KKTC tarihinin en büyük ve önemli ihalesi olarak nitelenen Ercan Havalimanı’nın 25 yılığına işletme hakkının devredilmesi ihalesini kazanan Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Terminal Yapı ve Ticaret. Ltd. Şirketi’nin teklifinin Rekabet Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanmasının ardından yeni bir sürece girildi.

TAK muhabirinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener’den aldığı bilgilere göre, ihale şartnamesi gereği, ihaleyi kazanan firma, 15 iş günü içinde, hisselerinin en az yüzde 10’u KKTC’li bir şirketin olacak yeni bir limited şirket kuracak.

Sonraki 5 iş günü içinde ihale sözleşmesi imzalanacak. Sözleşme imzalanırken, ihaleyi kazanan şirket 5 milyon dolar kesin teminat yatıracak. İşe başlarken ise devlete 116 milyon Euro peşinat ödeyecek şirket; ilk 4 yıl devlete ciro paylaşımı vermeyecek.

Yatırımların tamamlanacağı 4 yılın ardından şirket, ihalede önerdiği ve kabul edilen oran olan yüzde 47.80 ciro paylaşımı yapacak.

İhale sözleşmesinin imzalanmasının ardından devir teslim komisyonu oluşturulacak ve Ercan Havalimanı’nın Taşyapı-Terminal şirketleri ortaklığına devri bir ay içinde tamamlanacak. İhaleyi kazanan firma, şartname gereği Ercan’ı 350 milyon Euroluk yatırımla genişletip modernleştirecek.

Merkezi İhale Komisyonu’nun açtığı ve 4 teklif sunulan Ercan Havalimanı ihalesi, 27 Eylül’de yüzde 48.80 ciro paylaşımı öneren Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Terminal Yapı ve Ticaret. Ltd. Şirketi teklifi lehine sonuçlanmıştı. 

Editör: TE Bilisim