. CTP, (söz konusu mektupta da belirtildiği gibi) tam üyedir. Evet, Omiru doğru söylemiyor ve bu kınanması gereken bir şeydir. Kınıyorum…”

SOSYALİST ENTERNASYONAL NEDİR?

Sosyalist Enternasyonal, sosyalist, sosyal demokrat, demokrat sosyalist, ve işçi sınıfı partilerinin ortak olduğu bir ülkelerarası organizasyondur. Organizasyona Türkiye'den CHP üyedir. BDP ise gözlemcilikten 2012 itibarıyla danışma statüsüne yükselmiştir. Başkanlığını Yunanistan Eski Başbakanı ve eski PASOK lideri Yorgo Papandreu, Başkan Yardımcılığını ise Türkiye'den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yapmaktadır.

Tarih…

Sosyalist eğilimdeki çeşitli işçi sınıfı partileri II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra uluslararası bir federasyon içinde yeniden örgütlenme girişimlerini başlattılar. 1946'da İngiltere'de toplanan uluslararası konferansta bir haberleşme ve irtibat bürosu kuruldu. Bu büro ertesi yıl daha temsili nitelikte bir danışma organına dönüştürülerek Uluslararası Sosyalist Konferans Komitesi (COMISCO) adını aldı. Bu komite 1951'de Enternasyonal'i yeniden kurmaya karar verdi. Sosyalist Enternasyonal'in kuruluşu Temmuz 1951'de Frankfurt am Main'da düzenlenen kongrede gerçekleşti.

Organizasyon…

Merkezi Londra'da bulunan örgütün tüzüğüne göre, örgüt içindeki her partinin, üye sayısı ne olursa olsun bir oyu vardır ve kararlar oybirliğiyle alınır. En yüksek organ olan kongre her yıl toplanarak örgütün ilkelerini ve üyelik koşullarını belirler. Bütün üye partilerin temsilcilerinden oluşan daha alt düzeydeki konsey ise gene her yıl toplanır ve örgütün güncel siyasi konulardaki tutumunu saptar, başkan ile sekreteri seçer, ayrıca üyelik ödentilerini belirler. On iki ülkenin temsilcilerinden oluşan ve gerektiğinde toplanan büro ise sekreterliğin çalışmalarını denetler. Örgüte günümüzde faal durumda olan 120'yi aşkın parti üyedir. 

Kıbrıs Postası 
Editör: TE Bilisim