Berova, Mustafa Arıkan başkanlığındaki Erenköy Mücahitleri Cemiyeti’ni kabul etti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kabulde ilk konuşmayı yapan Erenköy Mücahitleri Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, Erenköy mücahitleri ve bu neslin son basamağı olarak yaşanan mücadeleyi, çekilen sıkıntıları birinci ağızdan gelecek nesillere aktarmayı kendilerine görev bildiklerini ifade etti.

“EĞİTİMDE DE KULLANILABİLECEK BİR BELGESEL…”

Bu vesileyle bir belgesel hazırlığında olduklarını anlatan Arıkan, niyetlerinin objektif olarak hazırlanan belgeselin ülke eğitiminde kullanılabilecek bir belge ve kaynak haline getirmek olduğunu belirtti.

Arıkan, 1963 olaylarında Türkiye’de tahsilde olduklarını, Ankara Sıhhiye’de Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs’a müdahale etmesi için 100 bin kişinin katılımıyla bir miting gerçekleştirildiğini, Kıbrıs’a gelme yollarını aradıklarını, açlık grevine gidenler dahi olduğunu, bireysel çabalarla Kıbrıs’a geldiklerini anlattı.

“Bizler o ruhla Kıbrıs’a geldik” diyen Arıkan, amaçlarının ise annelerine ve kardeşlerine yardım etmek ve Türkiye’nin 1960 Antlaşması’ndan doğan hakları çerçevesinde müdahalenin fiiliyata dönüşmesi olduğunu söyledi.

Erenköy direnişindeki ruhu aynen koruduklarını, Kıbrıs davasının çözümünde 1964’teki ruhla hareket ettiklerini belirten Arıkan,  KKTC için kendilerine düşecek her göreve her zaman hazır olduklarını vurguladı.

“ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI…”

Bakan Özdemir Berova da, heyeti ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Bu mücadelede yaşanan acıları ve zorlukları dinleyerek yetişen bir nesil olduklarını belirten Berova, cemiyetin, şimdiki ve gelecek nesillere bu tarihi bilgilerin aktarılması düşüncesi ve hassasiyetini paylaştığını vurguladı.

Berova, Erenköy mücahitlerinin canlı anlatımı ve belgesel projesinin çocukların aklında ve yüreğinde iz bırakacağına inandığını ve bu projenin erken vakitte hayata geçmesi için gerekenin yapılacağını kaydetti.
Milli mücadele tarihinin en doğru şekilde kitaplarda yer alması ve çocuklara öğretilmesinin Eğitim Bakanlığı olarak görevleri olduğunu belirten Berova, Erenköy’e kültürel gezi programı yapılması gerektiğini anlattı.

Berova konuşmasının sonunda, Erenköy Direnişine katılanların hayatta olanlarına sağlık, hayatta olmayanlara ise Allah’tan rahmet diledi.

Editör: TE Bilisim