Kıbrıs Türk Amme Memurları (KTAMS) sendikası, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na işletmesi özel şirkete devredilen Ercan Havalimanı ile ilgili kamuoyunun aydınlatılması çağrısında bulundu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yaptığı yazılı açıklamada,  sendika yetkililerinin Ercan Havalimanı’nın işletilmesi ile ilgili sözleşmenin son şekline ulaşamadığını ifade ederek bu durumu eleştirdi.

Kaptan, “Avukatımızın yazılı talebine rağmen sözleşmenin son şekline ulaşmak mümkün olmamıştır. Ne acıdır ki sözleşmenin son şekli ve çalışmanın ne şekilde sürdürüleceği, Sivil Havacılık Dairesi’nde yaptığımız tüm araştırmalara rağmen açıklığa kavuşamamıştır. Çalışan personelle yapılan görüşmelerde bu konu ile ilgili bilgi alınamadığı gibi, tüm talimatların bakanlıkça sözlü yapıldığı bilgisini edindik” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bu konuda kamuoyunu aydınlatma çağrısında bulunan Kaptan, Ercan Havalimanı çevresi ve iç güvenliği ile ilgili istihdam yapılıp yapılmadığını, konu ile alakalı olarak Özel Güvenlik Yasası’nın geçip geçmediğini de sordu.

İşletmesi devredilen Ercan Havalimanı’nın iç ve dış güvenliğinin polis tarafından yapıldığını kaydeden Kaptan, “İşletmenin devrinin gerçekleşmesinin ardına şirketin vermesi gereken hizmetleri halkın vergileri ile maaşları ödenen kamu personelinin yürütmesi ne kadar doğrudur?” dedi.

Kaptan, VIP, İşletme ve İzaz ikram gibi hizmetlerin giderlerinin hala daha devlet tarafından karşılandığını da savundu.

Ahmet Kaptan ayrıca, Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasası’nın değiştirilerek, uçak yaklaşma ücretine 25 Euro, uçak gece iniş-kalkışlarına 40 Euro, uçakların aldığı her 1000 Litre yakıt için 4 Euro, her yolcu için 15 Euro, inen ve park eden uçakların gerek tonaj başı ödenen ücretinde, gerekse  park sürelerindeki ücretlendirmelere de artış yapıldığını iddia etti ve “Bilet fiyatlarının artması ile  turizmi darbelediğinizin farkında mısınız?” dedi.

İşletme, teknik ve klima bölümünün elemanlarının ücretleri devlet tarafından ödenirken, verilen hizmetlerin bedelinin de işletmeci şirket tarafından alındığını da iddia eden Kaptan, işletme, teknik, klima bölümündeki kamu çalışanlarının işletmeci şirkete 3 ay süreyle çalışması yönde karar alındığını da savundu.

Kaptan, Ercan Havalimanı’nın denetiminin hangi yasa altında yapılacağını da sordu.

Ercan Havaalanının İşletmesini devralan şirket tarafından hizmetlerin yürütülmesi için yeterli personelin alınmadığını da ileri süren Kaptan, yeni pist, terminal yerinin Çevre Etki Değerlendirme raporu, Ercan Havalimanı’nın yanındaki ormanlık bölgenin akıbeti de dahil açıklamalar yapılması çağrısında bulundu.

Söz konusu şirket tarafından taksicilerden ek ücret talep edildiğini de ifade eden Kaptan, Sayıştay Başkanlığı’nı da yapılan sözleşmeye uyulup uyulmadığını denetlemeye çağırdı.

Editör: TE Bilisim