CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, 25 Mayıs pazar günü yapılacak olan AP seçimlerini desteklemediklerini kimseyi de bu seçimlerde oy kullanması için teşvik etmeyeceklerini söyledi.
Erk yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: 
"Avrupa Parlamentosu’nda ‘Kıbrıs’ için ayrılan 6 sandalyenin belirlenmesi için Güney Kıbrıs’ta 25 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimin, Kıbrıslı Türklerin toplumsal hakları açısından bir yarar sağlayacağını düşünmemekteyiz. Kıbrıslı Türk bazı adayların da yarışacağı AP seçimlerini, Kıbrıslı Türkler adına toplumsal temsiliyetten uzak sadece bireysel katılımlar olarak görmekteyiz.

1960 Anayasası’na göre Kıbrıslı Türklerin v...e Rumların seçme ve seçilme hakları ayrı ayrı uygulanıyor, herkes kendi bölgesinde seçim gerçekleştirip temsilcisini seçiyordu. Bu bağlamda yapılması gereken de AP seçimlerinde 2 Kıbrıslı Türkün ve 4 Kıbrıslı Rum’un belirlenmesi için herkesin kendi bölgesinde seçim gerçekleştirmesiydi.

Oysa şuanda yapılmak istenen, Kıbrıslı Türklerin 2 kişilik sandalye hakkını Rumların gasp etmesine göz yummak ve Kıbrıslı Türkleri azınlık yani Maronitler ve Ermeniler ile aynı statüye geriletmektir. Dolayısıyla CTP böyle bir seçimde taraf olamaz, katılımı teşvik edemez ve Kıbrıslı Rumların hegemonyacı zihniyeti ile bizleri azınlık durumuna düşürecek bir Kıbrıs Rum düzenlemesine katılım gösteremezdi. Kıbrıs Türk halkı Rumların hakimiyetindeki bir devletin parçası olmadığı gibi müzakere masasının dışındaki çözümleri de asla kabul etmemektedir.

Bizim için aslolan erken zamanda varılacak bir çözümle, toplumsal hakların garanti altına alınması ve çözümün öngördüğü koşullarda kendi seçeceği milletvekillerinin AP’de kendisini temsil etmesidir. Bu nedenle adil ve bütünlüklü çözümün derhal gerçekleşmesi ve barışın bu topraklara yerleşmesi için müzakere masasının ısındığı şu günlerde liderlerden sorunun köklü çözümüne yönelik irade göstermelerini beklediğimizi bir kez daha belirtmek isterim."

Editör: TE Bilisim